Fotbal intern

Mircea Lucescu analizează “Derby de România”: „Steaua are jucători tineri și talentați, dar inconstanți. Dinamo vine cu un Puljic, un Mrzljak și, bine-nțeles, Fabbrini”. EXCLUSIV

15.02.2020 | 19:43
Mircea Lucescu analizeaza Derby de Romania Steaua are jucatori tineri si talentati dar inconstanti Dinamo vine cu un Puljic un Mrzljak si binenteles Fabbrini EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu crede că „Derby de România” de duminică seară „se joacă, nu are nicio legătură unde se află Dinamo, unde se află Steaua”. Ce avantaje au fiecare dintre cele două adversare, ce minusuri, dar și ce-l doare pe „Il Luce”, aflați în continuare dintr-un interviu dat de reputatul tehnician în exclusivitate pentru FANATIK.


  • (P) Cota BETANO pentru Dinamo – FCSB: 1,75 este cota pentru „PSFX”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu: „Steaua are jucători tineri și talentați, dar inconstanți, nu mai au în mijlocul lor un Pintilii, cu personalitate. Dinamo vine, în schimb, cu un Puljic, un Mrzljak și, bine-nțeles, Fabbrini”

Domnule Lucescu, este meciul de duminică seară cel mai dezechilibrat din ultimii ani? Are Dinamo vreo șansă?
– În primul rând nu are nicio legătură unde se află Dinamo, unde se află Steaua cu meciul în sine. Care rămâne marele derby al fotbalului românesc, indiferent de locurile ocupate de cele două echipe, nu contează locurile din clasament. Și care se joacă! Nu este dinainte jucat niciodată.

Cu ce argumente vin cele două echipe la „Derby de România”?
– Steaua are avantajul jucătorilor tineri, talentați, de perspectivă… dar de partea cealaltă Dinamo are tradiția angajării totale, aproape supraomenești dacă vrei, la meciurile cu Steaua și o galerie senzațională, un grup imens de suporteri fantastici. Care în meciurile astea… cum să spun?… îi fac… îi transformă total pe jucători, le dă o ambiție care poate suplini diferența de valoare.

ADVERTISEMENT

Poate compensa avântul dat de tribună, ambiția, mobilizarea diferența de valoare care este acum între Dinamo și FCSB?
– Da, cu siguranță! Eu zic că jocul este deschis oricărui rezultat. Nu e Steaua favorită și Dinamo perdantă din start. Nu, în niciun caz. Va fi un meci în spiritul tradiției marilor meciuri Dinamo – Steaua. Care întotdeauna au fost cele mai bune meciuri din fotbalul românesc.

„Meciul de duminică dintre Dinamo și Steaua este deschis oricărui rezultat”

Plusurile le-ați spus, ambiție, mobilizare versus valoarea individuală. Dar minusurile?
– Minusurile pe care le avem în fotbalul românesc de atâția ani. Faptul că nu reușim să ne ridicăm la nivelul la care am fost înainte de 1990. Și o făceam doar cu jucători români. Și ne puteam bate cu oricine în Europa. Și Dinamo, și Steaua, și Craiova… chiar și Piteștiul… Pentru că erau centre puternice de copii și juniori care creșteau mii de jucători români. Ce tineri au acum și Dinamo, și FCSB crescuți de club? Asta mă doare pe mine, cum să ridicăm jucătorii noștri, care sunt talentați și recunoscuți în lume pentru asta, dar nu reușim să-i ducem la nivelul performanței pe care am avut-o înainte de anii ’90. Ceea ce, repet, nu ține de talentul jucătorilor noștri, el există nativ, altele sunt cauzele, care țin de infrastructură, interesele patronilor și impresarilor, altele… Jucătorii îi ai așa cum îi crești.

ADVERTISEMENT

Români, străini, ce jucători pot decide derby-ul de duminică?
– Dinamo își pune speranțele în Fabbrini, care s-a detașat în ultimul timp ca mod de comportament și ca prezență în joc, este un jucător de clasă. De cealaltă parte, la FCSB, sunt mai mulți jucători… dar care fiind foarte tineri sunt și foarte inconstanți, un meci bun, un meci slab, un meci bun, un meci slab… N-au în mijlocul lor un jucător cu personalitate, de tipul lui Pintilii, de exemplu… n-au așa ceva. Dinamo, în schimb, are, fundașul central Puljic… și mai este și croatul ăla de la mijloc, Mrzljak, doi jucători cu experiență care pot să dea ceva în plus echipei prin modul lor de mobilizare. Repet, și cu asta închei, meciul de duminică dintre Dinamo și Steaua este deschis oricărui rezultat.

  • 5 sezoane a antrenat Mircea Lucescu pe Dinamo, între noiembrie 1985 (etapa 14) și iunie 1990
  • 9 derby-uri cu Steaua a trăit Mircea Lucescu pe banca tehnică a lui Dinamo, încheiate cu o simetrie „perfectă”: 2 victorii, 5 egaluri, 2 înfrângeri, golaveraj 12-12
  • 12 titluri de campion a câștigat Mircea Lucescu în cariera sa de antrenor: 8 în Ucraina (2005, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, toate cu Șahtar Donețk), 2 în România (1990 cu Dinamo, 1999 cu Rapid) și 2 în Turcia (2002 cu Galatasaray, 2003 cu Beșiktaș)
  • 222 de meciuri sub egida UEFA a condus ca antrenor Mircea Lucescu, record mondial, fiind urmat de Carlo Ancelotti, Unai Emery și Pep Guardiola
  • 32 de trofee a câștigat Mircea Lucescu în peste 40 de ani de antrenorat, fiind pe locul 2 în lume, conform unui clasament întocmit de cotidianul spaniol „Marca”, după sir Alex Ferguson cu 48 de trofee
  • 41 este locul lui Mircea Lucescu într-un clasament al celor mai buni antrenori din lume „all-time”, întocmit de revista „France Footbal”
  • 74 de ani a împlinit Mircea Lucescu pe 29 iulie 2019
ADVERTISEMENT