Lucescu, atacat dur de un fost jucător de la Doneţk: "Cel mai urât moment din cariera mea"

sahtior donetsk, mircea lucescu, paulo fonseca, bernard

Mircea Lucescu a scirs istorie în prima divizie a Ucrainei, în cei 12 ani petrecuţi pe banca lui Şahtior Doneţk, reuşind să câştige inclusiv Cupa UEFA. Însă nu toţi elevii săi au rămas cu amintiri frumoase despre tehnicianul român.

La Doneţk Mircea Lucescu a reprezentat cea mai prodigioasă perioadă din istoria clubului patronat de miliardarul Rinat Ahmetov. De la venirea tehnicianului român, în 2004, supremaţia lui Dinamo Kiev a dispărut, în vitrinele negru-portocaliilor poposind impresionantul număr de 22 de trofee: 8 titluri, 7 Supercupe, 6 Cupe şi marele bonus Cupa UEFA. Cu greu se va mai găsi în viitor un antrenor care să egaleze sau să depăşească performanţele lui Il Luce.

Totodată, Lucescu a fost omul care a şi construit echipa, stabilind strategiile de transfer şi aducând în fotbalul european jucători brazilieni telentaţi, dar nu consacraţi, cum a fost cazul cu Jadson, Willian, Fernandinho, Alex Texeira, Douglas Costa, pe care apoi i-a vândut la sume uriaşe, aducând un profit greu de imaginat clubului. Practic, Şahtior a obţinut venituri de peste 250 de milioane de euro din vânzarea ulterioară a vedetelor sale şi un rol important îi revine, indiscutabil, antrenorului român.

Cu toate acestea, există jucători aduşi de Lucescu la Doneţk foarte nemulţumiţi de colaborarea cu tehnicianul român. Şi care acum au decis să facă public acest lucru. Este cazul unuia dintre cei mai scumpi brazilieni sosiţi la recomandarea lui Il Luce, mijlocaşul Bernard, pentru care cei din Doneţk au plătit suma record de 25 de milioane de euro clubului Atletico Mineiro.

Mircea Lucescu a adus mulţi brazilieni la Doneţk

În general, Lucescu a recunoscut că este greu să lucrezi cu brazilienii, pentru că nu au disciplină, nici tactică, nici în afara terenului. Despre Bernard el spunea ”În 40 de ani de carieră în fotbal, n-am văzut niciodată o asemenea atitudine. Nu l-am văzut pe Bernard timp de trei luni şi niciodată n-am simţit că lui îi pasă de grup”. Drept urmare, cel adus pe bani mulţi şi ca mare vedetă a rămas de multe ori pe bancă.

Acum, brazilianul cu paşaport spaniol, devenit titular sub comanda lui Paulo Fonseca, i-a plătit poliţa românului, atacându-l dur: ”Cele mai urâte momente din carieră au fost cele în care am avut o problemă cu Lucescu. Recunosc că şi eu am greşit, dar Lucescu a făcut şi mai multe!Am muncit din greu pentru a juca, dar ceva a mers greşit. Mi-am revenit abia după ce Fonseca (n.r. - portughezul care i-a luat locul lui Lucescu, la Doneţk) a venit la echipă, iar acum sunt pe drumul cel bun”