Fotbal international

Lucescu RENUNŢĂ TEMPORAR la fotbal! De ce a luat Il Luce decizia

L'Equipe a anunţat în urmă cu câteva zile faptul că Mircea Lucescu ar vrea să ia o pauză după ce a fost demis de Zenit Sankt Petersburg. Ziarul francez a anunţat că antrenorul român nu va...
05.07.2017 | 00:01
Lucescu RENUNTA TEMPORAR la fotbal De ce a luat Il Luce decizia

L’Equipe a anunţat în urmă cu câteva zile faptul că Mircea Lucescu ar vrea să ia o pauză după ce a fost demis de Zenit Sankt Petersburg. Ziarul francez a anunţat că antrenorul român nu va prelua nicio echipă în această vară. “Mircea Lucescu nu îşi caută echipă. Vara trecută, Mircea Lucescu a părăsit-o pe Şahtior pentru un proiect ambiţios la Zenit Sankt Petersburg. Aflat în dificultate, tehnicianul român a fost demis la finalul sezonului. El a anunţat că va lua şase luni de pauză”, a fost anunţul jurnaliştilot din Hexagon.

Informaţia a fost confirmată de Mircea Lucescu, acesta declarând că a a luat decizia de a nu accepta nicio ofertă în această vară. Tehnicianul de 71 de ani a precizat că nu va sta prea mult departe de terenul de fotbal, în toată această perioadă urmând să privească meciuri. “Mă odihnesc pentru prima dată în 40 de ani. Am refuzat ofertele primite până acum. Le-am spus agenţilor mei că vreau să mă odihnesc pentru cel puţin şase luni. Am refuzat politicos ofertele primite, dar nu pot sta departe de fotbal, voi merge la fotbal”, a declarat Mircea Lucescu pentru site-ul aksam.tr.

Stresul de la Zenit şi-a spus cuvântul

Perioada petrecută la Zenit a fost una stresantă pentru antrenorul român, mai ales că oficialii clubului din Sankt Petersburg au avut aşteptări mari de la Mircea Lucescu. Obiectivul tehnicianului de 71 de ani era câştigarea campionatului Rusiei, ceea ce însemna automat şi prezenţa în grupele Ligii Campionilor. Formaţia rusă a terminat pe locul 3 în campionat, iar în Liga Europa a fost eliminată în 16-imi de Anderlecht.

La finalul sezonului 2016-17, Mircea Lucescu a fost demis de Zenit, chiar dacă antrenorul român mai avea contract încă un an cu ruşii. “Zenit doreşte să-i mulţumească lui Mircea Lucescu pentru timpul petrecut la clubul nostru şi pentru munca depusă. Consiliul de Administraţie al lui Zenit a luat decizia de a înceta mai devreme contractul domnului Lucescu”, a fost mesajul postat de site-ul oficial al clubului. Antrenorul român s-a declarat nemulţumit de faptul că a aflat de demiterea sa din ziare, lucru pe care l-a şi punctat în discuţia cu jurnaliştii turcii de Aksam. “Am fost foarte surprins şi trist să aflu din ziare că am fost demis. Pentru prima dată am simţit ca am dat greş”.

Oferte din partea mai multor cluburi după demitere

Imediat după ce a fost demis de la Zenit, Mircea Lucescu a primit oferte de la mai multe cluburi din Europa. Antrenorul român a fost dorit de Fenerbahce, PAOK, dar şi de o echipă din Franţa. “Până când nu se rezolvă, nu mai vorbesc nimic! Sunt foarte liniştit”, declara Lucescu în iunie, atunci când s-a întors în ţară. Sezonul stresant de la Zenit, mai mult ca sigur, şi-a spus cuvântul, din acest motiv antrenorul român refuzând ofertele pe care le-a primit în ultimul timp.

Prima pauză în aproape 40 de ani de antrenorat

Cariera de antrenor a lui Mircea Lucescu a început în 1979 când a prealuat-o pe Corvinul Hunedoara, el fiind antrenor-jucător la formaţia hunedoreană. Faptul că a reuşit să construaiscă o echipă tânără l-a adus în atenţia Federaţiei Române de Fotbal, “Il Luce” fiind numit selecţioner al echipei naţionale în toamna lui 1981. Chiar dacă a avut parte de un val de contestatari, Lucescu a reuşit să califice România la EURO 1984, lăsând acasă Italia, campioana mondială a momentului.

În 1985 a fost numit antrenor principal la Dinamo, un an mai târziu plecând de la cârma echipei naţionale. 5 ani a stat la formaţia din Şoseaua Ştefan cel Mare, reuşind să câştige două Cupe ale României şi un titlu. Pe lângă performanţele din competiţia internă, Lucescu a dus-o pe Dinamo până în semifinalele Cupei Cupelor în 1990. Plecările masive din vara lui 1990 l-au făcut să ia decizia de a merge în Italia. Timp de 7 ani a stat în Peninsulă, unde le-a antrenat pe Pisa, Brescia şi Reggiana.

În 1997 s-a întors acasă, unde a preluat-o pe Rapid, pe banca echipei din Giuleşti stând două sezoane, cu o pauză de câteva luni, perioadă în care a fost interimar la Inter. O cupă şi un titlu a câştigat cu formaţia giuleşteană, pentru ca în 2000 să plece în Turcia. Episoadele Galatasaray şi Beşiktaş au fost încununate cu succes, “Il Luce” cucerind câte un titlu cu cele două echipe. Între 2004 şi 2016 a stat pe banca lui Şahtior, perioadă în care a cucerit 22 de trofee, cel mai important fiind Cupa UEFA în sezonul 2008-09.

34 de trofee a câştigat Mircea Lucescu ca antrenor în perioada 1979-2016