Fotbal intern

Mirel Rădoi, ai intrat în istorie: prima victorie a Armeniei cu România! Iordănescu a demisionat după 1-1 la Erevan. Tu?

31.03.2021 | 22:53
Mirel Radoi ai intrat in istorie prima victorie a Armeniei cu Romania Iordanescu a demisionat dupa 11 la Erevan Tu
ADVERTISEMENT

Mirel Rădoi a bifat o bornă ruşinoasă în istoria echipei naţionale a României, după ce Armenia ne-a învins, scor 3-2, şi adversarii au obţinut prima victorie împotriva tricolorilor. În urmă cu 17 ani, după un egal la Erevan, Anghel Iordănescu îşi dădea demisia, pe care o considera un “gest de normalitate”.

Cele două momente ruşinoase din istoria echipei naţionale a României au venit în contexte diferite. În 2021, Mirel Rădoi a avut la îndemână tot lotul valid, ba mai mult a luat şi cei mai buni jucători de la naţionala U21, calificată la Europeanul de tineret. Acum 17 ani, Anghel Iordănescu mergea în Armenia cu un lot peticit.

ADVERTISEMENT

Mirel Rădoi se mai gândeşte dacă demisionează după prima victorie a Armeniei cu România! Anghel Iordănescu a demisionat după un egal

La finalul meciului cu Armenia, care l-a transformat în cel mai slab selecţioner din istoria recentă a naţionalei, Mirel Rădoi a anunţat că este încercat de “sentimente ciudate” şi că are “acest sentiment să mă despart de echipă”.

În noiembrie 2004, după 1-1 cu Armenia, Anghel Iordănescu îşi anunţa demisia de la echipa naţională. Fostul mare selecţioner nu îşi cauta alibiuri atunci, cu toate că putea să joace cartea ghinionului după ce mai mulţi jucători importanţi nu au putut să facă deplasarea.

ADVERTISEMENT

“Consider demisia mea un gest de normalitate după jocul şi rezultatul din Armenia, indiferent de circumstanţele care au fost. Mă dau la o parte în interesul echipei naţionale şi cred că avem resurse să facem o echipă care să aducă românilor o nouă calificare”, spunea Anghel Iordănescu în 2004.

Totul cu un discurs liniştit, fără tonul războinic al lui Mirel Rădoi, care l-a luat la rost pe Mihai Mironică, după 2-3 la Erevan, când a fost întrebat dacă închiderea jocului nu era o alegere mai bună la 2-1 pentru tricolori.

ADVERTISEMENT

“Vi se pare că introducerea lui Alex Creţu a fost ofensivă? Nu am făcut-o să închidem jocul? În această situaţie vorbiţi cu conducerea Federaţiei să îi aducă pe acei antrenori defensivi. Vă pricepeţi mai bine, domnule Mironică. Poate noi nu ne pricepem aşa bine”, declara Mirel Rădoi după înfrângerea de la Erevan.

Anghel Iordănescu, ghinion total la meciul cu Armenia din 2004

Ultimul meci din al doilea mandat al lui Anghel Iordănescu a fost plin de ghinioane. La Erevan, în al cincilea meci al tricolorilor din preliminariile pentru Mondialul din 2006, fostul selecţioner nu a putut să se bazeze pe nume grele.

ADVERTISEMENT

Bogdan Lobonţ, Cosmin Contra, Cristi Chivu, Răzvan Raţ, Adrian Mutu, Daniel Pancu, Florentin Petre sau Marius Niculae s-au numărat printre absenţele grele pentru meciul cu Armenia din 2004. În aceste condiţii, Anghel Iordănescu s-a bazat pe jucători cu puţine selecţii în echipa naţională.

România în meciul cu Armenia din 2004: Stelea – Stoican, Bărcăuan Fl. Moldovan, Dancia – Caramarin (N. Dică 46), Tararache, Paraschiv (Fl. Bratu), Cernat (Măldărăşanu 62) – Marica, Neaga

Ciprian Marica reuşea să deschidă scorul în minutul 29, după ce îl învingea pe Edel Apoula Bete cu un şut din careu. În a doua repriză, în minutul 60, Karen Dokhoian egala cu un voleu superb. La finalul preliminariilor CM 2006, România rata prezenţa în baraj, având cu 2 puncte mai puţin decât Cehia.

Palmaresul Armeniei în meciurile cu România

  • Armenia – România 1-1 (17.11.2004, prelim. CM 2006)
  • România – Armenia 3-0 (08.06.2005, prelim. CM 2006)
  • România – Armenia 2-0 (28.02.2006, amical)
  • Armenia – România 0-5 (08.10.2016, prelim. CM 2018)
  • România – Armenia 1-0 (01.09.2017, prelim. CM 2018)
  • Armenia – România 3-2 (31.03.2021, prelim. CM 2022)
ADVERTISEMENT