Sport

Mirel Rădoi, cea mai lungă conferinţă de presă din istoria naţionalei: “Gabi, să plece autocarul! Eu mai stau”

Mirel Rădoi a susţinut cea mai lungă conferinţă de presă din istoria naţionalei României la finalul meciului cu Islanda. Selecţionerul a răspuns timp de 47 de minute întrebărilor jurnaliştilor.
12.11.2021 | 16:50
Mirel Radoi cea mai lunga conferinta de presa din istoria nationalei Gabi sa plece autocarul Eu mai stau
Mirel Rădoi
ADVERTISEMENT

Naţionala României şi-a dinamitat şansele de calificare la baraj după remiza cu Islanda de pe stadionul Steaua. “Tricolorii” nu au reuşit să marcheze în faţa unui adversar care nu avea niciun obiectiv şi care a folosit foarte mulţi jucători tineri, fără experienţă internaţională.

Repriza a treia! Mirel Rădoi, cea mai lungă conferinţă de presă din istoria naţionalei

Dezamăgirea rezultatului s-a citit şi pe feţele jurnaliştilor care au sperat timp de 90 de minute pentru un gol izbăvitor care să ne trimită la baraj. La masa presei s-a trăit intens meciul, deşi spre finalul lui mercurul din termometre a coborât spre două grade.

ADVERTISEMENT

Tabela a îngheţat la 0-0, iar jurnaliştii în tribune. Însă, la final pentru mass-media începea un alt meci, cel al declaraţiilor. Mult mai spectaculos decât ceea ce s-a întâmplat pe gazon, poate şi pentru că, la declaraţii, ne putem lupta pentru titlul mondial.

În plus avea să fie prima conferinţă de presă cu jurnalişti în sală a selecţionerului de la anunţul din luna octombrie privind plecarea sa de la echipa naţională, în care spunea că nici soţia nu îl poate convinge să rămână şi la meciurile de baraj.

ADVERTISEMENT

Arnar Vidarsson a destins atmosfera la conferinţă: “Dacă reuşim, mă întorc şi îmi cumpăraţi o bere”

De la etajul patru al stadionului Steaua, acolo unde este poziţionată masa presei am coborât în “buncărul” de la subsol, unde se ţin conferinţele de presă. Prezenţi sunt peste 15 jurnalişti de la toate televiziunile şi publicaţiile de sport.

Mai întâi vine selecţionerul oaspeţilor, Arnar Vidarsson. Zâmbitor, tehnicianul Islandei aproape că regretă că naţionala lui a luat un punct pe Ghencea. A făcut chiar şi o promisiune în faţa jurnaliştilor români:

ADVERTISEMENT

“Pentru că sunteţi atât de prietenoşi, chiar sper să vă ajutăm. Vrem să mergem în Macedonia de Nord şi să obţinem un rezultat bun. Dacă reuşim, mă întorc şi îmi cumpăraţi o bere”, a spus zâmbitor Vidarsson.

Islandezul şi-a făcut temele: “În 1986 am admirat echipa Steaua”

Selecţionerul islandez a fost gelos pe condiţiile de la stadionul Steaua şi ştia foarte bine performanţele de top ale fotbalului românesc: “În 1986 am admirat echipa Steaua, care câştiga Cupa Campionilor, aşa cum mă uitam admirativ la meciurile României din 1994, cu acel joc ofensiv, direct pe poartă”, a spus Vidarsson.

ADVERTISEMENT

Arnar Vidarsson a ieşit zâmbitor din sala de conferinţe, iar jurnaliştii se pregăteau de o conferinţă maraton a lui Mirel Rădoi. Unii dintre ei spuneau mai în glumă, mai în serios, că microfonul din sală nu va putea fi folosit având în vedere avalanşa de întrebări care aşteaptă să se reverse asupra selecţionerului.

Mirel Rădoi, răbdător: “Sunt la dispoziţia voastră, voi răspunde la fiecare întrebare”

Mirel Rădoi a intrat calm, nu părea încă afectat de şansa uriaşă ratată de jucătorii lui. Mai îngrijorat era ofiţerul de presă Gabi Berceanu, care ştia ce îl aşteaptă: să ţină minte ordinea în care jurnaliştii să pună întrebări, să aibă grijă ca fiecare om să vorbească la microfon şi asta pentru o perioadă lungă.

Era deja ora 00:10 şi Mirel Rădoi a spus: “Sunt la dispoziţia voastră, voi răspunde la fiecare întrebare”. Procesul a fost mai anevoios pentru că fiecare jurnalist trebuia să aştepte microfonul dat din mână în mână pentru a adresa întrebările.

Iar selecţionerul şi-a luat timp pentru a răspunde pe larg la fiecare întrebare. Cu un aer pesimist, Rădoi a transmis că nu se mai gândeşte că echipa va ajunge la baraj pentru că nu vede Islanda reuşind un rezultat pozitiv la Skopje.

Surprinzător, federalii nu au scăpat de tirul lui Mirel Rădoi!

Surprinzător, Mirel Rădoi a lansat câteva atacuri la adresa celor de la Federaţie, Mihai Stoichiţă fiind principalul luat în vizor, pentru indicaţiile tactice dictate din tribune. Voalat, selecţionerul spunea că poate ar fi fost cazul şi pentru un proiect mai lung, obiectivul realist fiind calificarea la Euro 2024.

Minutele treceau şi selecţionerul nu a dat în niciun moment impresia că s-ar grăbi să încheie conferinţa, mai ales că întrebările din partea jurnaliştilor tot veneau. După mai bine de 35 de minute, Gabi Berceanu a spus: “Vă rog ultimele patru întrebări”.

Momentul în care s-a intrat în prelungiri: “Gabi, să plece autocarul! Eu mai stau”

Doar că după ce s-au consumat cele patru întrebări, cei aflaţi în sală mai voiau să afle câteva lucruri de la selecţioner, iar Mirel i-a transmis ofiţerului de presă: “Am promis că stau să răspund la toate întrebările. Gabi, să plece autocarul! Eu mai stau”.

Selecţionerul a evitat cât a putut întrebările legate de plecarea sa, spunând că un anunţ în acest sens va fi făcut după meciul cu Liechtenstein, însă a lăsat de înţeles că următorul meci al său va fi ultimul pe banca primei reprezentative:

“Din partea preşedintelui şi din partea lui nea Mihai (n.r. Stoichiţă) că următorul selecţioner va fi român, dacă eu nu voi mai continua. Nu îl ştiu, îl dădeam în primire. Din discuţiile pe care le-am avut cu ei, vor să aducă un antrenor român”, a spus Rădoi.

“Poate nu am spus mereu tot adevărul, dar l-am spus în proporţie de 90, 95%”

Mirel Rădoi a marşat la conferinţa de presă pe sinceritatea cu care a răspuns la întrebările jurnaliştilor de fiecare dată, spunând că uneori nu trebuia să facă publice adevărurile incomode, însă nu putea să îi mintă pe jurnalişti: “Poate nu am spus mereu tot adevărul, dar l-am spus în proporţie de 90, 95%”.

La ora 00:57, Mirel Rădoi nu avea cum să încheie altfel decât cu subiectul FCSB. Selecţionerul nu a exclus să lucreze din nou cu naşul său Gigi Becali, deşi primul lui mandat pe banca roş-albaştrilor a fost un fiasco şi a generat un conflict de durată cu patronul FCSB.

Conferinţa s-a încheiat după 47 de minute!

După 47 de minute, cea mai lungă conferinţă de presă din istoria naţionalei României a luat sfârşit. Mirel Rădoi a consumat o sticlă de apă pe parcursul “reprizei” de întrebări, iar jurnaliştii erau deja amorţiţi de la tirul continuu la adresa selecţionerului.

Am plecat de la noul stadion Steaua în jurul orei 01:30 noaptea cu gustul amar al unei şanse pierdute. Mai există acel licăr de speranţă că Islanda va încurca Macedonia de Nord şi vom ajunge la baraj, însă la modul în care naţionala noastră se prezintă, ar fi o utopie să ne gândim că putem ajunge la Campionatul Mondial.

VEZI VIDEO CONFERINŢA MARATON A LUI MIREL RĂDOI: 

  • 47 de minute a durat conferinţa de presă a lui Mirel Rădoi după România – Islanda 0-0
  • 2 ani au trecut de când a preluat Mirel Rădoi mandatul de selecţioner

 

ADVERTISEMENT