Sport

Mircea Lucescu și George Copos, chemați împreună în instanță. Suma uriașă pe care statul vrea s-o recupereze de la ”pârâți”

Celebrul antrenor Mircea Lucescu și omul de afaceri George Copos au fost chemați la tribunal de către Fisc într-un dosar în care statul încearcă recuperarea mai multor milioane de lei.
20.04.2022 | 18:10
Mircea Lucescu si George Copos chemati impreuna in instanta Suma uriasa pe care statul vrea so recupereze de la parati
George Copos și Mircea Lucescu apar ca ”pârâți” într-un proces care se desfășoară la Tribunalul București
ADVERTISEMENT

George Copos și Mircea Lucescu sunt două nume de referință în istoria recentă a Rapidului, ambii contribuind decisiv la obținerea primului titlu de campioană după 32 de ani, în 1999. În prezent, George Copos se ocupă de afaceri, iar Lucescu este antrenorul lui Dinamo Kiev, cei doi fiind însă chemați împreună într-un proces care se desfășoară la Tribunalul București și în care Fiscul apare în postura ”reclamantului”.

Vechi prieteni, George Copos și Mircea Lucescu au fost citați împreună de Tribunalul București

George Copos (69 de ani) a investit sume importante în clubul giuleștean din 1993 până în 2012, când s-a retras de la conducerea grupării. Primul titlu, cel din 1999, a fost obținut cu Mircea Lucrescu antrenor, în timp ce al doilea titlu, acontat în 2003, l-a avut pe Mircea Rednic în rolul principal. Pe lângă cele două campionate, Rapid a mai câștigat în era Copos și 4 cupe ale României.

ADVERTISEMENT

Problemele cu legea nu i-au fost deloc străine lui George Copos. În 2008, Copos a fost trimis în judecată în dosarul Loteria II, fiind acuzat de manipularea pieței de capital. Apoi, în martie 2014, fostul patron al Rapidului a primit 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare, în ”Dosarul Transferurilor”.

În sfârșit, cinci luni mai târziu, în august 2014, Copos a mai încasat alți 4 ani de detenție cu executare, în dosarul Loteria I, în care omul de afaceri fusese găsit vinovat de evaziune fiscală în formă continuată.

ADVERTISEMENT

Procesul în care sunt chemați în instanță Copos și Lucescu are ca materie falimentul

Fost vicepremier în guvernul Tăriceanu (2004-2006), Copos a stat în închisoare doar un an, fiind eliberat condiționat după ce a executat o treime din pedeapsă. În primele declarații făcute în libertate, milionarul a susținut că a făcut două erori majore în viață: a intrat în politică și a investit 30 de milioane de euro în fotbal.

Rămas în raporturi strânse de prietenie cu Mircea Lucescu, George Copos are din nou necazuri cu justiția română, în acest ultim dosar figurând ca ”pârât” alături chiar de actualul antrenor al lui Dinamo Kiev.

ADVERTISEMENT

Astfel, potrivit FANATIK, la Tribunalul București se desfășoară un proces având ca materie ”falimentul”, iar ca obiect – ”atragerea răspunderii pentru intrarea în insolvenţă (art. 169 Legea 85/2014)”. În dosar, rolul reclamantului este deținut de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București, în reprezentarea Administrației Sector 1 a Finanțelor Publice.

ANAF încearcă să recupereze 17 milioane lei de la George Copos, Mircea Lucescu și alte 7 persoane

În postura pârâților apar George Copos și Mircea Lucescu, dar și alte șapte persoane, dintre care două decedate. Dosarul aflat pe rol privește Asociația Pro Rapid SRL, așa cum apare înscris pe site-ul ANAF, consultat de FANATIK.

ADVERTISEMENT

”Informațiile fiscale/financiare ale debitorului, conform evidențelor existente la organul fiscal, sunt următoarele: cifra de afaceri: 0 lei, număr mediu de salariați: 1, obligații fiscale/bugetare datorate: 17.642.207 lei, din care obligații fiscale/bugetare principale de 3.661.088 lei, obligații fiscale accesorii de 13.981.199 lei”, a informat ANAF la începutul lunii martie a anului curent, conform FANATIK.

Practic, ANAF încearcă să recupereze prin ”atragerea răspunderii pentru intrarea în insolvenţă” suma de 17.642.207 lei de la cele nouă persoane care apar ca ”pârâte” în proces, printre care și George Copos și Mircea Lucescu. Următorul termen în proces a fost fixat de Tribunalul București pentru data de 26 mai 2022.

ADVERTISEMENT