Fotbal international

Mircea Lucescu a început în forță noua aventură în campionatul Ucrainei: Olimpik Doneţk – Dinamo Kiev 1-4!

21.08.2020 | 17:09
Mircea Lucescu a inceput in forta noua aventura in campionatul Ucrainei Olimpik Donetk  Dinamo Kiev 14
ADVERTISEMENT

Vineri, 21 august, a început un nou sezon în prima divizie a campionatului ucrainean. Un sezon care are drept cea mai mare şi mai spectaculoasă noutate revenirea pe banca tehnică a celui mai titrat antrenor din fotbalul ucrainean, după constituirea ca stat independent, românul Mircea Lucescu.

Formația antrenată de Mircea Lucescu a debutat în forță în noua ediție de campionat, obținând o victorie concludentă în fața celor de la Olimpik Donețk. Trebuie menționat însă faptul că meciul, deși era considerat în deplasare, s-a disputat la Kiev.

ADVERTISEMENT

Olimpik Doneţk – Dinamo Kiev 1-4 (Politylo 23 / Buyalskyy 8, Zaviysky 15 aut., Supriaga 55, Tsygankov 87)


UPDATE 21 august, ora 17:52 / În prima repriză, mai mulți ultrași ai lui Dinamo Kiev au reușit să pătrundă în tribune. Au început să-și susțină favoriții, dar și să scandeze împotriva lui Mircea Lucescu, după care au aprins torțe și fumigene. Au fost, până la urmă, evacuați de forțele de ordine, fără a opune rezistență.


UPDATE 21 august, ora 16:18 / A fost anunțată echipa de start pe care Mircea Lucescu o va folosi în partida contra lui Olimpik Doneţk.

ADVERTISEMENT

Стартовий склад «Динамо» на матч 1-го туру Favbet Ліги проти «Олімпіка»!#FCDKLive #ОлімпікДинамо

Posted by FC Dynamo Kyiv on Friday, August 21, 2020


Timp de 12 sezoane, între 2004 şi 2016, Mircea Lucescu a fost inamicul public numărul 1 pentru fanii lui Dinamo Kiev. Românul a acceptat în 2004 propunerea magnatului Rinat Ahmetov de a o prelua pe Şahtior Doneţk şi cu el la timonă „minerii” din bazinul Donbass-ului au devenit în scurt timp cea mai bună formaţie a Ucrainei.

21 de trofee a colecţionat Şahtior Doneţk alături de Mircea Lucescu, dintre care şi Cupa UEFA, al doilea trofeu european pentru fotbalul ucrainean după Cupa Cupelor câştigată de Dinamo Kiev în 1986, în aceeaşi perioadă cu Steaua de la Sevilla. A fost anul în care fotbalul din Est a eclipsat clar vestul, mai precis Spania, pentru că Steaua triumfa la lovituri de departajare în faţa Barcelonei, iar Kiev dezintegra cu 3-0 pe Atletico Madrid.

ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu debutează astăzi oficial la Dinamo Kiev

Suporterii lui Dinamo Kiev au primit cu ostilitate enormă decizia patronului Igor Surkis de a-l aduce în această vară pe banca tehnică tocmai pe inamicul lor numărul 1, Mircea Lucescu. La rândul lor, fanii lui Şahtior nu vor să mai audă de „Il Luce”, considerându-l un Iuda.

În această atmosferă încordată îşi va începe vineri aventura, la 75 de ani, Mircea Lucescu, unul dintre cei mai în vârstă tehnicieni din fotbalul mondial aflat încă în activitate. Surkis vede în Lucescu omul capabil să resusciteze pe Dinamo Kiev, care de ani buni nu a mai reuşit să câştige titlul în faţa lui Şahtior.

ADVERTISEMENT

Şahtior Doneţk a pus la respect de ani buni echipa fanion din Kiev

Nu va fi o misiune uşoară pentru „Il Luce”, pentru că Dinamo Kiev este acum un nobil doar cu numele, lotul pus la dispoziţia tehnicianului român fiind clar sub valoarea celui de la Şahtior Doneţk, unde sunt, inclusiv naturalizaţi, nu mai puţin de zece jucători brazilieni, toţi de top.

Dar Lucescu e convins că poate repune pe picioare corabia în derivă a lui Dinamo şi debutul îl va face vineri, 21 august, în uvertura campionatului: Olimpik Doneţk – Dinamo Kiev. Nu va fi însă nevoie să se deplaseze din Kiev, pentru că jocul va fi găzduit chiar de stadionul Valeri Lobanovski din capitala Ucrainei, adică arena pe care îşi joacă meciurile Dinamo!

Primul meci e cu Olimpik Doneţk

Asta pentru că spre deosebire de Şahtior, care joacă de la anexarea Crimeii de către Rusia, la Harkov, Olimpik Doneţk şi-a ales variantă pentru partidele de acasă stadionul din Kiev. Tot astăzi joacă şi marea rivală Şahtior, la Harkov, în compania lui Kolos Kovalika, la câteva zeci de ore după ce a fost spulberată în semifinala Europa League de Inter cu 5-0.

Patronul lui Dinamo, Igor Surkis, fost preşedinte ani de zile al Federaţiei ucrainene, cere fanilor şi tuturor contestarilor lui Mircea Lucescu, inclusiv dintre fostele glorii ale lui Dinamo, să facă linişte şi să aibă răbdare, pentru că echipa are nevoie de aceste două lucruri pentru a putea să revină ceea ce a fost ani de zile, adică numărul 1 în Ucraina.

ADVERTISEMENT