Fotbal intern

Mircea Lucescu despre Steaua anilor ’80: „Valentin Ceaușescu a oferit siguranţă şi protecţie, Bölöni a schimbat echipa”

13.05.2020 | 14:05
ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu, veşnic rival al Stelei, a găsit omul responsabil pentru fantastica echipă militară a anilor ’80. În opinia marelui antrenor, cel care a transformat trupa din Ghencea şi i-a permis să ajungă să câştige Cupa Campionilor Europeni a fost Ladislau Bölöni.

Lucescu: „Bölöni a schimbat Steaua. Prezenţa lui Valentin a oferit siguranţă şi protecţie“

„Il Luce” a acordat un interviu pentru GSP, în care a vorbit despre Steaua anilor ’80, despre naţionala lui şi despre influenţa politicului în fotbalul acelor vremuri. N-a uitat nici de presa vremii.

ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu a preluat naţionala României pe 1 noiembrie 1981 şi a condus-o până pe 2 octombrie 1986. Şi-a amintit de dificultăţile pe care le-a avut la debutul ca selecţioner.

„Erau atacurile din presă. Eugen Barbu, Păunescu, Vadim Tudor îi criticau pe jucători încontinuu. Cu Elveția, la debut, aveam de gând să-l titularizez pe Duckadam. Îl convocasem din ‘B’, de la Arad. Din cauza emoțiilor, i s-a făcut rău, a avut niște probleme cu stomacul. L-am folosit pe Țețe Moraru, până la urmă“, a povestit Lucescu.

ADVERTISEMENT

„Pe Bölöni l-am folosit doar un minut. Nu era Bölöni de acum, pe care-l știți voi! Atunci era un jucător normal, ca oricare altul. Eu îl apreciam foarte mult, fuseserăm colegi de cameră în națională, a continuat fostul selecţioner despre acelaşi meci.

Când a venit vorba de fostul său elev, Lucescu a ţinut să sublinieze rolul major pe care l-a avut acesta la câştigarea CCE din ’86. Şi, în plus, că s-a transferat la Steaua după încurajările selecţionerului.

ADVERTISEMENT

„Apropo de Bölöni, achiziționarea lui a transformat-o pe Steaua. El a schimbat echipa. Eu l-am încurajat să treacă la Steaua, pentru că nu voiam să mai convoc fotbaliști care luptau pentru salvarea de la retrogradare, așa cum era Loți la Târgu Mureș. La început, spectatorii (n.r. – stelişti) îl fluierau din cauza stilului nespectaculos. Înainte de Boloni, Steaua fusese ‘echipa viteziștilor’, juca numai înainte, în atac. Și nu putea să obțină performanțe așa. Loți a pornit o organizare a jocului, o tactică. Pe lângă asta, prezența lui Valentin le-a oferit steliștilor siguranță și protecție“

„Postelnicu, Ştefan Andrei şi Valentin Ceauşescu ştiau fotbal“

Lucescu a povestit şi cum erau ajutate de politic principalele echipe româneşti şi care erau oamenii cheie pentru fiecare dintre formaţii. De ce Steaua a urcat continuu în anii ’80, iar rivalele nu au putut ţine pasul:

ADVERTISEMENT

„În rezultatele Craiovei, ale lui Dinamo și ale Stelei erau implicați oameni politici. Ștefan Andrei, Postelnicu, Valentin și Ilie Ceaușescu. O dată cu ascensiunea Stelei, lui Andrei și lui Postelnicu li s-a interzis să se mai ocupe de fotbal. Postelnicu se pricepea foarte bine la fotbal, auzisem că știa chiar și jucătorii din liga a treia. Când fusese utecist, făcuse parte din Biroul Federal. El și Ștefan Andrei, de la Craiova, știau fotbal, erau niște conducători care știau să analizeze fenomenul“.

Despre Valentin Ceauşescu a avut, de asemenea, cuvinte de laudă. „Valentin chiar se pricepea. Și a mai avut el un mare merit: le-a întreținut jucătorilor o încredere fantastică! Valentin era convins că nu exista vreo echipă de nebătut. Era un motivator senzațional! Nu se implica în altele… Agresiv în relația cu Federația și cu lumea era Ilie Ceaușescu“, a punctat antrenorul.

ADVERTISEMENT