Fotbal intern

Mirel Rădoi, la final de an pe banca naționalei! Plusurile și minusurile mandatului în care am ratat calificarea la Euro

19.11.2020 | 01:25
Mirel Radoi la final de an pe banca nationalei Plusurile si minusurile mandatului in care am ratat calificarea la Euro
ADVERTISEMENT

Mirel Rădoi încheie anul pe banca naționale cu o remiză ștearsă în Irlanda de Nord, scor 1-1. Au fost două luni și jumătate agitate pentru selecționer, în care România a ratat prezența la Euro, obiectivul primordial, însă a reușit in extremis să urce în urna a doua la tragerea la sorți pentru calificarea la CM 2022. 

România a încheiat pe locul trei grupa din Liga Națiunilor, cu 8 puncte acumulate, trei dintre ele venind la masa verde împotriva Norvegiei. Viitorul selecționerului pe banca tehnică este incert, în condițiile în care oferta de la Universitatea Craiova este una foarte tentantă, astfel că rămâne de văzut dacă Rădoi va fi selecționer al naționalei și de la anul.

ADVERTISEMENT

Mirel Rădoi a preluat prima reprezentativă în luna noiembrie a anului trecut, însă a debutat abia pe data de 4 septembrie, în remiza cu Irlanda de Nord, scor 1-1. A urcat un parcurs sinusoidal în Liga Națiunilor, cu o victorie strălucitoare în Austria, scor 3-2, dar și cu o umilință, scor 0-4 în Norvegia.

Mirel Rădoi, la final de an! Ratarea Euro, cel mai dureros moment

Marele obiectiv al naționalei României din această toamnă a fost ratat. Mirel Rădoi avea misiunea de a duce echipa la Euro 2020, însă România a avut o prestație lamentabilă în Islanda, la Reyjkavik pierzânu-se ultimele șanse de a participa la turneul pe care îl găzduim.

ADVERTISEMENT

În 2020, mandatul lui Mirel Rădoi a fost cu bune și cu rele. Bineînțeles, pata ratării calificării va fi greu de șters și probabil vom simți amărăciunea din Islanda și la anul când ne vor vizita Macedonia de Nord, Austria și Ucraina, echipele programate să joace pe Arena Națională la Euro.

Plusurile și minusurile mandatului lui Mirel Rădoi pe banca naționalei

Mirel Rădoi a promis că își va analiza prestația și va trage o linie după ultimele meciuri din 2020. FANATIK vă prezintă plusurile și minusurile mandatului de selecționer al lui Mirel Rădoi la echipa națională de seniori.

ADVERTISEMENT

Plusurile lui Mirel Rădoi pe banca naționalei:

+ Calificarea în urna a doua pentru Campionatul Mondial din 2022. România și-a făcut mai ușoară misiunea de a ajunge la Campionatul Mondial din Qatar după ce a urcat în a doua urnă valorică. La CM 2022 se califică câștigătoarea grupei, în timp ce la baraj se califică echipa de pe locul doi. Egalul din Irlanda de Nord ne-a urcat în urna a doua și avem posibilitatea unor adversari mai facili în drumul spre Mondiale

+ Victoria cu Austria. Confruntarea de la Klagenfurt din Liga Națiunilor ne-a dat mari speranțe pentru barajul cu Islanda. Naționala României a făcut unul dintre cele mai bune jocuri din ultimii ani. Jucătorii au arătat o altă atitudine, un joc ofensiv. Victoria împotriva Austriei ne-a arătat că putem să jucăm un fotbal ofensiv, însă din păcate evoluția de la Klagenfurt nu s-a repetat și în celelalte confruntări.

ADVERTISEMENT

+ Promovarea unor jucători. Mirel Rădoi a arătat că nu îi lipsește curajul. Pe parcursul meciurilor din Liga Națiunilor a chemat la națională mai mulți tineri pe care i-a avut la dispoziție la naționala de tineret. Dennis Man, Florinel Coman, Alexandru Cicâldău sau Cristi Manea. Alături de ei, a testat mai mulți jucători care nu au prins prea multe meciuri sau nu au jucat de loc în echipa națională: Alexandru Crețu, Eric Bicfalvi, Gabi Iancu sau Florin Tănase.

Minusurile lui Mirel Rădoi pe banca naționalei:

– Ratarea calificării la Euro 2020. Este cel mai mare eșec al selecționerului pe banca primei reprezentative. Eșecul este cu atât mai dureros cu cât Islanda a obținut singura victorie a toamnei împotriva României, scor 2-1, înregistrând alte șapte înfrângeri. Prestația lamentabilă din Islanda va fi greu de șters, mai ales că România a pierdut o șansă uriașă de a evolua la un turneu final pe teren propriu.

– Umilința din Norvegia și parcursul din Liga Națiunilor. În afara victoriei din Austria, prestațiile din Liga Națiunilor au fost modeste. România nu a putut învinge în două meciuri Irlanda de Nord și a fost umilită în Norvegia, într-un meci care trebuie uitat cât mai repede. Erling Haaland le-a dat coșmaruri fundașilor tricolori, reușind un hattrick. În total, România a obținut 5 puncte cu alte trei venite la masa verde cu care tot a încheiat pe locul trei al grupei.

– Am luat gol în fiecare meci. România a încasat gol în toate cele 7 meciuri ale lui Mirel Rădoi pe banca tehnică. În total sunt 14 goluri încasate în 7 confruntări, adică o medie de două goluri încasate pe meci. Cele mai multe au fost încasate în Norvegia, 4, cele mai puține, câte 1 acasă și în deplasare cu Irlanda de Nord și acasă cu Austria.

După cele 7 meciuri, bilanțul nu arată bine pentru Mirel Rădoi. A suferit trei înfrângeri, două meciuri au fost încheiate la egalitate și două victorii, una dintre ele în amicalul cu Belarus, scor 5-3. Însă, rămâne de văzut cum va arăta România în campania pentru CM 2022, obiectivul fiind calificarea la un turneu final mondial după o pauză de 24 de ani.

“Prima linie este trasă de urna a doua valorică, este cea mai vizibilă. Noi ne-am impus ca și staff terminarea pe primul loc în grupă. Am încercat, dar nu am reușit. Nu poate fi neglijat obiectivul de a fi ajuns în urna a doua. Sigur, nu e atât de important ca și ratarea Euro 2020, dar putem construi”, Mirel Rădoi

  • 2 luni și 15 zile au trecut de la debutul lui Rădoi pe banca naționalei
  • 14 goluri a încasat România în cele 7 meciuri jucate în acest an
ADVERTISEMENT