100 ani de Romania

Mircea Lucescu, arhitectul lui Şahtior Doneţk! Performanţele lui “Il Luce” în Europa

11.11.2018 | 22:00
Mircea Lucescu arhitectul lui Sahtior Donetk Performantele lui Il Luce in Europa
ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu poate fi considerat uşor arhitectul lui Şahtior Doneţk. În 2004, când a preluat echipa din Donbas, formaţia stătea în umbra rivalilor de la Dinamo Kiev, care reuşieră mari perfromanţe europene, dar şi pe plan naţional, la sfârşitul anilor ’90. Cariera de antrenor a lui “Il Luce” începuse cu mai bine de două decenii înainte, când o preluase pe Corvinul Hunedoara.

Născut pe 29 iulie 1945, la Bucureşti, Mircea Lucescu a început să practice fotbalul la Şcoala Sportivă Nr. 2 din capitală. Chiar dacă visa să ajungă la CCA (Steaua Bucureşti), viitorul mare jucător şi antrenor a ajuns în curtea lui Dinamo, unde a scris istorie între 1963 şi 1977. Căpitan al echipei naţionale a României, alături de care a participat la Campionatul Mondial din Mexic 1970, Mircea Lucescu s-a retras spre finalul carierei de jucător la Corvinul Hunedoara. Aici şi-a început cariera de antrenor în 1979 şi i-a dus pe hunedoreni până în cupele europene.

ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu, arhitectul lui Şahtior Doneţk. Performanţe în Turcia

După aventura de la Corvinul Hunedoara, Mircea Lucescu a preluat, în 1981, echipa naţională a României, pe care a calificat la Campionatul European din 1984. Un an mai târziu devenea antrenorul lui Dinamo Bucureşti şi părăsea selecţionata în 1986, când era înlocuit cu Emerich Jenei. În Şoseaua Ştefan cel Mare, “Il Luce” construieşte o echipă tânără care atinge apogeul în sezonul 1989-90, când dinamoviştii fac eventul şi ajung până în semifinalele Cupei Cupelor.

Următorii şapte ani înseamnă o aventură italiană, Mircea Lucescu antrenându-le pe Pisa, Brescia şi Reggiana. În 1997 se întoarce în România şi o preia pe Rapid Bucureşti, dar tentaţia Serie A este mare, iar în toamna lui 1998 devine antrenorul lui Inter. Chiar dacă formaţia milaneză juca spectaculos, rezultatele întârziau să apară şi “Il Luce” a fost demis, întorcându-se la Rapid, alături de care câştigă titlul. În 2000, Mircea Lucescu ajungea la Galatasaray şi îi ajuta pe turci să câştige Supercupa Europei după o victorie împotriva lui Real Madrid, scor 3-2. După ce câştiga titlul în sezonul 2001-02 din Super Lig a fost demis şi a preluat-o pe Beşiktaş, alături de care câştiga titlul încă din primul sezon.

ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu, antrenorul lui Şahtior Doneţk timp de 12 ani

În 2004, Mircea Lucescu accepta oferta lui Rinat Ahmetov şi o prelua pe Şahtior Doneţk. Pe 30 mai, la 12 zile după ce semnase contractul, antrenorul român câştiga Cupa Ucrainei alături de formaţia din Donbas. Echipa îşi schimbă rapid faţa şi în perioada 2004-2006, Şahtior Doneţk câştigă trei trofee, printre care se numără şi două titluri în prima ligă. Cu toate acestea, rezultatele în Europa întârzie să apară şi “Il Luce” începe să aducă jucători din Brazilia.

“Sunt sigur ca ştie ce spune şi ce face şi am încredere că ne va duce departe de tot în Europa”, declara Rinat Ahmetov în vara lui 2004. Cinci ani mai târziu a venit momentul mult aşteptat. Şahtior Doneţk a început sezonul în turul trei preliminar al Ligii Campionilor, unde trecea la pas de Dinamo Zagreb. În grupele UEFA Champions League, ucrainienii terminau pe locul trei, după FC Barcelona, câştigătoarea trofeului în acel sezon, şi Sporting. Echipa lui Mircea Lucescu continua lupta în 16-imile Cupei UEFA.

ADVERTISEMENT

Şahtior Doneţk, succes total în Cupa UEFA

Echipa lui Mircea Lucescu începe să facă furori în primăvara europeană şi specialiştii încep să o ia în serios. Tottenham Hotspur, ŢSKA Moscova, Marseille şi Dinamo Kiev au fost victimele lui Şahtior Doneţk până în finală. În ultimul act, jucat la Istanbul, adversara era Werder Bremen. Nemţii porneau ca favoriţi, dar Diego, marea vedetă a echipei, lipsea, fiind suspendat.

Luiz Adriano deschidea scorul în minutul 25, cu o scăriţă peste Wiese, care ieşise să-l blocheze. Peste zece minute, Naldo înscrie din lovitură libera, dar şi cu largul concurs al lui Piatov. La capătul celor 90 de minute, cele doua echipe se aflau la egalitate şi incepeau cele două reprize de prelungiri. În minutul 97, Srna îl găsea cu o pasă pe Jadson şi brazilianul înscria. Şahtior Doneţk câştiga Cupa UEFA după cinci ani de domnie a lui Mircea Lucescu. Până în 2016, când a părăsit echipa din Donbas, Mircea Lucescu i-a mai condus pe ucrainieni spre un sfert de finală în Liga Campionilor (2010-11) şi o semifinală de Europa League (2015-16).

ADVERTISEMENT
Mircea Lucescu, arhitectul lui Şahtior Doneţk timp de 12 ani
Mircea Lucescu, arhitectul lui Şahtior Doneţk timp de 12 ani
  • 22 de trofee a câştigat Şahtior Doneţk în perioada în care a fost antrenată de Mircea Lucescu
ADVERTISEMENT