Sport

Mirel Rădoi schimbă din temelii echipa națională! Andrei Vlad, Darius Olaru și Deian Sorescu debutează contra Georgiei

Mirel Rădoi pregătește cu Georgia și Anglia campania de calificare la World Cup 2022. Nu mai puțin de 7 posibili debutanți se află în lotul convocat pentru această acțiune.
02.06.2021 | 20:27
Mirel Radoi schimba din temelii echipa nationala Andrei Vlad Darius Olaru si Deian Sorescu debuteaza contra Georgiei
Mirel Rădoi pregătește schimbarea la față a naționalei?! Cine sunt cei 7 „tricolori” care pot debuta contra Georgiei și Angliei. FOTO: hepta.ro
ADVERTISEMENT
02-06-2021
17:27

Andrei Vlad, Deian Sorescu și Darius Olaru debutează în echipa națională

Fotbaliștii lui FCSB, Andrei Vlad și Darius Olaru, și dinamovistul Deian Sorescu sunt primii norocoși din lotul convocat de Rădoi pentru amicalele cu Georgia și Anglia. Cei trei sunt titulari în meciul de la Ploiești contra gruzinilor. Alți patru fotbaliști își așteaptă rândul să bifeze primele minute sub tricolori. E vorba despre Florin Iacob, Olimpiu Moruțan, Alexandru Păun și Tiberiu Căpușă.

Mirel Rădoi are la dispoziție 25 de fotbaliști pentru partidele de verificare cu Georgia și cu Anglia. Acestea vor fi ultimele două meciuri ale „tricolorilor” înainte revenirii în preliminariile Campionatului Mondial de anul viitor, cu Islanda, pe 2 septembrie.

În ceea ce privește lotul pentru cele două amicale, selecționerul României a decis să îmbine experiența cu tinerețea și a convocat mai mulți fotbaliști fără nicio prezență sub tricolor. Din nefericire, Rădoi s-a confruntat și cu probleme medicale înaintea primul meci, din cauza cărora a fost nevoit să renunțe la Nicușor Bancu și la Andrei Burcă, accidentări pe care FANATIK le-a dezvăluit în exclusivitate.

ADVERTISEMENT

Cele două amicale ale României sunt programate pe 2 iunie și pe 6 iunie, la Ploiești, cu Georgia, respectiv Middlesbrough, cu Anglia.

7 fotbaliști ar putea debuta în tricoul echipei naționale în amicalele cu Georgia și Anglia

Dintre cei 7 fotbaliști care ar putea debuta în această săptămână în echipa națională, 2 sunt portari și au misiunea de a îi face concurență titularului Florin Niță.

ADVERTISEMENT

Florin Iacob

Florin Iacob (27 de ani) nu este prezent în premieră la o acțiune a echipei naționale de seniori. Goalkeeperul care a încheiat pe locul 2 cu UTA în play-out a participat și la debutul României în preliminariile lui World Cup 2022, din luna martie, atunci când „tricolorii” au jucat cu Macedonia de Nord, Germania și Armenia. În cazul în care Rădoi va apela la serviciile sale, Iacob ar bifa primele sale minute sub tricolor, el neavând selecții nici măcar la naționalele de juniori.

  • 1,80 m măsoară Florin Iacob
  • portarul celor de la UTA a jucat 30 de meciuri și a primit 36 de goluri în sezonul 2020-2021
ADVERTISEMENT

Andrei Vlad

În ciuda prestației slabe pe care a avut-o la FCSB în finalul de sezon, convocarea lui Andrei Vlad nu reprezintă o surpriză, având în vedere că este unul dintre preferații lui Mirel Rădoi încă din perioada în care selecționerul antrena la tineret. Lăudat de Rădoi pentru jocul bun de picior pe care îl are, portarul în vârstă de 22 de ani al vicecampioanei nu este străin deloc de convocările la echipa națională. De-a lungul carierei, Vlad a evoluat la U17, U18, U19 și U21, cu ultima reprezentativă participând în acest an la Campionatul European, acolo a fost unul dintre cei mai buni „tricolori”.

  • 20 de selecții a strâns Andrei Vlad la cele patru reprezentative pentru care a jucat
  • 850 de mii de euro este cota de transfer a goalkeeperului de la FCSB, conform transfermarkt.com
ADVERTISEMENT

Un dinamovist, din nou în fața unui debut sub comanda lui Mirel Rădoi

Deian Sorescu

Polivalentul căpitan al lui Dinamo a fost unul dintre cei mai buni fotbaliști ai „câinilor” în lupta de la retrogradare din sezonul recent încheiat. Timișoreanul în vârstă de 23 de ani a jucat în 41 de meciuri în toate competițiile, perioadă în care reușit să marcheze de 8 ori și să ofere 10 pase decisive. Sub tricolor, Sorescu are doar două prezențe, dar la tineret. În 2019, Mirel Rădoi l-a debutat în amicalele premergătoare Campionatului European, cu Spania U21 și Danemarca U20, dar nu a fost păstrat în lotul pentru turneul final. Situația s-ar putea repeta la seniori, tot cu Rădoi selecționer, și tot în două meciuri test.

  • 10 assist-uri a oferit Deian Sorescu în Liga 1, la fel ca  Ronaldo Deaconu, fiind al doilea cel mai bun pasator din campionat

Tiberiu Căpușă

Tiberiu Căpușă (23 de ani) este probabil cea mai mare surpriză din lotul convocat de Mirel Rădoi pentru amicalele cu Georgia și Anglia. Fundașul dreapta a cochetat extrem de puțin cu naționalele juniori, dar i-a atras atenția selecționerului prin prestațiile pe care le-a avut în ultimul sezon. Împrumutat de Viitorul la Chindia, Căpușă a pus umărul la impresionanta performanță a târgoviștenilor, care au câștigat play-out-ul. Căpușă și Sorescu au cele mai mari șanse să debuteze în această săptămână la naționala mare, ei fiind singurii fundași dreapta de meserie ai lui Rădoi la această acțiune.

  • 36 de meciuri, 1 gol și 2 pase decisive a reușit Tiberiu Căpușă pentru Chindia Târgoviște

3 dintre cei mai buni mijlocași din Liga 1 pot juca pentru prima dată în echipa națională de seniori

Olimpiu Moruțan

Olimpiu Moruțan este un alt fotbalist care face pasul de la naționala de tineret la prima reprezentativă. Deși nu a luat titlul cu FCSB, playmakerul roș-albaștrilor a fost om de bază în ultimul sezon de Liga 1. A reușit nu mai puțin de 12 assist-uri, performanță care i-a adus distincția de cel mai bun pasator al campionatului. Moruțan va avea concurență serioasă pentru amicalele de la Ploiești și Middlesbrough. Nicolae Stanciu, Constantin Budescu, Ianis Hagi, Alexandru Cicâldău, Florin Tănase și Adrian Păun pot juca oricând în poziția de mijlocaș ofensiv central.

  • 2 milioane de euro este cota de transfer a lui Olimpiu Moruțan, conform transfermarkt.com

Darius Olaru

Prezența lui Darius Olaru la echipa națională de seniori părea inevitabilă. Într-un final de sezon în care FCSB a fost măcinată de accidentări, mijlocașul în vârstă de 23 de ani a dus greul, chiar dacă nici el n-a fost ocolit de probleme medicale. Cumpărat de la Mediaș în schimbul a 600 de mii de euro, Olaru a explodat în acest sezon în tricoul roș-albastru. A marcat 7 goluri în cele 31 de meciuri jucate în toate competițiile. În ceea ce privește echipa națională, Olaru are experiența a două Campionate Europene de tineret, cu Rădoi, în 2019, și cu Mutu, în 2021.

  • 14 meciuri și 2 goluri are Darius Olaru pentru România U21

Adrian Păun

„Mai bine mai târziu decât niciodată” este zicala care i se potrivește excelent lui Adrian Păun. Considerat de la o vârstă fragedă un viitor star al fotbalului românesc, mijlocașul lui CFR Cluj a început să își arate potențialul abia din momentul în care a ajuns la maturitate. Cvadruplu campion al României cu CFR Cluj, Păun poate debuta sub tricolor la 26 de ani. Fotbalistul născut la Drăgășani a pus umărul la un nou titlu cucerit de ardeleni cu 5 goluri și 5 pase decisive reușite în cele 39 de meciuri jucate la echipa lui Edi Iordănescu.

  • 20 de selecții și 4 goluri a adunat mijlocașul ofensiv al lui CFR Cluj la selecționatele României U17, U19 și U21
  • 1,5 milioane de euro este suma de transfer la care este cotat Adrian Păun de transfermarkt.com
ADVERTISEMENT