Fotbal international

11 ANI de Şahtar. De la GLORIE la RĂZBOI: “Nu mai ţin cont de LEGI!”

Astăzi, 18 mai 2015, cel mai titrat antrenor român, Mircea Lucescu, împlineşte 11 ani la cîrma echipei Şahtar Doneţk. FANATIK.RO vă prezintă în exclusivitate povestea mutării lui Lucescu...
18.05.2015 | 00:03
11 ANI de Sahtar De la GLORIE la RAZBOI Nu mai tin cont de LEGI
ADVERTISEMENT

Astăzi, 18 mai 2015, cel mai titrat antrenor român, Mircea Lucescu, împlineşte 11 ani la cîrma echipei Şahtar Doneţk. FANATIK.RO vă prezintă în exclusivitate povestea mutării lui Lucescu în Ucraina şi cele mai importante 11 momente trăite de antrenor pe banca ucrainenilor. Mircea Lucescu a fost numit antrenor pe data de 18.05.2004, însă Rinat Ahmetov a încercat să-l aducă pe român mult mai devreme.

1. Cum a intrat în atenţia lui Ahmetov: “Victoria cu Dinamo Kiev l-a convins”

Rinat Ahmetov a preluat pe Şahtar şi dorea să construiască o echipă puternică la Doneţk cu un antrenor din estul Europei. Performanţele lui Mircea Lucescu la cîrma echipelor din vestul Europei, dar şi din Turcia, l-au adus pe român în atenţia patronului ucrainian. “Cred că l-a convins faptul că un antrenor din est a reuşit în vest. L-a convins şi faptul că am eliminat pe Dinamo Kiev cu Besiktaş din Cupa UEFA. Nu am acceptat imediat”, a declarat Mircea Lucescu pentru FANATIK.RO.

ADVERTISEMENT

2. Numirea la Şahtar: “Giovani Becali m-a dus să văd baza de pregătire”

Rinat Ahmetov l-a convins greu pe Mircea Luceacu. Românul a trecut de la Galatasaray la Beşiktaş, echipă cu care cîştigase titlul în Turcia. “Eu m-am întors la Galatasaray, apoi am cîştigat campionatul cu Beşiktaş. Am mers să văd baza de pregătire a lui Şahtar. Eu nu am vrut, dar la insistenţa lui Giovanni Becali m-am dus să văd baza şi asta nu imediat, în primăvară am mers la ei. I-am refuzat de trei  ori. Prima dată l-au luat pe Nevio Scala, au pierdut cu Austria Viena şi l-au dat afară. După o scurtă perioadă a lui Valeri Ieremcenko l-au adus pe Bernd Schuster şi a abia la a treia ofertă am acceptat. Pentru că am văzut că am un preşedinte serios care vrea să construiască o echipă puternică”, spune Mircea Lucescu.

3. Drumul lui Ahmetov în Turcia: “Îmi doream să joc cu Beşiktaş în Ligă”

Ahmetov l-a dorit pe Mircea Luceacu la Doneţk şi a încercat să-l aducă pe român cu orice preţ. Patronul lui Şahtar a mers chiar în Turcia pentru a-l convinge pe Mircea Luceacu. “A venit la mine în Turcia. Eu cîştigasem campionatul cu Beşiktaş şi îmi doream să particip în Liga Campionilor pentru suporterii de acolo. I-am promis că anul viitor am să vin, însă toate problemele pe care le-am avut în Turcia, cu 5 jucători eliminaţi în acel meci, preşedintele şi-a dat demisia, eu l-am urmat. M-am dus la Şahtar pe acelaşi contract ca la Beşiktaş, nu am cerut nimic în plus”, povesteşte Mircea Lucescu.

ADVERTISEMENT

4. Primul trofeu, Cupa Ucrainei

Pe 18 mai 2004, Mircea Lucescu a devenit oficial antrenorul lui Şahtar Doneţk şi doar Cupa Ucrainei mai conta pentru echipa sa în acel sezon. Trofeu pe care Mircea Lucescu l-a cîştigat cu 2-0 în faţa lui Dnipro. “Am ajuns la Doneţk, am fost prezentat, sala a fost plină. Am reuşit să cîştig Cupa, împotriva lui Dnipro chiar pe stadionul lui Dinamo Kiev. Cei de la Kiev au venit toţi cu toate comisiile care aveau foşti jucători de la Dinamo şi cred că din acel moment a început rivalitatea dintre cele două echipe”, îşi aminteşte nea Mircea.

5. Primul titlu: “Nu a fost uşor”

La un an de la cîştigarea Cupei în Ucraina, Mircea Luceacu a devenit campion cu Şahtar reuşind 80 de puncte, iar pe locul secund, cu 7 mai puţin, s-a clasat rivala Dinamo Kiev. “Eu i-am spus de la început lui Ahmetov: dacă vrea să participăm în cupele europene, trebuie să cîştigăm campionatul. Trebuie să construim o echipă puternică, o echipă care să se poată bate cu forţele Europei. Nu a fost uşor în Ucraina. Ei au încercat să profite că eu sînt antrenor nou şi că nu cunosc campionatul. Au pus meciurile cu Dinamo în debutul sezonului, au schimbat în ultima etapă pentru că eu în iarnă deja aveam un avans de puncte. A fost foarte greu acel sezon”, spune Mircea Lucesscu.

ADVERTISEMENT

6. Duelul cu Răzvan: “Un moment special”

În 2005, în Cupa UEFA, Şahtarul lui Mircea Lucescu a întîlnit în grupele Cupei UEFA pe Rapid, echipă antrenată de Răzvan Lucescu. Giuleştenii au învins la Doneţk prin golul lui Măldărăşanu şi s-au calificat în 16-imile competiţiei. “A fost un meci special pentru mine, Rapid a reuşit să învingă, cu 1-0, un meci pe care nu am cum să-l uit aşa uşor”.

7. Sezonul de graţie 2008: “Am bătut Kievul peste tot!”

În 2008, Mircea Lucescu a cîştigat tot în Ucraina: titlul, cupa şi supercupa. Marea pierzătoare a fost Dinamo Kiev. În campionat Şahtarul s-a luptat cu Dinamo Kiev, care a terminat pe locul secund. În Cupa Ucrainei a învins formaţia din Kiev cu 2-0, iar în Supercupa Ucrainei, Şahtarul a trecut, după loviturile de departajare, tot de Dinamo Kiev. “A fost un an în care am muncit mult. A fost un an în care am avut un grup minunat, setat pe performanţă. Un an în care am învins pe Dinamo Kiev în toate competiţiile, însă nu a fost atît de uşor cum pare. Am venit la Doneţk să fac performanţă”, a spus Mircea Lucescu.

ADVERTISEMENT

8. Antrenorul anului în Ucraina: “Un premiu important”

2008 a fost anul lui Mircea Lucescu în Ucraina. A cîştigat tot ce se putea cu Şahtar Doneţk în competiţia internă, iar la final a fost declarat antrenorul anului în Ucraina.“Am primit acest premiu, însă pentru mine cel mai important a fost că am reuşit să dominăm competiţia internă. Am cîştigat titlul, Cupa şi Supercupa în Ucraina”, a declarat Mircea Luceacu.

9. Cîştigarea Cupei UEFA: “Am vrut să-mi dau demisia!”

La 4 ani distanţă de la primul titlu în Ucraina, Mircea Lucescu reuşea să facă tripla şi participa în grupele Ligii Campionilor, de unde se califica de pe poziţia a 3-a în Cupa UEFA. Şahtarul urma să elimine pe Dinamo Kiev, Marseille, ŢSKA Moscova şi Tottenham. În finală Şahtar a învins cu 2-1 pe Werder. În campionat trupa lui Lucescu nu a avut un sezon la fel de bun. “S-a pus problema să-mi dau demisia. M-am întîlnit cu preşedintele şi i-am spus că eu vreau să cîştigăm. Am vrut să-mi dau demisia, nu a fost acceptată, apoi preşedintele a venit în vestiar şi a spus că voi rămîne antrenor pînă în vară. Apoi au venit victoriile cu Tottenham, ŢSKA Moscova, Olympique Marseille. Am învins Werder în finală. Au fost momente importante şi  frumoase pentru oraş, pentru suporteri. În campionat nu am mai reuşit nimic, jucătorii nu mai erau motivaţi după acea performanţă, imediat după cîştigarea Cupei UEFA, am pierdut Cupa Ucrainei“, îşi aminteşte Mircea Luceacu.

10. A refuzat echipa naţională: “A venit Lupescu la Marseille”

Parcursul perfect al lui Mircea Lucescu în Europa l-a făcut pe Mircea Sandu să încerce să-l convingă pe antrenorul lui Şahtar să revină selecţioner. Ionuţ Lupescu a fost delegat de federaţie să negocieze cu Lucescu. “La Marseille a venit Ionuţ Lupescu, eu trebuia să mă văd cu preşedintele lui Marseille, nu m-am mai văzut pînă la urmă. Ionuţ a venit să îmi propună să vin să antrenez echipa naţională, însă am refuzat. Am refuzat şi naţionala Ucrainei şi pe cea a Turciei. Mie mi-a plăcut să construiesc echipe, nu mi-a plăcut niciodată să vin şi să plec mai departe”, spune Lucescu.

11. Plecarea de pe Donbass: “Mă lupt pentru calificarea în Liga Campionilor”

Ultimul an a fost cel mai greu din toată cariera lui Mircea Lucescu. Antrenorul român a reuşit să păstreze Şahtarul în topul echipelor europene, deşi Ucraina este măcinată de un conflict intern, iar formaţia s-a mutat la Lvov. “Eu acum mă lupt pentru calificarea în Liga Campionilor. Ucraina s-a întors, din punct de vedere fotbalistic, în urmă cu 10 ani. Vor să cîştige ei tot şi nu mai ţin cont de nimic, de legi, de regulamente. Ucraina trece printr-o perioadă destul de dificilă, din toate punctele de vedere. Preşedintele are problemele lui acum, nu mai vine la meciuri, se va întoarce la stadion cînd echipa va fi din nou pe Donbass Arena. Ceea ce s-a construit la Doneţk este dovada că lucrul cel mai important este să ai lîngă tine un patron care îşi doreşte performanţă. Fără el Şahtar nu ar fi ajuns niciodată unde este acum“, a declarat Mircea Lucescu pentru FANATIK.RO

11 ani a petrecut Mircea Lucescu pe banca lui Şahtar Doneţk

8 titluri de campion a cîştigat Şahtar în această perioadă

5 Cupe ale Ucrainei şi-a adjudecat Mircea Lucescu

6 Supercupe ale Ucrainei a cîştigat Şahtar

2009 este anul în care Şahtar a cîştigat Cupa UEFA

ADVERTISEMENT