Sport

Mircea Lucescu a dezvăluit cum i-a ajutat președintele Zelenski pe jucătorii lui Dinamo Kiev: „El înțelege ce-ar însemna dacă naționala ar merge în Qatar!”

Mircea Lucescu, antrenorul celor de la Dinamo Kiev, a vorbit despre ajutorul pe care Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, l-a oferit jucătorilor echipei sale.
06.04.2022 | 17:17
Mircea Lucescu a dezvaluit cum ia ajutat presedintele Zelenski pe jucatorii lui Dinamo Kiev El intelege cear insemna daca nationala ar merge in Qatar
Mircea Lucescu, antrenorul celor de la Dinamo Kiev, a vorbit despre ajutorul pe care Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, l-a oferit jucătorilor echipei sale
ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina a debutat pe 24 februarie, când trupele rusești au început să invadeze țara vecină. Din cauza acestui conflict, granițele României au fost luate cu asalt de refugiați ucraineni.

Mircea Lucescu a dezvăluit cum i-a ajutat președintele Zelenski pe jucătorii lui Dinamo Kiev

Mircea Lucescu susține că președintele Volodimir Zelenski s-a implicat în transferul jucătorilor lui Dinamo Kiev la București, deoarece știe cât de important ar fi ca naționala de fotbal a Ucrainei să evolueze la Campionatul Mondial din Qatar.

ADVERTISEMENT

„Fotbalul nu trebuie să se oprească în vreme de război, deși campionatul este întrerupt și până la play-off-ul pentru Cupa Mondială mai sunt două luni. În orașele asediate de ruși sunt oameni care mor ori suferă pentru că nu mai au nimic: muncă, mâncare, încălzire și electricitate.

Fotbalul poate fi pentru ei puntea între iadul pe care îl trăiesc și revenirea la normalitate care sperăm că se va întâmpla cât mai curând.

ADVERTISEMENT

Sportul îi ține pe oameni împreună în cele mai întunecate momente și pune în legătură pe cei din afara Ucrainei cu cei din interior care luptă pentru libertate. Noi și Șahtior ne antrenăm și sperăm să jucăm amicale importante. Nimeni nu ne refuză, am și vorbit cu multe cluburi mari.

Transferul la București al jucătorilor lui Dinamo Kiev a fost posibil și grație președintelui Zelenski. El înțelege ce-ar însemna dacă naționala ar merge în Qatar. Șahtior e în Turcia, însă poate în curând noi și ei ne vom antrena împreună, vom fi două echipe care joacă pentru țara lor.

ADVERTISEMENT

Ucraina vrea să obțină calificarea la Mondiale pe teren, nu printr-o invitație a FIFA. Celălalt obiectiv e de a juca în scopuri umanitare în orașe mari pentru a ajuta la adunarea de fonduri, care să fie donate copiilor ucraineni ce suferă de război”

Mi-e teamă că războiul va fi lung și dificil. De aceea cer statelor europene să nu lase singură Ucraina. Solidaritatea internațională trebuie să ajute un popor în dificultate. Fotbalul în timp de război este teribil, dar garantează un minim de normalitate, permițându-ți să crezi că viitorul va fi mai bun. Acesta este motivul pentru care trebuie protejat și conservat”, a declarat Mircea Lucescu, pentru Corriere dello Sport.

ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu: „Am reușit să-l reparăm în timp record!”

În prezent, jucătorii lui Dinamo Kiev se antrenează în baza sportivă de la Snagov, pe care Mircea Lucescu a reușit să o recondiționeze în timp record, cu ajutorul directorului care îi este rudă.

„Am reușit să-l reparăm în timp record. În urmă cu 50 de ani, era folosit de naționala României, dar de atunci nu a mai existat o echipă de fotbal să-l utilizeze, numai canotajul olimpic. Directorul mi-e rudă și s-a priceput să organizeze totul.

De vinerea trecută sunt aici cu jucătorii mei, cu excepția celor patru străini, împrumutați în Europa și în Brazilia pentru două luni. Băieții și-au adus soțiile și copiii, locuiesc în apartamente închiriate și se străduiesc din răsputeri să se concentreze pe munca de zi cu zi, deși cu inima sunt alături de rudele lăsate în țară. Înainte de a fi fotbaliști, și ei sunt oameni, știu ce trăiește poporul ucrainean”, a mai spus Mircea Lucescu.

ADVERTISEMENT