Fotbal international

Mircea Lucescu, locul 87 în topul celor mai buni 100 de antrenori din lume, în opinia FourFourTwo! Prima reacţie a lui “Il Luce”: “Mereu am avut probleme cu englezii!” Exclusiv

30.04.2020 | 13:07
Mircea Lucescu locul 87 in topul celor mai buni 100 de antrenori din lume in opinia FourFourTwo Prima reactie a lui Il Luce Mereu am avut probleme cu englezii Exclusiv
ADVERTISEMENT

FourFourTwo a realizat un top al celor mai buni 100 de antrenori din lume, iar jurnaliştii englezi l-au plasat pe Mircea Lucescu pe locul 87. FANATIK a stat de vorbă cu tehnicianul de 74 de ani după publicarea clasamentului în revista din Marea Britanie.

Reacţia lui Mircea Lucescu după publicarea topului din revista FourFourTwo

Mircea Lucescu s-a clasat pe locul 87 în ancheta realizată de revista FourFourTwo, însă jurnaliştii englezi au luat în calcul doar pe performanţele obţinute de “Il Luce” pe banca lui Şahtior Doneţk. Astfel, britanicii au uitat să specifice marile performanţa obţinute la Dinamo, Galatasaray, Beşiktaş sau echipa naţională a României.

ADVERTISEMENT

„Nu vreau să comentez. Mereu am avut probleme cu englezii. Eu ştiu că într-un clasament all-time făcut de UEFA şi FIFA eram undeva pe locul 40 şi ceva, oricum în primii 50 şi cred că specialiştii de acolo ştiu cel mai bine să aprecieze o carieră de antrenor” – Mircea Lucescu în exclusivitate pentru FANATIK

  • 32 de trofee a câştigat Mircea Lucescu de-a lungul unei cariere în antrenorat de peste 40 de ani, fiind pe locul 2 în lume la acest capitol, conform unui clasament întocmit de cotidianul spaniol „Marca”, după sir Alex Ferguson cu 48 de trofee

Ce au scris englezii de la FourFourTwo despre Mircea Lucescu

„«Lucescu este o legendă a lui Şahtar. A fost profesorul nostru nu doar în fotbal, cât şi în viaţă». Asta spunea Darijo Srna despre antrenorul care pleca în 2016 şi nu exagera deloc. Lucescu şi-a încurajat cosmpolitul lot să studieze, să citească, să înveţe limbi străine sau să ia lecţii de gătit. Antrenorul român a câştigat 12 titluri de campion în Europa, dintre care 8 şi Cupa UEFA au fost obţinute în anii când a reuşit să facă din Şahtior Doneţk o echipă de top din Ucraina” revista FourFourTwo

Jurnaliştii englezi au omis să menţioneze faptul că Mircea Lucescu a calificat echipa naţională a României la EURO 1984, dar şi faptul că a câştigat Supercupa Europei cu Galatasaray. În plus, tehnicianul român a mai cucerit titlul de campion al Turciei două sezoane la rând, cu Galatasaray şi cu Beşiktaş.

ADVERTISEMENT

Emerich Ienei şi Ştefan Covaci, pe locurile 63, respectiv 62

În topul realizat de revista FourFourTwo se mai regăsesc doi antrenori români. Emerich Ienei s-a clasat pe locul 63, în timp ce Ştefan Covaci a prins poziţia a 62-a. Cei doi au depăşit nume importante precum Marcelo Bielsa, Enzo Bearzot, Didier Deschamps, Joachim Low sau Carlos Bilardo.

“În anterioarele şase sezoane din Cupa Campionilor Europeni, Steaua nu a reuşit niciodată să treacă de primul tur. Sub conducerea lui Ienei, echipa a mers până la capăt şi a devenit prima echipă din Europa de Est care a cucerit trofeul, după finala cu Barcelona din 1986. Ienei a avut şase mandate ca antrenor la Steaua şi a câştigat de cinci ori titlul. A dus România la Campionatul Mondial din 1990, după 20 de ani de pauză şi a eliminat Anglia la EURO 2000”, a fost caracterizarea făcută de FourFourTwo lui Emerich Ienei.

ADVERTISEMENT

“Anii de glorie ai lui Ajax au început cu Rinus Michels, însă mulţi îl uită pe Covaci, cel care i-a luat locul. A oferit libertate echipei pline de campioni, în special lui Johan Cruyff şi lui Piet Keizer, şi a câştigat două titluri şi două Cupe ale Campionilor Europeni în 1972 şi 1973. Covaci a fost singurul selecţioner străin din istoria naţionalei Franţei şi a ajutat la înfiinţarea academiei de la Clairefontaine”, au mai notat englezii.

Primele 10 locuri din TOP 100 FourFourTwo al celor mai buni antrenori din istorie

  1. Sir Alex Ferguson
  2. Rinus Michels
  3. Johan Cruyff
  4. Bill Shankly
  5. Pep Guardiola
  6. Arrigo Sacchi
  7. Sir Matt Busby
  8. Helenio Herrera
  9. Ernst Happel
  10. Valeri Lobanovski
ADVERTISEMENT
  • 12 titluri de campion a câștigat Mircea Lucescu în cariera sa de antrenor: 8 în Ucraina (2005, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, toate cu Șahtar Donețk), 2 în România (1990 cu Dinamo, 1999 cu Rapid) și 2 în Turcia (2002 cu Galatasaray, 2003 cu Beșiktaș)
  • 222 de meciuri sub egida UEFA a condus ca antrenor Mircea Lucescu, record mondial, fiind urmat de Carlo Ancelotti (212), Unai Emery (136) și Pep Guardiola (124)
  • 41 este locul lui Mircea Lucescu într-un clasament al celor mai buni antrenori din lume „all-time”, întocmit de revista „France Footbal”
  • 75 de ani va împlini Mircea Lucescu pe 29 iulie 2020
ADVERTISEMENT
Tags: