Supranumit ”Kaiserul”, fostul mare fotbalist german, campion mondial ca jucător în 1974 și ca antrenor în 1990, a murit duminică, 7 ianuarie, la 78 de ani, după o lungă perioadă în care s-a luptat cu mai multe boli.
Marele antrenor Mircea Lucescu a fost marcat de moartea lui Franz Beckenbauer, cei doi fiind de aceeași vârstă. Tehnicianul român l-a apreciat foarte mult pe fundașul german pentru eleganța arătată pe teren.
”Mi se pare incredibil și gândul că Franz Beckenbauer nu mai este. Îmi pare foarte rău. A fost jucătorul cu care am schimbat tricoul în aprilie 1970, după amicalul contra Germaniei de la Stuttgart, cu puțin timp înaintea Mondialului din Mexic. Numărul 4, nu pot uita acel număr. Am făcut egal atunci, 1-1.
M-a impresionat, l-am admirat profund. Ceea ce făcea el era dincolo de fotbal. Balet, nu fotbal. Cu ce ușurință alerga, părea că dansează, că plutește. Eleganță pură. A câștigat atâtea trofee, și ca jucător, și ca antrenor. S-a retras în triumf, în 1990, după ce a purtat Germania spre titlul mondial și ca selecționer, nu doar din iarbă, în calitate de căpitan.
O imensă pierdere pentru fotbal. Atâtea momente memorabile. Acele imagini rămân pentru eternitate, cu Beckenbauer jucând în semifinala Mondialului din 1970 contra Italiei deși avea brațul drept prins într-un bandaj. Ce caracter avea! Nu și-ar fi lăsat echipa, colegii, orice s-ar fi întâmplat”, a declarat Lucescu, pentru gsp.ro.
”Il Luce” este de părere că Franz Beckenbauer a fost prototipul jucătorului din fața apărării cu spirit ofensiv care a fost caracterizat de inteligență. ”Toate amintirile mele sunt legate de evoluția lui. Întâlnirea cu el și egalul în fața Germaniei au fost un impuls extraordinar pentru noi la turneul final ce a urmat.
Cum domina jocul, cum apărea pe teren exact unde era nevoie de el și cum avansa cu mingea la picior. Purta numărul 4, pleca de pe o poziție defensivă, dar avea spirit ofensiv. Cel mai bun jucător din istorie pe poziția sa. Fundaș central, dar și în fața apărării.
A transformat o zonă de luptă, de tackling-uri, de duritate, într-un spațiu al fotbalului. A fost prototipul jucătorului din fața apărării cu spirit ofensiv, al apărătorului cu spirit ofensiv. Inteligență, intuiție de a acoperi spațiile. O legendă care a influențat decisiv fotbalul”, a spus Mircea Lucescu.
Coleg de generație cu Mircea Lucescu, fostul fotbalist Cornel Dinu a dezvăluit pentru FANATIK că dispariția lui Franz Beckenbauer îl duce cu gândul la celebrele versuri ale poetului rus Serghei Esenin din ”Ne ducem toți”.