News

Mare antrenor, mare om! Lucescu a ajutat-o pe Cristina Ţopescu în infernul de la Turnu Severin. În închisoarea comunistă femeile erau bătute cu prosopul ud şi primeau mâncare de la porci

13.01.2020 | 19:43
Mare antrenor mare om Lucescu a ajutato pe Cristina Topescu in infernul de la Turnu Severin In inchisoarea comunista femeile erau batute cu prosopul ud si primeau mancare de la porci
ADVERTISEMENT

Marii antrenori sunt, în multe ocazii, oameni de calitate morală. Acesta este și cazul lui Mircea Lucescu, un lord la curtea prieteniei. După trecerea Cristinei Țopescu la cele veșnice, au ieșit la iveală detaliile unei povești terifiante, pe care FANATIK v-o prezintă în exclusivitate.

Cristina Țopescu, fiica stelistului Cristian Țopescu, a trăit o experiență cumplită în temnițele comuniste. A ajuns acolo tocmai datorită pasiunii care a mânat-o „în luptă” toată viața. De data aceasta, a fost vorba despre mama ei, care suferea în străinătate și pe care Cristina a încercat s-o viziteze. A îndurat dureri și umilințe cumplite. Un singur om a îndrăznit să se bată cu sistemul represiv: dinamovistul Mircea Lucescu!

ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu i-a salvat viața Cristinei Țopescu în infernul de la Turnu Severin

Încă de la vârsta de 16 ani, Cristina a plecat de patru ori în Germania, să-și viziteze mama, Rodica Țopescu, suspectată de cancer. Mai târziu, vedeta TV a recunoscut că niciodată nu a vrut să părăsească definitiv țara, dar a trecut prin două arestări și a petrecut 3 luni și 5 zile în închisoare. S-a întâmplat în toamna lui 1989, când ura față de „dușmanii regimului” atinsese cote paroxistice.

Cristina Țopescu a relatat cum a încercat să treacă granița în Serbia, via Herculane, dar fost capturată „ca într-un film prost, în care eroii pozitivi sunt prinși de cei negativi, în ultima clipă și niciodată mai devreme. (…) Aventura noastră s-a oprit brusc, am auzit câteva focuri de armă trase în aer, am fost puși pe burtă, cu câini lupi și puști deasupra noastră, am fost admonestați în „dulșele grai moldovinesc”, „pi burtă, că trag!”. (…) Mai târziu, am înțeles că Dumnezeu n-a vrut să-mi îngăduie libertatea aceea, pentru a nu o rata apoi pe cea de a mă vedea liberă în propria țară și de a trăi momentele magice ale Revoluției”.

ADVERTISEMENT

Bătăi cu prosopul, tăieturi cu lama și terci… din belșug

Cum spuneam, FANATIK a aflat întreaga istorie de la apropiații familiei Țopescu. Odată capturată, tânăra a fost încătușată și „internată” la penitenciarul de la Turnu Severin, o închisoare specială pentru femei, în care regimul de detenție era extrem. Potrivit surselor noastre, gardienii snopeau în bătaie deținutele cu prosoape ude, le tăiau cu lama și le „hrăneau” doar cu terciul destinat porcilor. Practic, odată intrată pe poarta iadului, nu mai aveai scăpare…

Totuși, la rugămințile disperate ale lui Cristian Țopescu, Lucescu și-a luat inima în dinți și și-a riscat cariera, de ce nu, poate și libertatea. Reamintim că, în anii ’80, „Il Luce” era considerat „dușmanul” de moarte al clubului Steaua, al cărui port-drapel devenise chiar Cristian Țopescu, un om care nu doar că a comentat multe performanţe ale roş-albaştrilor, inclusiv finala cu AC Milan, ba chiar a activat în cadrul clubului din Ghencea.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Mircea Lucescu și Cristian Țopescu erau apropiați de mulți ani, iar asta a contat cel mai mult în relația dintre cei doi, mai ales în condițiile în care comentatorul TV era „interzis” pe micile ecrane, după ce solicitase public ca fotbaliștii români să primească permisiunea de a juca în străinătate.

Il Luce, în audiență la Dăscălescu, cerberul lui Ceaușescu

Antrenorul lui Dinamo a profitat de toate atuurile pe care le avea. A mers până la procurorul de caz, a bătut drumul până la șeful de la Serviciul Pașapoarte, în speranța de a o salva pe Cristina sau măcar de a-i face viața mai ușoară. Mai mult, Lucescu a ajuns inclusiv până la primul ministru Constantin Dăscălescu, considerat „mâna dreaptă” a lui Nicolae Ceaușescu și totodată unul dintre cei mai duri corifei ai regimului.

ADVERTISEMENT

Până la urmă, tehnicianul dinamovist a obținut, alături de Cristian Țopescu audiențe private atât la Dăscălescu, dar și la alți demnitari de marcă, rugându-i ca tânăra să beneficieze de un tratament de detenție „mai” omenesc. Totuși, nici măcar Lucescu nu a reușit s-o scoată pe Cristina din iadul de la Turnu Severin.

Războiul Dinamo-Steaua sau MAI-MApN, purtat la cote paroxistice

Sursele noastre ne-au precizat că, de fapt, oficialitățile comuniste au refuzat s-o elibereze pe tânără nu doar din pricina tentativei de a trece granița în mod fraudulos, ci… dintr-un motiv fotbalistic.

Dușmănia dintre MAI și MApN, ministerele diriguitoare ale cluburilor Dinamo și Steaua ajunsese la asemenea cote, încât, prin torturile aplicate Cristinei trebuia să fie lovit, de fapt, tatăl său, Cristian Țopescu, unul dintre numele de referință ale clubului din Ghencea.

Deținuta, mutată într-o celulă separată

În schimb, Lucescu nu s-a lăsat. A discutat, din nou, cu procurorul general și cu alți lucrători MAI influenți și până la urmă, a izbutit să-i convingă s-o mute pe Cristina într-o celulă separată, unde nu a mai „beneficiat” de același tratament umilitor.

Filmul horror a continuat, însă, până când (se pare că tot) Lucescu și Țopescu au reușit, prin metode diplomatice, să convingă completul de judecată să-i acorde Cristinei o pedeapsă de numai 3 luni din 6, minimul la care era condamnat, conform legii, un „trădător de țară”. Până la urmă, Cristina Țopescu a părăsit închisoarea la 19 decembrie 1989.

Cristina și Cristian au plecat, Mircea rămâne să ne bucure cu omenia sa

„Acasa” ei devenea salvarea de tristețe și de tot ce era coșmar în gând și în faptă, iar peste 2 zile, a ieșit în stradă, alături de manifestanții care cereau demisia lui Ceaușescu… După ani, avea să-i ceară iertare, în direct, tatălui său, pentru că, prin „dezertarea” sa, i-a pus în pericol cariera și chiar viața…

Acum, Cristina și Cristian s-au întâlnit într-o altă lume, dar Mircea rămâne aici și își poate (re)citi destinul glorios, inclusiv în radiografia tulburătoare a acestui recurs al zbaterii pentru ce înseamnă camaraderia și respectul adevărat.

ADVERTISEMENT