Sport

Război în Ucraina. Mircea Lucescu: „Nu plec din Kiev. Eu nu sunt laș, n-am plecat nici când a început nebunia la Donețk, în 2014”. Exclusiv

Mircea Lucescu nu pleacă din Ucraina, înfruntă pericolul războiului la Kiev pentru că, așa cum a declarat în exclusivitate pentru FANATIK, nu este un laș. Ce spune „Il Luce” despre meciul Rapid – Dinamo de sâmbătă.
24.02.2022 | 08:22
Razboi in Ucraina Mircea Lucescu Nu plec din Kiev Eu nu sunt las nam plecat nici cand a inceput nebunia la Donetk in 2014 Exclusiv
Război în Ucraina. Mircea Lucescu: „Nu plec din Kiev. Eu nu sunt laș, n-am plecat nici când a început nebunia la Donețk, în 2014”. Ce spune despre Rapid – Dinamo. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu s-a întors marți la Kiev după cantonamentul efectuat cu Dinamo în Antalya. În noaptea trecută Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei și trupele Rusiei au intrat pe teritoriul ucrainean din trei direcții: două în sud-est, în republicile separatiste Donețk și Luhansk, și a treia în sud, în zona Odesa, dinspre Crimeea. Au fost înregistrate explozii în Mariupol, Harkiv, Dnipro, Odesa, Kramatorsk și chiar la aeroportul din Kiev.

Război în Ucraina. Mircea Lucescu: „Nu plec din Kiev. Eu nu sunt laș, n-am plecat nici când a început nebunia la Donețk, în 2014”

FANATIK l-a găsit pe „Il Luce” în baza de pregătire a lui Dinamo Kiev, la marginea capitalei ucrainene, în fostul sat Vita-Lytovska (acum Koncha-Zaspa, raionul Holosiiv). Convorbirea telefonică a avut loc azi-noapte târziu, spre miezul nopții, înainte ca Vladimir Putin să ordone trupelor rusești să atace Ucraina

ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK că nu pleacă de la Kiev pentru că nu este un laș, dar războiul efectiv pornit de Vladimir Putin împotriva Ucrainei ar putea să-l facă să se răzgândească.

Problema va fi cum mai ajunge în România atâta timp cât nu mai zboară niciun avion din Ucraina, iar un drum cu mașina este foarte periculos în condiții de război. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a instituit starea de urgențăși legea marțială pe tot teritoriul țării.

ADVERTISEMENT

Domnule Lucescu, ce faceți la doi pași de amenințarea armată a Rusiei?

– Deocamdată stau și aștept să văd ce se întâmplă. Sâmbătă trebuia să jucăm cu Inhulets Petrove, locul 14, la Kiev, dar să vedem ce e cu starea de urgență.

Ministrul Tineretului și Sportului a suspendat orice manifestare sportivă pentru 30 de zile… Parlamentul a ratificat starea de urgență, e clar că nu mai jucăm deocamdată. Să vedem până când ține nebunia asta.

ADVERTISEMENT

Cum îi simțiți pe oamenii obișnuiți din Kiev?

– Nu știu… Nu pot să-ți spun pentru că eu stau la bază, nu am contact cu nimeni… Jucătorii sunt puțin speriați… așa… normal… pentru familii… Noi nu avem mulți străini, mai rău este pentru echipele cu mulți străini că ambasadele le cer, desigur, să plece.

Câți străini aveți?

– Păi ia să vedem… Vitinho (n.a. – Brazilia), Verbic (n.a. – Slovenia), Carlos de Pena (n.a. – Uruguay/Italia)… trei… ar mai fi Shkurin (n.a. – Belarus), dar pe el nu-l trimite nimeni acasă că e din Belarus, acolo sunt prieteni cu rușii și nu consideră că ar fi vreun pericol.

ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu: „Șaparenko are părinții la Mariupol”

Aveți jucători din republicile separatiste Luhansk și Donețk?

– Ei stau cu soțiile, copii aici, la Kiev, poate ceva rude să aibă pe-acolo… Șaparenko are părinții la Mariupol… la Marea Azov… ceva mai mult de o sută de kilometri de Donețk (n.a. – 112 km de Donețk, 60 km de frontiera legală cu Rusia, 25 km de fosta linia frontului dintre separatiști și armata ucraineană, atacat azi-noapte de trupe rusești).

Vai de capul nostru ce ne este dat să trăim, n-aș fi crezut niciodată că mai este posibil așa ceva… Elțân a lăsat lucrurile nepuse la punct… așa încurcate, neclarificate după destrămarea Uniunii Sovietice…

Lumea așteaptă, ce să facă? Totul depinde de ruși, nu de ucraineni, că nu ei atacă… Să vedem și ce efect au, dacă au, sancțiunile astea internaționale date rușilor.

Deci n-aveți niciun gând deocamdată să veniți acasă?

– Cum să vin? Păi să pleca așa… Eu nu sunt laș, n-am plecat nici când a început nebunia în Donețk, în 2014. Nu pot să fac așa ceva. În niciun caz…

Păi aș da un exemplu negativ pentru toată lumea… de frică, de panică, de neseriozitate… cum să fac așa ceva? Să sperăm că n-o să fie nimic și s-or potoli oamenii ăștia mari și fără minte… să le vină mintea la cap.

Mircea Lucescu: „Nu știu cât spirit de «câine» mai au acum jucătorii lui Dinamo”

Acolo, în Ucraina să nu se întâmple nimic, dar la noi, în România, o să se întâmple ceva sâmbătă… o să se întâmple Rapid – Dinamo… Echipele dumneavoastră, ca să spun așa… Care pe care?

– Ce să spun? Nu pot câștiga amândouă? Iar un egal n-ar ajuta-o decât pe Dinamo. Obiectiv vorbind, Rapid este peste Dinamo acum, ar trebui să câștige după valoare, dar meciurile astea trezesc ambiții deosebite. Deși nu știu cât spirit de „câine” mai au acum jucătorii de la Dinamo…

  • 2 este locul lui Dinamo Kiev în campionat (45 de puncte din 14 victorii, 3 egaluri, 1 înfrângere, golaveraj 47-9) la două „lungimi” după Șahtar Donețk (47 de puncte din 15 victorii, 2 egaluri, 1 înfrângere, golaveraj 49-10)
  • 335 de kilometri sunt între Kiev și cel mai apropiat punct de pe granița cu Rusia
  • 87 de kilometri sunt între Kiev și cel mai apropiat punct de pe granița cu Belarus
  • 145.000 de militari au forțele armate ale Ucrainei, cărora li se pot alătura aproximativ 100.000 de membri ai formațiunilor paramilitare și 900.000 de rezerviști, mobilizați deja de două zile
  • 180.000 de soldați ar avea Rusia în apropierea graniței cu Ucraina
ADVERTISEMENT