Sport

Mircea Lucescu, laude pentru Generația de Aur. “Niciunul nu m-a dezamăgit, toți au fost extraordinari”

Mircea Lucecu a fost selecționerul României la începutul anilor 80. "Il Luce" a povestit felul în care se comportau foștii fotbaliști la începul carierei
22.05.2024 | 11:06
Mircea Lucescu laude pentru Generatia de Aur Niciunul nu ma dezamagit toti au fost extraordinari
Mircea Lucescu a vorbit despre primii ani în fotbal ai membrilor Generației de Aur. Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Meciul de retragere al Generației de Aur va fi un moment de sărbătoare pentru sportul românesc. Fanii îi vor putea vedea, pentru ultima oară pe fotbaliștii care au scos românii în stradă în anii ’90, jucând împreună.

Mircea Lucescu, selecționerul care a pus bazele Generației de Aur

Mircea Lucescu a fost unul dintre antrenorii care au pus bazele naționalei care a reușit performanțele incredibile de la începutul anilor ’90. El a fost selecționer în perioada 1981-1985. “Il Luce” a dus România la Campionatul European din 1984, însă a fost demis după ratarea Mondialului din ’86.

ADVERTISEMENT

Lucescu a fost antrenorul care a adus la națională pe jucătorii care urmau să scrie istorie pentru fotbalul românesc. El își amintește cu drag de momentele când aceștia făceau primii pași în fotbal.

“Sunt alături de acești băieți din Generația de Aur. Vorbeam cu Gabi Balint că în ’82-’83, trei sferturi din ei erau la Câmpulung Moldovenesc, în cantonamentele alea incredibile pe care le făceam la baza studențească. De acolo plecau foarte populari, dar ei aveau simțul măsurii, să nu fie cu nasul pe sus.

ADVERTISEMENT

Erau niște copii, niște jucători buni în devenire, pe urmă au devenit mari profesioniști. Eu sper că toată acea perioadă petrecută cu mine i-a ajutat să se formeze ca oameni, în primul rând. Pentru că eu am pus totdeauna pe primul loc educația lor. Niciunul nu m-a dezamăgit, toți au fost extraordinari.

Nu întâmplător pe urmă, în anii ’90, au făcut acea performanță fantastică. Pe merit au fost numiți Generația de Aur. Dar această generație a fost cândva o generație tânără. Erau Balint, Lăcătuș, Belodedici de la Steaua, deși eu eram antrenor la Dinamo, ei au fost acolo”.

ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu: “Valoarea trebuie apreciată și scoasă la rampă”

Mircea Lucescu a continuat spunând că mereu a încercat să se folosească de jucătorii tineri, cu potențial, întrucât e de părere că fotbaliștii trebuie să primească încredere încă de la o vârstă foarte fragedă. În felul acesta, ei se pot familiariza mult mai ușor cu spiritul de la națională și pot contribui pentru o perioadă mult mai lungă de timp.

“Pe Hagi nu l-am lăsat niciodată la tineret. Nici pe el, nici pe Mateuț. Pe Balint, la fel, l-am promovat direct de la echipa de juniori la cea de seniori. Pentru că valoarea nu așteaptă împlinirea anilor, valoarea trebuie apreciată și scoasă la rampă.

ADVERTISEMENT

Eu așa am considerat că e bine și cred că a fost decizia corectă, pentru că pe urmă ei au debutat și au rămas timp de 5-10-15 ani oameni importanți în echipa națională. E foarte important ca jucătorii tineri, atunci când sunt capabili, să debuteze la echipa națională și apoi să rămână cu această dragoste pentru culorile echipei naționale pentru o perioadă foarte lungă.

Antrenorii se mai schimbă, jucătorii sunt cei care transmit de la o generație la alta o anumită filosofie, un anumit mod de organizare, un anumit respect pentru ei și pentru suporteri”, a explicat Mircea Lucescu, conform Sport.ro.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”