News

Mircea Lucescu, pe banca lui Șahtior la ultimul titlu al lui Dinamo Kiev! Se întoarce roata?

17.04.2021 | 15:00
Mircea Lucescu pe banca lui Sahtior la ultimul titlu al lui Dinamo Kiev Se intoarce roata
ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu era antrenorul lui Șahtior Donețk atunci când rivala Dinamo Kiev a câștigat ultimul titlu în campionatul Ucrainei, iar acum poate repeta din nou performanța, de data aceasta cu Mircea Lucescu pe bancă.

„Il Luce” se confundă cu istoria lui Șahtior Donețk, cu care a cucerit nu mai puțin de opt titluri de campion, dar și alte 14 trofee, cireașa de pe tort fiind cucerirea Cupei UEFA în sezonul 2008-2009.

ADVERTISEMENT

Cu patru etape înainte de finalul campionatului, Lucescu se află de data aceasta cu Dinamo Kiev pe primul loc, iar sâmbătă de la ora 19:30 își va întâlni fosta echipă, Șahtior, care cu o victorie s-ar putea apropia la doar patru puncte de rivala de moarte.

Mircea Lucescu pleca de la Șahtior după ce Dinamo Kiev îi lua titlul de campion

Mircea Lucescu o părăsea pe Șahtior Donețk după mai bine de 12 ani, la finalul sezonului 2015-2016, când pierdea titlul de campion al Ucrainei chiar în fața lui Dinamo Kiev. Rivala de moarte a „minerilor” reușea astfel să cucerească al doilea titlu consecutiv, iar antrenorul român își încheia astfel mandatul cu un eșec.

ADVERTISEMENT

Cel mai cunoscut antrenor român semna cu Șahtior în mai 2004 și la doar câteva zile distanță cucerea primul trofeu dintr-o serie impresionantă: Cupa Ucrainei. În sezonul 2004-2005, Lucescu avea să aducă cel de-al doilea titlu din istoria clubului, primul fiind cucerit în 2002.

Pentru noua putere din Ucraina urmează încă un titlu de campioană, iar sezonul următor Lucescu avea să piardă pentru prima oară campionatul în fața celor de la Dinamo Kiev, ceea ce avea să se întâmple din nou în 2009. Începând cu 2010, Șahtior Donețk cu Lucescu pe bancă avea să câștige nu mai puțin de cinci titluri consecutive în Ucraina, o performanță uluitoare, alături de Cupa UEFA în 2009 și alte 12 trofee: șase Cupe ale Ucrainei și șase Supercupe.

ADVERTISEMENT

În 2009, Lucescu devine cetățean de onoare al orașului Donețk

Mircea Lucescu avea să devină o adevărată legendă la Donețk după ce avea să câștige primul trofeu european din istoria clubului din micuțul oraș minier. În același an avea să se i se propună și postul de selecționer al Ucrainei pentru Campionatul European din 2012 organizat chiar de ucrainieni însă avea să refuze propunerea.

Mircea Lucescu a fost desemnat de opt ori cel mai bun antrenor din Ucraina și a fost decorat chiar de președinte după ce a devenit cel mai titrat antrenor din istoria țării, cu 21 de trofee, fiind de altfel și cel mai longeviv tehnician care a antrenat vreodată în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Între 17 mai 2004 şi 24 mai 2016, Mircea Lucescu a condus echipa timp de 573 de meciuri. Dintre acestea, a câștigat un număr absolut impresionat: 395 și a pierdut doar 88 de partide. La toate aceste recorduri amețitoare se mai adaugă și alte 134 de meciuri disputate în cupele europene: Champions League, Cupa UEFA și Supercupa Europei: „E un lucru extraordinar, pentru că foarte puţini antrenori rezistă o perioadă atât de lungă. Şi în campionatele de top nu cred că mai există vreun altul în afara lui Arsene Wenger. E un motiv de mândrie, pentru că au trecut zece ani de succese, pentru că altfel nu aş fi reuşit să rămân atâţia ani”, spunea Mircea Lucescu în 2013.

Mircea Lucescu a împărțit Ucraina în două după ce a acceptat să o antreneze pe marea rivală Dinamo Kiev

Suporterii, foștii jucători și actuali conducători ai lui Șahtior s-au simțit trădați de faptul că simbolul lor a decis să se întoarcă în Ucraina la marea rivală Dinamo Kiev, unde a fost primit cu maximă ostilitate de ultrașii echipei, dar și alți foste glorii ale clubului, care au criticat numirea sa ca antrenor principal: „Am crezut că e vorba doar de o alegere nefericită, dar acum credem că șefii clubului au pierdut orice urmă de bun simț, onoare și demnitate. Numirea unui antrenor de 74 de ani, care mereu a avut reacții incorecte față de Dinamo Kiev, este un scuipat în ochii suporterilor, iar Surkis ar trebui să realizeze că vor fi consecințe”, a fost doar una dintre reacțiile vehemente ale ultrașilor lui Dinamo Kiev.

Și lucrurile nu s-au îmbunătățit, chiar dacă Mircea Lucescu a reușit să câștige primul trofeu la Kiev la scurt timp după ce a fost ales antrenorul echipei și chiar împotriva lui Șahtior Donețk, în Supercupa Ucrainei, scor 3-1, deși a avut mai mulți jucători indisponibili. Ba, mai mult, Dinamo Kiev s-a calificat în optimile de finală ale Europa League, unde a fost eliminată de Villarreal.

Într-un interviu pentru FANATIK, fostul elev al lui Lucescu de la Șahtior, Răzvan Raț, care și-a petrecut și el zece ani la Donețk, a declarat că a fost extrem de surprins de alegerea fostului său antrenor: „Sincer am fost foarte surprins, dar asta este alegerea lui. E greu să vorbesc acum. Eu nu aș fi făcut-o, dar nu are legătură una cu alta! Eu nu aș merge la Dinamo Kiev! Dar încă o dată: fiecare vede lucrurile într-un fel. Deci nu pot să judec eu pe nimeni. Cu atât mai puțin pe Mircea Lucescu!”, a spus fostul fundaș stânga al „minerilor”.

„Nu știu asta, dar din moment ce nu a mai rămas acolo… Cred că nu mai încape îndoială dacă a fost dorit sau nu. Dacă a plecat de acolo înseamnă că nu au vrut să îi mai prelungească înțelegerea sau ceva de genul. Repet, nu cunosc dedesubturile, în ce condiții a plecat, cum a plecat. Nu am mai vorbit în ultimul timp”.Răzvan Raț

  • 21 de trofee a câștigat Mircea Lucescu la Șahtior Donețk
  • 4 titluri a pierdut „Il Luce” în 12 în fața lui Dinamo Kiev
  • 8 titluri de campion al Ucrainei a câștigat românul la Donețk
  • 1 trofeu a câștigat Lucescu pe banca lui Dinamo Kiev
ADVERTISEMENT