Fotbal international

Mircea Lucescu la Kiev, un nou episod din istoria marilor trădări din fotbal. „Il Luce” a mai făcut asta pe axa Dinamo – Rapid şi Galatasaray – Beşiktaş

23.07.2020 | 15:17
Mircea Lucescu la Kiev un nou episod din istoria marilor tradari din fotbal Il Luce a mai facut asta pe axa Dinamo  Rapid si Galatasaray  Besiktas
ADVERTISEMENT

Este oficial. La 74 de ani Mircea Lucescu, un bunic al fotbalului european, se reîntoarce pe bancă şi a semnat un contract pe două sezoane cu Dinamo Kiev, cea mai cunoscută şi iubită echipă din Ucraina, marea rivală a celor de la Şahtior Doneţk.

Este pentru a treia oară în carieră când cel mai titrat antrenor român trece dintr-o tabără într-alta, după ce cu Şahtior Doneţk a reuşit să câştige în 12 ani nu mai puţin de 21 de trofee, dintre care unul la nivel continental, Cupa UEFA.

ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu a mai făcut aceste mişcări pe vremea când activa în fotbalul românesc, revenit după perioada italiană la rugămintea lui George Copos. „Il Luce” a pregătit Dinamo şi al doilea club din campionatul intern unde a obţinut titlul a fost Rapid, unul dintre inamicii „câinilor”. Tot ca o trădare a fost privită și vizita de anul trecut din vestiarul FCSB-ului, când Mircea Lucescu le-a dat sfaturi jucătorilor înaintea partidei cu Mlada Boleslav din Liga Europa. Iar între 2000 şi 2004, a trecut pe rând de la Galatasaray la rivala Beşiktaş, de la „lei” la „vulturi”, cu ambele echipe ieşind campion al Turciei.

Mircea Lucescu, un episod din istoria marilor trădări din fotbal

Trădări au fost destule în fotbalul românesc şi la nivel internaţional, pentru că aceste mişcări sunt considerate trădări numai de către suporteri, care judecă doar cu inima, pentru că altminteri sunt fireşti schimbări ale locului de muncă, o situaţie extrem de uzuală în orice domeniu de activitate.

ADVERTISEMENT

Un caz notoriu îl reprezintă Ionel Dănciulescu, cel care a jucat şi la Steaua şi la Dinamo şi care a primit numeroase ameninţări, inclusiv cu moartea din partea suporterilor pentru peregrinările sale. La fel, Gabi Tamaş a intrat pe lista neagră a suporterilor „câinilor” după ce a trădat semnând cu FCSB.

Dintre foștii mari jucători ai naționalei, cel mai rău a ieșit Gică Popescu, alegerea sa de a semna cu Dinamo după despărțirea de Lecce transformându-l practic într-un proscris în Bănie, știută fiind ura pe care o nutresc suporterii craioveni față de Dinamo. De același „tratament” avusese parte anterior și Claudiu Niculescu.

ADVERTISEMENT

Un caz special îl reprezintă Bogdan Stelea, care a reușit „performanța” să evolueze la toate cele 3 mari rivale: Dinamo, Steaua și Rapid!

Luis Figo, primit cu capul de porc pe Nou Camp

La nivel internaţional, celebru a fost cazul portughezului Luis Figo, în 2002, primit la propriu cu cap de porc aruncat la picioare de către fanii Barcelonei, după ce a plecat tocmai la duşmanul de moarte Real Madrid.

ADVERTISEMENT

La începutul anilor 90, chiar în timpul Coppei del Mondo, Italia s-a aprins de scenele de violenţă ale suporterilor Fiorentinei la adresa fostului idol Roberto Baggio, devenit brusc cel mai urât personaj după ce s-a anunţat că a semnat cu Juventus.

Luis Enrique a urmat traseul invers, de la Madrid la Barcelona

Dacă Luis Figo a făcut actul de trădare pe axa Barcelona – Madrid, la actualul selecţioner al Spaniei, Luis Enrique, traseul a fost invers, jucătorul alegând să plece de la Real pentru a juca pe Nou Camp.

De pe Nou Camp pe Santiago Bernabeu au mai făcut drumul şi germanul Bernd Schuster, la puţină vreme după ce a pierdut în faţa Stelei la lovituri de departajare finala Cupei Campionilor Europeni în 1986, precum şi Michael Laudrup, cel mai bun jucător danez.

Marile trădări din fotbalul sud-american

Şi fotbalul sud-american, unde fanatismul atinge frecvent cote dincolo de ceea ce ar fi numit maxim, există situaţii de acest gen. Celebrul golgeter argentinian Gabriel Batistuta a fost zeu la River Plate, dar în momentul în care a decis, la revenirea din Italia, să semneze cu marele rival Boca Juniors numele său a devenit proscris pentru fanii lui River.

Şi celebrul Romario, vedeta Braziliei care după încheierea carierei de fotbalist a avut o incredibilă reuşită în politică, a trecut prin momente grele, după ce a avut curajul să treacă de la Flamengo la Fluminense. Timp de doi ani, Romario a avut nevoie de protecţie pentru a putea ieşi pe stradă.

ADVERTISEMENT