Mirel Rădoi împlinește azi, 22 martie, vârsta de 40 de ani. Selecționerul României este unul dintre cele mai importante nume din fotbalul autohton în ultimii 20 de ani și de-a lungul carierei sale de jucător și, mai nou, antrenor a oferit multe momente sclipitoare, dar și unele controversate.
Născut la Drobeta Turnu Severin în 1981, Mirel Rădoi a început fotbalul la Extensiv Craiova, fiind observat de Sorin Cârțu, antrenorul de atunci al echipei. Și-a făcut debutul în 1999 și de atunci a urmat o carieră la care puțini se așteptau. FANATIK vă prezintă cele ma interesante episoade ale unei cariere de excepție.
Mirel Rădoi nu a stat mult la Extensiv Craiova. Doar un sezon, pentru că un alt oltean, Victor Pițurcă, a pus ochii pe el. Steaua a plătit 110.000 de dolari pentru transfer și s-a dovedit că merită până la ultimul bănuț.
Fotbalistul s-a declarat încântat de transfer la vremea respectivă: “A fost un șoc pentru mine. Am fost deodată în același loc cu jucători precum Iulian Miu, Marius Baciu și Miodrag Belodedici, pe care îi vedeam doar la televizor. A fost ca un vis”.
Debutul lui Mirel Rădoi la Steaua a fost extraordinar. Pe 7 august 2000, Steaua juca împotriva lui FCM Bacău în Ghencea. Cătălin Cursaru a deschis scorul pentru oaspeți, însă Mirel Rădoi a egalat în minutul 9. Meciul s-a încheiat 4-3 pentru “militari”. La finalul primului său sezon la Steaua, Mirel Rădoi a câștigat titlul de campion al României.
Mirel Rădoi a fost convocat în premieră la echipa națională în 2000. Ladislau Boloni este omul care l-a promovat la naționala mare și l-a titularizat pe data de 5 decembrie 2000, chiar la debut. România juca împotriva Algeriei un amical la Annaba.
Algeria avea să câștige confruntarea respectivă, însă Mirel Rădoi avea să debuteze la o vârstă fragedă: “Fusesem la echipa națională de tineret doar trei selecții și speram și mă gândeam că voi continua acolo, să încercăm să abordăm o calificare.
Chiar nu mă așteptam să fac pasul așa repede, totul s-a întâmplat într-un timp relativ scurt: cinci luni la Extensiv, apoi trecerea la Steaua, naționala de tineret, naționala mare”, spunea Rădoi.
La Steaua, Mirel Rădoi a devenit rapid liderul echipei. Evoluțiile roș-albaștrilor pe plan internațional au fost impresionante cu Rădoi din postura de căpitan. În februarie 2005, Steaua elimina Valencia în optimile Cupei UEFA.
Un an mai târziu, Steaua reușea o campanie europeană memorabilă în Cupa UEFA. Cu Mirel Rădoi căpitan al UEFAntasticilor, Steaua elimina Rapidul în sferturile Cupei UEFA și pierdea dramatic calificarea în finala competiției după 2-4 în retur cu Middlesbrough.
În sezonul 2005-2006, Steaua lupta cu Rapid pentru titlul de campioană. Roș-albaștrii i-au eliminat pe giuleșteni în sferturile de finală ale Cupei UEFA, însă tensiunea pe finalul sezonului a atins cote maxime.
După eliminarea cu Middlesbrough, Steaua juca la Bistrița, un meci crucial pentru titlu pe 6 mai 2006. Gloria s-a impus cu 1-0 grație golului marcat de Dan Matei. La final, spiritele au degenerat. De nervi, Mirel Rădoi și Victoraș Iacob au spart un geam și s-au tăiat la tendoane.
Căpitanul Stelei a avut nevoie de spitalizare și a fost operat de urgență. A avut nevoie de o pauză de câteva săptămâni pentru a reveni pe teren. În cele din urmă, Steaua a câștigat titlul în Liga 1 în ultima etapă.
Mirel Rădoi a atras atenția cluburilor mari din Europa prin evoluțiile sale. Și a fost la un pas să devină cel mai scump transfer din istoria Ligii 1. La finalul sezonului 2006 a fost dorit în Premier League de Portsmouth. Gigi Becali voia 11 milioane de lire sterline în schimbul fotbalistului, însă mutarea a căzut.
Jose Mourinho a venit personal la București pentru a negocia transferul lui Mirel Rădoi la Inter Milano: “La început mă gândeam că de ce nu mă întreabă nimic de fotbal. Chiar așa? Omul ăsta a bătut drumul degeaba? După care, când am făcut pauză, Giovanni Becali mi-a zis: de asta e unul dintre cei mai buni din lume.
Zic: de ce? Zice: de asta, o să vezi. Adică el a început să discute despre fotbal după alte vreo 20 de întrebări. Adică: ce faci în timpul liber?, etc… Erau cu totul și cu totul altfel de întrebări. Și felul lui de a fi, un om deschis față de cum era prezentat. Sportiv, știa despre mine”, a spus Rădoi despre întâlnirea cu Mourinho.
Nu avea să prindă niciun transfer în fotbalul mare, însă a semnat pe bani mulți cu Al Hilal, în Arabia Saudită. Steaua a încasat 6 milioane de euro pentru Mirel Rădoi în 2008, iar fotbalistul a avut un salariu anual de 1,4 milioane de euro.
Așa cum a spus de nenumărate ori, cariera de 6 ani în Golf la Al Hilal, Al Ain, Al Ahli și Al Arabi l-a îmbogățit pe Rădoi. Fostul fotbalist a câștigat aproximativ 15 milioane de euro ca fotbalist în străinătate și, după cum a spus de mai multe ori, are destui bani încât să poată trăi liniștit toată viața.
Începuturile lui Mirel Rădoi în antrenorat au fost dificile. A preluat FCSB în vara anului 2015, însă după doar câteva luni a fost dat afară de Gigi Becali, iar relațiile dintre naș și fin s-au răcit. Doi ani mai târziu, Rădoi a fost ales să antreneze naționala de tineret a României.
A reușit o calificare fabuloasă la Campionatul European, acolo unde România a avut un parcurs extraordinar. A ajuns până în semifinale după ce a ieșit dintr-o grupă cu Croația, Anglia și Franța. Calificarea a dus echipa la Jocurile Olimpice.
Meciul de referință al acelei campanii rămâne România – Anglia 4-2. George Pușcaș a deschis scorul din penalty cu un sfert de oră înainte de final, însă englezii au egalat imediat prin Gray. Apoi Ianis Hagi a marcat pentru 2-1 cu un șut din afara careului, în minutul 85.
Englezii au reușit să revină încă o dată prin Abraham. Ultimele minute ale meciului au fost ale lui Florinel Coman. Vârful FCSB-ului a înscris o “dublă” între minutele 89 și 93 pentru una dintre cele mai frumoase victorii ale României din ultimii ani.
VEZI VIDEO:
Adrian Stroe a fost colegul de cameră al lui Mirel Rădoi la Extensiv Craiova. Nu a avut aceeași traiectorie ca și selecționerul. Stroe a fost obligat să renunțe la 20 de ani din cauza unei accidentări și din anul 2016 conduce cunoscutul Colegiu Național „Ștefan Velovan” din Craiova.
FANATIK l-a vizitat pe Adrian Stroe în urmă cu o lună la Colegiul Național pe care îl conduce. Directorul susține că de la Mirel Rădoi puteai învăța foarte multe, fiind foarte profesionist în ceea ce privește viața sportivă:
„Mirel era un băiat extraordinar din toate punctele de vedere. Modest, foarte talentat și muncitor. Punea capul în gheată, așa cum se spune. Și la antrenamente, și la meciuri oficiale, avea aceeași dăruire. Mi-am spus de când l-am văzut că va ajunge foarte departe, pentru că asemenea jucători se nasc foarte rar”, l-a caracterizat Stroe.
Mirel Rădoi a fost debutat în fotbal la CSS Drobeta Turnu Severin, club care a demarat proiectul de reabilitare a terenului de sport de la Școala Generală “Regele Mihai” din oraș. Pe terenul de beton de la școală a început Rădoi să bată mingea.
“Aici și-au început activitatea, printre alții, Mirel Rădoi și Florin Șoavă. Avem un proiect pentru o bază sportivă tip 2, cu vestiare și nocturnă. Sper ca până la sfârșitul anului să fie gata.
Finanțarea este de la Compania Națională de Investiții, dar fostul nostru elev, Mirel Rădoi, s-a oferit să ne ajute pentru plata autorizațiilor pe care trebuia să le obținem înainte de aprobarea proiectului. Dorința mea este ca această bază sportivă să-i poarte numele”, a spus directorul CSS Drobeta Turnu Severin, Marian Brihac.