Sport

Mircea Lucescu, declarații tulburătoare după moartea lui Helmuth Duckadam. „A zis că nu poate, a vomitat din cauza presiunii. În viață se poate întâmpla orice”

Prima reacție a lui Mircea Lucescu după decesul lui Helmuth Duckadam. „Rămâne în istoria Stelei și a fotbalului românesc”.
02.12.2024 | 19:07
Mircea Lucescu declaratii tulburatoare dupa moartea lui Helmuth Duckadam A zis ca nu poate a vomitat din cauza presiunii In viata se poate intampla orice
Helmuth Duckadam s-a stins din viață. Prima reacție a lui Mircea Lucescu. Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Helmuth Duckadam s-a stins din viață la 65 de ani. „Eroul de la Sevilla” a fost răpus de boală în dimineața zilei de 2 decembrie. Selecționerul naționalei României, Mircea Lucescu, a oferit o primă reacție după decesul fostului mare portar.

Helmuth Duckadam s-a stins din viață

Fostul portar al Stelei va rămâne în istoria fotbalului mondial drept goalkeeperul care a apărat patru lovituri de departajare în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, în fața Barcelonei. Cu ajutorul său, „militarii” au adus în România primul și, probabil, ultimul astfel de trofeu.

ADVERTISEMENT

Toți oamenii sportului românesc îl plâng pe Helmuth Duckadam. Fostul fotbalist a fost mereu o figură jovială, și, deși a avut nenumărate probleme medicale, a fost mereu prezent, într-un fel sau altul, în sportul rege.

Mircea Lucescu: „O zi foarte tristă. Rămâne în istoria Stelei și a fotbalului românesc”

Mircea Lucescu s-a declarat profund întristat de trecerea în neființă a lui Helmuth Duckadam. Selecționerul naționalei României și-a amintit cu nostalgie de finala din 1986, dar și de clipele pe care le-a petrecut alături de fostul portar al Stelei. El a fost cel care, acum foarte mulți ani, l-a adus în sânul naționalei.

ADVERTISEMENT

„O zi foarte tristă. Să pierzi un fost jucător de vârsta lui, una fragedă… Se trăiește și până la 90 de ani acum. Un sportiv exemplar, cu niște calități deosebite. Nu întâmplător, la primul meu meci ca antrenor la echipa națională, la meciul cu Elveția, în noiembrie 1981, l-am adus la națională. Juca în Divizia B, la UTA.

Neobișnuit cu nivelul de presiune, de stres, înainte de meci… Era foaia făcută și a zis că nu poate, a vomitat din cauza presiunii. Este o primă amintire cu el, după care l-am urmărit cu atenție și a făcut pasul la Steaua. A apărat poarta echipei și a cântărit decisiv la câștigarea Cupei Campionilor.

ADVERTISEMENT

Rămâne în istoria Stelei și a fotbalului românesc, cu imaginea lui de om sigur pe el, cu un echilibru mental, cu un curaj deosebit. Pentru tânăra generație de fotbaliști va rămâne un exemplu. Rămâne o legendă a fotbalului ca portar, alături de ceilalți mari portari ai României: Rică Răducanu, Voinescu, Coman, într-o anumită perioadă de timp.

În viață se poate întâmpla orice. Atunci, în 1986, a fost un moment special; tot fotbalul românesc făcea pași înainte în afirmarea din cupele europene. Și Craiova, și Dinamo, Sportul, Argeșul.

ADVERTISEMENT

Era o competiție extraordinară între cluburile noastre fruntașe, iar din acea competiție, Steaua a ieșit în față. Da, se mai poate, când tot fotbalul nostru își găsește drumul lui în performanța internațională”, a declarat Mircea Lucescu.

ADVERTISEMENT