Sport

Mircea Lucescu participă la a cincea tragere la sorți ca selecționer al României. Ghinionist, dar artist în meciurile cu granzii

Naționala României își va afla vineri, 13 decembrie, adversarele din preliminariile CM 2026. La tragerea la sorți vor participa Mircea Lucescu, Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță.
10.12.2024 | 21:28
Mircea Lucescu participa la a cincea tragere la sorti ca selectioner al Romaniei Ghinionist dar artist in meciurile cu granzii
Mircea Lucescu participă la a patra tragere la sorți în calitate de selecționer al României, după preliminariile CE 1984, turneul final EURO 84 și preliminariile CM 1986 Montaj foto: Fanatik

Federația Română de Fotbal va fi reprezentată la tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026 de selecționerul Mircea Lucescu, de președintele FRF, Răzvan Burleanu, și de directorul tehnic, Mihai Stoichiță. Evenimentul are loc vineri, 13 decembrie, la Zurich, de la ora 13:00.

Naționala României se află în urna a doua valorică, iar tricolorii sunt foarte încrezători că se pot califica la Cupa Mondială după o absență de 28 de ani. Reprezentativa noastră nu a mai participat la marele regal fotbalistic de la Coupe du Monde 1998, când ”Generația de Aur” a ajuns până în optimile de finală.

Pentru Mircea Lucescu (79 de ani) este cea de-a cincea tragere la sorți la care participă în calitate de selecționer al României. În primul său mandat, derulat între 1981-1986, ”Il Luce” nu a fost prea norocos, dar a ieșit glorios din disputele cu uriașii Enzo Bearzot și Sir Bobby Robson.

La tragerea la sorți pentru preliminariile EURO 1984, România se afla în urna a treia valorică și a picat într-o grupă infernală, cu Italia, campioană mondială en-titre, cu Cehoslovacia și Suedia, cele mai bine cotate echipe din urnele a doua și a patra la vremea respectivă.

Cehoslovacia era fostă campioană europeană în 1976 și campioană olimpică în 1980, iar Suedia impunea respect prin medalia de argint cucerită la Mondialul din 1958. Cenușăreasca grupei a fost Cipru, care venea din urna a cincea în care se mai aflau Albania, Malta și Luxemburg.

Cum arătau urnele în 1984:

  • Urna 1: Germania Federală (RFG) – campioană europeană, Spania, Italia (campioană mondială), Polonia, Iugoslavia, Anglia, Belgia.
  • Urna 2: Cehoslovacia, Austria, Olanda, URSS, Germania de Est (RDG), Ungaria, Țara Galilor
  • Urna 3: Scoția, Irlanda de Nord, Irlanda, România, Grecia, Portugalia, Bulgaria
  • Urna 4: Suedia, Danemarca, Elveția, Finlanda, Turcia, Norvegia, Islanda
  • Urna 5: Albania, Malta, Cipru, Luxemburg

Mircea Lucescu a crezut în calificarea la EURO 84, dar n-a spus-o public: ”Dacă aș fi declarat-o, aș fi fost luat în râs”

Ioan Chirilă a relatat în cartea ”Lucescu” emoțiile trăite la acea tragere la sorți, efectuată pe 8 ianuarie 1982 la Paris: ”Suntem toți în fața telexului. Liniște! E rândul grupei a cincea. 1 Italie (”Să nu cumva!”). 2. Tchecoslovaquie (”Ar fi culmea!”), 3. Roumanie (”Mai rău nu se putea!”), 4. Suede (”Capac la toate”), 5. Chypre (”Slabă consolare”).

De departe, grupa cea mai grea! Vechea dorință a antrenorilor noștri – ’Să cad, măcar, de pe un cal frumos’ – e îndeplinită. Încep comentariile. ’Mare ghinion!’… ’Nu cred că există cineva care să-i ceară lui Lucescu calificarea!’”.

Mircea Lucescu, 36 de ani la vremea respectivă, a fost, poate, singurul care a crezut în calificare, dar n-a avut curaj să o spună public: ”Dacă aș fi declarat-o, aș fi fost luat în râs, în cel mai bun caz, acuzat că mi-am pierdut simțul proporțiilor”.

România a învins Italia și a câștigat grupa

”Il Luce” avea să răstoarne toate calculele hârtiei. Tricolorii au luat trei puncte Italiei (0-0 la Florența, 1-0 la București), câte patru din meciurile cu Suedia și Cipru, și unul Cehoslovaciei, în meciul decisiv de la Bratislava. Pe atunci, se acordau două puncte la victorie și unul pentru egal, iar la EURO au mers doar câștigătoarele celor 7 grupe din preliminarii. Turneul final s-a desfășurat cu opt echipe, Franța fiind calificată din oficiu în calitate de țară gazdă.

Naționala României a terminat grupa pe primul loc, cu 12 puncte, și s-a calificat în premieră la Campionatul European. Au existat și voci care s-au legat de jocul nu foarte ofensiv practicat de tricolori.

”Într-o grupă ca aceea pe care am avut-o noi e aproape logic să acorzi 60 la sută apărării, în spiritul celor emise de Herrera – ’orice atac fără acoperire e sinucidere curată’. Eu n-aș fi vrut să joc mai ofensiv? Unui fost înaintaș nu i-ar fi plăcut să-și vadă echipa zburând?

Dar a trebuit să calculăm totul, să atacăm cu șanse de gol și să ne apărăm cu precize. În ultimele trei meciuri, toate în deplasare am primit un singur gol, pe care puteam să nu-l primim, cel de la Bratislava”, a explicat Mircea Lucescu în cartea ”Lucescu”.

Clasamentul grupei din preliminariile EURO 1984

  1. ROMÂNIA 12 p
  2. Suedia 11 p
  3. Cehoslovacia 10 p
  4. Italia 5 p
  5. Cipru 2 p

Lucescu ar fi vrut în grupa Franței la EURO 1984, dar a picat cu Germania

A urmat tragerea la sorți pentru cele două grupe de la EURO 1984. Mircea Lucescu n-a avut nici de data asta noroc.  România a jucat în grupă cu Germania Federală, Spania și Portugalia.

”Tricolorii par mulțumiți. Lucescu e de altă părere. Ar fi preferat cealalată grupă, cu Franța. Mai ales cu Franța”, a dezvăluit Ioan Chirilă. În grupa Franței s-a mai aflat Danemarca, Belgia și Iugoslavia.

La EURO ’84 România a debutat cu un egal, 1-1, cu Spania, la Saint-Étienne. Carrasco a deschis scorul în minutul 22 din penalty, iar Boloni a egalat în minutul 35.  În cel de-al doilea meci, România a fost învinsă de Germania, scor 1-2, prin dubla lui Rudi Völler (25, 66). Marcel Coraș a egalat în minutul 46. Tricolorii au fost eliminați după ce au pierdut și partida cu Portugalia (0-1), gol Nene în minutul 81.

Cu Anglia și Irlanda de Nord în preliminariile CM 1986

Mircea Lucescu a condus naționala României și în preliminariile pentru CM 1986 din Mexic. Aflată tot în urna a treia valorică, la fel ca și în campania pentru CE 1984, România a fost repartizată în grupă cu Anglia, campioană mondială în 1966, și cu Irlanda de Nord, cea mai bună din urna a doua valorică. Outsideri au fost Finlanda și Turcia.

Cum arătau urnele în 1986:

  • Urna 1: Germania Federală (RFG), Polonia, Franța (campioană europeană), Anglia, URSS, Austria, Spania.
  • Urna 2: Irlanda de Nord, Belgia, Ungaria, Scoția, Iugoslavia, Cehoslovacia, Danemarca.
  • Urna 3: Irlanda, Țara Galilor, Olanda, ROMÂNIA, Suedia, Germania de Est (RDG), Grecia.
  • Urna 4: Bulgaria, Portugalia, Elveția, Islanda, Albania, Turcia, Cipru.
  • Urna 5: Norvegia, Finlanda, Malta, Luxemburg.

* Italia, campioană mondială în 1982, a fost calificată din oficiu la CM 1986

Irlanda de Nord, coșmarul lui Mircea Lucescu

Tricolorii n-au mai reușit parcursul de regularitate din preliminariile precedente și au ratat calificarea, deși la Cupa Mondială mergeu primele două clasate. Selecționata lui Mircea Lucescu a ieșit neînvinsă din dubla cu Anglia (0-0 la București și 1-1 pe Wembley), dar a pierdut puncte prețioase cu Finlanda (1-1 la Helsinki), dar mai ales cu Irlanda de Nord (2-3 la Belfast, 0-1 acasă).

România a jucat cu calificarea pe masă în meciul cu Irlanda de Nord, de la București, disputat pe 16 octombrie 1985. Tricolorii au dominat autoritar, dar au avut ghinion. Fundaşul dreapta nord-irlandez, Nicholl, a scos de două ori mingea de pe linia porţii, iar Quinn a marcat golul victorie în minutul 29.

În acel meci de tristă amintire, fotbaliștii pregătiți de Mircea Lucescu au tras 27 de șuturi la poartă, 11 cadrate, au avut 21 de cornere și cel puţin un penalty neacordat de arbitrul danez Henning Lund-Sorensen.

România se putea califica totuși dacă Anglia ar fi învins în ultimul joc Irlanda de Nord, numai că partida disputată pe Wembley s-a încheiat cu o remiză de salon, 0-0, astfel că ambele naționale britanice au mers braț la braț la Cupa Mondială 1986.

Clasamentul grupei din preliminariile CM 1986

  1. Anglia 12 p
  2. Irlanda de Nord 10 p
  3. ROMÂNIA 9 p
  4. Finlanda 8 p
  5. Turcia 1 p

Cu Spania în preliminariile EURO 1988. Mircea Lucescu a fost demis după primul meci, 4-0 cu Austria

Mircea Lucescu a început și campania de calificare la EURO 1988. Tricolorii urmau să se lupte pentru calificare cu Spania, campioană europeană în 1964 și finalistă la EURO 1984.

Postul lui ”Il Luce” se șubrezise însă după ratarea calificării la CM 1986. El a fost demis după primul meci din grupă, încheiat cu o victorie zdrobitoare, 4-0, cu Austria, în Ghencea. Lucescu a fost înlocuit cu Emeric Ienei, care cucerise cu Steaua Cupa Campionilor Europeni pe 7 mai 1986.

Valentin Ceaușescu i-a făcut loc astfel lui Anghel Iordănescu ca principal la Steaua. ”Autorul acestei performanțe a fost un tânăr fizician, ’Feciorul’, care conducea din umbră cam tot fotbalul românesc. Și pentru ca această ’performanță’ să nu rămână izolată, el l-a demis pe Emerich Jenei, de la Steaua, chiar în seara în care acesta câștiga la Sevilla Cupa Campionilor Europeni”, a povestit Ioan Chirilă în cartea ”Lucescu”.

România și-a împărțit victoriile cu Spania, dar a ratat calificarea în ultimul meci cu Austria

România și-a împărțit punctele cu marea favorită Spania, 0-1 la Sevilla, și 3-1 în Ghencea, dar a terminat pe locul 2 grupa din preliminarii și a ratat calificarea la EURO ’88.

Înaintea ultimei etape, România și Spania se aflau la egalitate, ambele cu câte 8 puncte. România stătea însă mai bine la golaveraj, +10 față de +3 cât aveau spaniolii. Tricolorii au făcut egal în Austria, 0-0, iar ibericii au învins Albania, cu 5-0, și s-au dus la EURO 1988.

  1. Spania 10 p
  2. ROMÂNIA 9 p
  3. Austria 3 p
  4. Albania 0 p

Cum arătau urnele în 1988:

  • Urna 1:  Franța (campioană europeană en-titre), Anglia, Danemarca, Spania, Olanda, Portugalia, Belgia.
  • Urna 2:  URSS, ROMÂNIA, Irlanda de Nord, Suedia, Ungaria, Țara Galilor, Bulgaria.
  • Urna 3:  Austria, Iugoslavia, Cehoslovacia, RDG (Germania de Est), Polonia, Elveția, Irlanda.
  • Urna 4:  Scoția, Grecia, Norvegia, Finlanda, Italia, Turcia, Albania.
  • Urna 5:  Islanda, Malta, Cipru, Luxemburg.

* Germania Federală a fost calificată direct la EURO 1988, în calitate de țară organizatoare 

Cum arată urnele pentru preliminariile CM 2026

În preliminariile CM 2026, România va fa ce parte dintr-o grupă alcătuită din cinci echipe. La turneul final se califică direct câștigătoarele celor 12 grupe, iar pentru celelalte șase locuri destinate Europei vor juca baraje echipele de pe locurile 2 din preliminarii și cele mai bune patru naționale din Liga Națiunilor, care nu termina pe locurile 1-2 în preliminariile clasice.

  • Urna 1: Franța, Spania, Anglia, Portugalia, Olanda, Belgia, Italia, Germania, Croația, Elveția, Danemarca, Austria
  • Urna 2: Ucraina, Suedia, Turcia, Țara Galilor, Ungaria, Serbia, Polonia, ROMÂNIA, Grecia, Slovacia, Cehia, Norvegia
  • Urna 3: Scoția, Slovenia, Irlanda, Albania, Macedonia de Nord, Georgia, Finlanda, Islanda, Irlanda de Nord, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina, Israel
  • Urna 4: Bulgaria, Luxemburg, Belarus, Kosovo, Armenia, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Insulele Feroe, Letonia, Lituania
  • Urna 5: Moldova, Malta, Andorra, Gibraltar, Liechtenstein, San Marino

Să nu ne închipuim acum că ne putem bate cu oricine din urna întâi valorică, să fim realiști. Ar fi bine dacă am putea evita campioanele mondiale, Franța, Spania, Germania, Italia, Anglia. În mandatul trecut, domnul Lucescu a fost cam ghinionist la tragerile la sorți. Ar fi bine ca Federația să nu-l trimită pe Mircea Lucescu la tragerea sorți, ca să avem noroc de adversari accesibili. Glumesc” – Marcel Coraș, fost internațional, pentru FANATIK