Naționala României și-a compromis serios șansele de calificare directă la Cupa Mondială 2026, după cele două înfrângeri suferite în startul preliminariilor în fața principalelor contracandidate: 0-1 cu Bosnia și Herțegovina, pe 21 martie, la București, și 1-2 cu Austria, sâmbătă, 7 iunie, la Viena.
Cu doar trei puncte după primele trei meciuri, și acelea obținute contra ”cenușăresei” grupei, San Marino, scor 5-1, România ar avea nevoie de un parcurs perfect până la final, plus rezultate favorabile din celelalte partide, pentru a mai spera măcar la locul 2, cel de baraj. Marți, 10 iunie, urmează confruntarea cu Cipru, la București.
Istoria campaniilor eșuate după CM 1998 din Franța, ultimul turneu mondial la care a participat Generația de Aur, nu oferă însă prea multe motive de optimism. Doar o dată, România a reușit să ajungă la baraj de pe locul secund, după ce a adunat doar trei puncte în primele trei partide.
S-a întâmplat în campania pentru CM 2002, sub comanda lui Ladislau Bölöni, când tricolorii au învins Lituania cu 1-0 în debut, dar au pierdut apoi, la rând, ambele confruntări cu favorita grupei, Italia (0-3 la Milano și 0-2 la București).
Ca și acum, România se afla într-o grupă de cinci echipe, iar până la final a reușit să acumuleze 16 puncte: Ungaria (6), Lituania (6), Georgia (4). Începută de Bölöni, campania respectivă a fost încheiată de Gică Hagi, care a demisionat după ratarea calificării la CM 2002, în urma barajului cu Slovenia (1-2 la Ljubljana, și 1-1 la București).
Reprezentativa noastră s-a mai aflat într-o situație similară, cu trei puncte după primele trei jocuri și în preliminariile CM 2022. Tricolorii conduși de Mirel Rădoi au început bine, 3-2 cu Macedonia de Nord, acasă, dar au capotat în următoare confruntări: 0-1 cu favorita Germania, acasă, și 2-3 cu Armenia, la Erevan.
Cu toate astea, România a luptat pentru locul de baraj cu Macedonia, căreia i-a luat patru puncte, dar s-a împiedicat acasă cu Islanda (0-0) și a terminat pe locul 3. Asta și pentru că Macedonia a reușit să învingă surprinzător Germania, 2-1, la Duisburg. Din grupă a mai făcut parte modesta Liechtenstein.
Între timp, Mirel Rădoi a devenit antrenor la Universitatea Craiova, și a transmis clar în luna mai că Mircea Lucescu nu are cum să ducă România la CM, în condițiile actuale ale fotbalului românesc
Domnule Mircea Lucescu, nu aveți cum să faceți minuni mai mari decât ați făcut. Nu aveți cum să duceți echipa la Mondial dacă noi, în continuare, practicăm fotbalul ăsta. Noi nu avem cu ce să ajutăm echipa națională” – Mirel Rădoi, antrenor Universitatea Craiova
De la ultima participare la Cupa Mondială din 1998, România a ratat toate campaniile de calificare ulterioare, fiind eliminată de două ori după meciuri de baraj. În majoritatea acestor campanii, punctele au fost obținute aproape exclusiv în fața echipelor considerate mai slabe din grupă.
În schimb, în confruntările decisive cu favoritele grupei, rezultatele au fost în general dezamăgitoare. Totuși, au existat câteva performanțe notabile:
Iată cum a pornit naționala României în fiecare campanie de calificare la Cupa Mondială, începând cu 2002:
Deși calificarea directă pare compromisă, România mai are o variantă de rezervă. Pentru că a câștigat grupa din Liga Națiunilor C, România are asigurat accesul la baraj, chiar dacă nu încheie preliminariile pe locurile 1 sau 2.
Această oportunitate poate menține vie speranța unei calificări istorice după 28 de ani de la ultima prezență la un Mondial. La baraj vor participa cele 12 echipe clasate pe locul secund în grupele preliminare, plus cele mai bune patru câștigătoare de grupă din UEFA Nations League care nu prind pozițiile 1-2 în grupele din preliminariile clasice.
1. Bosnia Herțegovina – 9 puncte (3 jocuri)
2. ROMANIA – 3 puncte (3 jocuri)
3. Cipru – 3 puncte (2 jocuri)
4. Austria – 3 puncte (1 joci)
5. San Marino – 0 puncte (3 jocuri)
Programul meciurilor:
Rezultate înregistrare: