Fotbal international

Revoluţia lui Lucescu! Cum transformă fotbalul din Turcia pentru o naţională de top!

Deşi a plecat de 18 ani de zile din fotbalul italian, Mircea Lucescu rămâne în continuare foarte legat de tot ceea ce se întâmplă în campionatul Serie A, iar pentru ziariştii italieni o...
05.11.2017 | 11:03
Revolutia lui Lucescu Cum transforma fotbalul din Turcia pentru o nationala de top

Deşi a plecat de 18 ani de zile din fotbalul italian, Mircea Lucescu rămâne în continuare foarte legat de tot ceea ce se întâmplă în campionatul Serie A, iar pentru ziariştii italieni o permanentă şi autorizată sursă de dialog. Gazzetta dello Sport l-a chestionat pe antrenorul român asupra actualei situaţii din Serie A. Mircea Lucescu este un nume la fel de mult respectat şi apreciat în fotbalul din Italia, deşi a plecat acum 18 ani din această ţară. Lucescu are în CV echipe precum Pisa, Brescia, Reggiana şi, în epilogul perioadei petrecute în il calcio cele câteva luni pe banca lui Inter, între 1998-99. Şi pentru presa peninsulară Lucescu este acelaşi interlocutor de calitate, care spune mereu lucruri interesante, drept urmare ziariştii din Italia continuă să îl caute şi să realizeze diferite materiale cu experimentatul tehnician român, ajuns acum la al şaptelea deceniu de viaţă.

Gazzetta dello Sport l-a scos din nou la rampă pe Lucescu, purtând o disucţie despre ceea ce se întâmplă în acest moment la naţionala Turciei şi în Serie A. Înaintea meciului amical cu România de la Cluj-Napoca, care se va disputa joi, Il Luce, cum i-au spus italienii, este total nemulţumit de numărul mare de jucători străini din campionatul turc: ”Vom limita numărul străinilor care să activeze în campionatul intern din Turcia. În ţările din est nu poţi face faţă fără jucători străini. Şi apoi la diviziile de juniori este cu totul altă problemă. Băieţii tineri care activează în acest campionat pleacă peste hotare prea devreme. Apoi nu joacă şi cum să-l aduc la naţională dacă nu are meciuri în picioare? Problema cu jucătorii convocaţi la echipa naţională este că nu ai timp să lucrezi cu ei, trebuie să găseşti un grup de fotbalişti obişnuiţi să joace pentru a câştiga”.

Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

Ce spune despre vedeta Turciei de la AC Milan

Lucescu a vorbit despre mijlocaşul Hakan Calhanoglu care nu a rupt gura târgului de la transferul la AC Milan: ”Calhanoglu a avut o problemă până în vară, până la alegerea postului potrivit, până la alegerea numărului 10: el este un număr 8, dar voi, italienii, când vedeţi un număr 10 vă aşteptaţi întotdeauna la Platini. El a fost perfect pentru campionatul german, unde exploata spaţii mari, dar în Italia nu este jocul lui, nu reuşeşte să inventeze. Are calitate, clar, dar nu ajunge să-şi ajute echipa”. Întrebat despre relaţia cu jurnaliştii turci, tehnicianul de 72 de ani a dat un răspuns haios: ”Sunt în jur de 40 de ziare de sport în Turcia. Dacă ei ar şti despre mine că înţeleg şi pot vorbi limba turcă, nu m-ar mai lăsa să trăiesc”.

Il Luce continuă să urmărească foarte atent campionatul acestei ţări, unde şi-a început în 1990, la Pisa patronată de Romeo Anconettani, cariera în unul dintre cele mai frumoase campionate din lume. Evident, deşi nu a stat decât câteva luni, după ce preşedintele Massimo Moratti, cu care era bun prieten, l-a rugat spre finalul anului 1998 să vină şi să preia din mers pe Inter, care se despărţise de antrenorul Simoni.

În opinia lui Lucescu avansul pe care îl are actualmente Napoli faţă de campioana ultimelor şase ediţii, Juventus, nu este de ajuns şi crede că torinezii au experienţa şi capacitatea de a reveni, deşi Napoli joacă frumos: “Nu e de ajuns avansul avut de Napoli faţă de Juve. Napoli joacă foarte bine. Dar nu e de ajuns. Juventus e mult mai bine organizată, iar Napoli, în ultimii ani, a avut rezultate dezastruoase în Europa”.

Însă Il Luce este încântat de munca lui Luciano Spalletti la Inter, care arată din ce în ce mai bine şi trebuie luată serios în seamă în calcule pentru această ediţie. “Eram convins că Spalletti va reuşi la Inter. E unul dintre antrenorii care merg pe propriile principii, nu se abate, ştie cum să dea încredere jucătorilor, dar şi să-i facă să-l asculte.” Lucescu e convins că această ediţie va fi mult mai interesantă şi mai echilibrată, Juventus având concurenţă serioasă.