Sport

Mircea Lucescu are COVID, dar va fi prezent pe Stadionul Giulești sâmbătă. „Familia Lucescu face parte din istoria Rapidului”. Exclusiv

Mircea Lucescu va fi prezent la inaugurarea stadionului Giulești, chiar dacă s-a îmbolnăvit de COVID-19. Ce spune „Il Luce” despre istoria Rapidului, la care a avut o contribuție marcantă și el, și fiul său, Răzvan.
22.03.2022 | 14:17
Mircea Lucescu are COVID dar va fi prezent pe Stadionul Giulesti sambata Familia Lucescu face parte din istoria Rapidului Exclusiv
Mircea Lucescu are COVID, dar va fi prezent pe Stadionul Giulești sâmbătă. „Familia Lucescu face parte din istoria Rapidului”. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu va fi prezent la inaugurarea Stadionului Giulești, sâmbătă, 26 martie 2022, de la ora 20:30, când Rapid va juca un meci amical cu Politehnica Timișoara.

Mircea Lucescu are COVID, dar va fi prezent pe Stadionul Giulești sâmbătă. „Familia Lucescu face parte din istoria Rapidului”

Marea sărbătoare a Rapidului, inaugurarea noului stadion din Giulești, atrage multe nume de legendă din fotbalul nu numai „vișiniu”, dar și „tricolor”. Dintre invitați nu putea lipsi Mircea Lucescu, care a adus al doilea titlu de campioană Rapidului, în 1999, la „numai” 32 de ani de la primul, cel din 1967.

ADVERTISEMENT

FANATIK l-a contactat pe „Il Luce” pentru un gând pentru noul Giulești și ceva amintiri din vechiul Giulești, dar avut surpriza să afle că prezența sa la inaugurare, sâmbătă, a fost la un pas… concret trei zile, să nu se poată concretiza…

Vă salut, domnule Lucescu, toate bune, gata de inaugurarea stadionului din Giulești?

– Sper că da… sigur că da… deocamdată sunt acasă, cu COVID

Cum?!

– Da, da, cu COVID. (râde) Am făcut COVID și eu, și nevastă-mea. Doi ani n-am făcut, cu 50 de oameni în jurul meu, plecat în atâtea locuri și când am venit acasă m-am îmbolnăvit…

ADVERTISEMENT

Sunt bine, însă… A fost o formă ușoară, sunt vaccinat de două ori, a treia oară realmente n-am apucat, azi e ultima zi de stat în casă, mâine ies și sâmbătă voi fi pe stadionul Giulești.

Era trist să nu fiți acolo, Rapid este un capitol important din viața dumneavoastră…

– Îmi aduc aminte de perioada aia… ’97, ’98, ’99… Când am luat echipa în vara lui ’97 umblam prin tot Bucureștiul și prin toate mahalalele să găsim un loc de antrenament.

ADVERTISEMENT

Pe la Pasteur, pe la Pantelimon… și pe la Snagov… până când am găsit… George a făcut… George Copos... a făcut baza aia minunată… în trei luni a făcut baza… care acum a ajuns vai de mama ei, nu se poate așa ceva, trebuie găsită calea să fie înapoiată Rapidului.

Îmi aduc aminte ce iarnă grea am avut în ’97 – ’98, cum curățam toți terenul la lopată… am făcut rost de prelată… trăgeam la ea cu toți ceilalți… Rapid era o echipă așa… muncitorească… (râde) … toată lumea participa la toate muncile… chiar și suporterii ajutau când era cazul…

ADVERTISEMENT

Eu am venit atunci cu foarte mult entuziasm, am găsit la Rapid oameni, la club, jucători, suporteri, care își doreau foarte mult să facă performanță. A fost o perioadă foarte frumoasă, foarte intensă, n-am făcut decât să ajut să redevină Rapid ce fusese cu mult timp înainte. O echipă foarte iubită, foarte respectată, cu un fotbal foarte bun.

După care eu am plecat, mi-am văzut de drumul meu, mi-a luat urma Răzvan și a dus mai departe asocierea Lucescu – Rapid.

Cum l-a determinat Rapid pe Răzvan Lucescu să se „arunce” cu totul spre antrenorat

Istoria Rapidului se leagă de numele…

– Istoria Rapidului include și istoria familiei Lucescu… Familia Lucescu face parte din istoria Rapidului, a însemnat o etapă importantă din istoria Rapidului.

Răzvan era vice-președinte în 2003, la al treilea titlu, cu Mircea Rednic antrenor, și anul acela l-a convins, l-a determinat până la urmă să devină antrenor. A vorbit cu mine și mi-a spus „Tati, nu pot să stau în birou sau în tribună, simt că trebuie să mă implic mai mult, să fie între jucători”.

Avea o relație extraordinară cu jucătorii, și-a făcut treaba în conducere cu o abnegație, o dăruire, un profesionalism extraordinar și după aia s-a dus cu totul spre antrenorat. A zis că simte jucătorii mai bine dintre ei, relația cu jucătorii este foarte importantă și el a avut acest atu, o relație, repet, extraordinară cu jucătorii.

Asta a stat la baza realizărilor lui Răzvan, nu numai pregătirea profesională, antrenamentele elaborate mereu în pas cu noutățile din domeniu, comunicarea, armonizarea, relația profundă cu vestiarul.

Așa că după mine, campionat, Cupă, Supercupă, am lăsat „moștenirea” (râde) lui Răzvan… L-am lăsat pe Rednic la Rapid, care a menținut spiritul, ideile, același tip de pregătire, de joc ca mine, după aia a venit și Răzvan…

Mircea Lucescu: „Aștept cu foarte multă nerăbdare și stadionul Dinamo să se transforme într-unul nou, modern”

Pe Mircea Rednic nu l-ați și adus la Rapid în 1997?

– Pe Mircea Rednic, pe Ovidiu Sabău, pe Dănuț Lupu, toți din „garda” mea… (râde) … care știau exact ce vreau eu și puteau transmite coechipierilor ideile mele, filosofia mea, modul meu de a gândi jocul, i-au ajutat enorm de mult pe ceilalți, împreună cu mine, să crească echipa.

Cum spuneam, l-am lăsat pe Rednic pe banca tehnică la Rapid, care a menținut același spiritul, ideile, același tip de comportament, de pregătire, de joc ca mine…

După care a preluat Răzvan și a reușit cea mai mare performanță din istoria Rapidului, vorbesc de istoria modernă a Rapidului, sfertul de finală din 2006 pe care voi, jurnaliștii, l-ați numit „UEFAantastic”… (râde)

Rapid a eliminat atunci două echipe germane, pe Hertha și pe Hamburg, nu-i așa ceva la îndemâna oricui…

Așa că istoria Rapidului se împletește și cu istoria familie Lucescu… (râde) Performanțe, traduse prin trofee, umplerea stadionului cu suporteri, cantonamentul pentru care am insistat la Copos… și care, repet, trebuie să se întoarcă la Rapid… performanțele internaționale, toate astea au făcut să fim legați… Luceștii de Rapid și reciproca… (râde)

Cum să nu mă bucur pentru Rapid că are acum stadionul ăsta nou? Aștept cu foarte multă nerăbdare și stadionul Dinamo să se transforme într-unul nou, modern… Mai ales că și în Ghencea este acum un stadion nou, superb…

Stadioanele astea noi înseamnă mai mult decât un loc de… joacă… (râde) …de joc, de meci… sunt ca niște „săli” de spectacole, arată un nivel de civilizație până la urmă… Sper că nu va rupe cineva vreun scaun (râde), sper ca stadioanele astea noi să ridice și nivelul de comportament civilizat al celor mai înverșunați suporteri.

Mircea Lucescu: „Jucătorii ca Adi Mutu, așa, mai… năbădăioși, dar inteligenți dincolo de talent, au ajuns antrenori foarte exigenți”

Rapid e pe val… Stadion nou, antrenor nou, Adi Mutu, cu metode noi de antrenament, trei victorii din trei meciuri, după trei luni fără…

– Pe Adi Mutu îl știu din performanțele lui sportive în teren, a fost un jucător inteligent, dincolo de talentul pe care l-a avut… vorbesc de teren, pentru că dincolo de teren și-a mai făcut de cap… (râde) …sunt convins că a învățat din propriul lui comportament, să știe să transmită jucătorilor săi în primul rând educație.

Jucătorii care au fost așa… mai năbădăioși, au devenit antrenori foarte exigenți, că știau ei ce știau de pe propria piele. Uite, și Sorin Cârțu, de exemplu, el îmi vine primul în minte, era așa, mai năbădăios… (râde) …și a ajuns un antrenor foarte bun, păcat că s-a lăsat așa repede…

  • „Un astfel de stadion nou și modern cum are Rapid acum, aduce cel puțin 12-13 puncte în plus prin presiunea tribunelor pline, apropiate de teren. Care creează atmosferă care te obligă să faci performanță” – Mircea Lucescu
  • 14.050 de locuri, dintre care 250 pentru persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii lor, are stadionul Giulești
  • 4 este nivelul de clasificare UEFA al stadionului Giulești
ADVERTISEMENT