News

Mirela Călugăreanu, preşedintele ANAF, anunţ de ULTIMĂ ORĂ: “Încasările sunt cu 20 de miliarde mai mari”

14.09.2019 | 11:24
Mirela Calugareanu presedintele ANAF anunt de ULTIMA ORA Incasarile sunt cu 20 de miliarde mai mari

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) traversează o perioadă foarte bună în ceea ce privește nivelul de colectare al taxelor și impozitelor. Cel puțin așa susține Mirela Călugăreanu, actualul președinte al instituției, care a dezvăluit și ce impact a avut instituția în primele opt luni ale anului 2019.

Mirela Călugăreanu susține că ANAF a avut încasări record

Într-un interviu acordat recent, președintele ANAF a dezvăluit că încasările instituției pe care o conduce sunt de peste 20 de ori mai mari decât cele înregistrate în același interval al  anului precedent. Totodată, în următoarea perioadă. Fiscul va trece printr-un proces de modernizare și reformare.

Suntem pe un trend pozitiv. Încasările din primele opt luni ale acestui an sunt cu peste 20 de miliarde mai mari decât în perioada similară a anului precedent. Rambursările de TVA au crescut cu peste 1 miliard. Am adoptat un plan de acțiuni specifice, pentru ca lucrurile să meargă bine în continuare. Ponderea veniturilor colectate în PIB a crescut cu jumătate de punct procentual. Sigur, este nevoie de informatizarea ANAF, de modernizare, dar pe termen scurt și mediu am inițiat o serie de măsuri care să susțină conformarea voluntară a contribuabililor. Avem și acțiuni specifice pentru descurajarea evaziunii fiscale”, a declarat Mirela Călugăreanu la Antena 3.

Mirela Călugăreau, președintele ANAF. Sursa foto: adevarul.ro
Mirela Călugăreanu, președintele ANAF. Sursa foto: adevarul.ro

ANAF introduce „lista albă”

Printre măsurile anunțate de actualul președinte al ANAF se numără și „lista albă”, un demers prin care instituția își propune să premieze românii care achită dările la stat fără întârziere, oferindu-le o serie de facilități fiscale importante.

Bunii plătitori vor beneficia de facilităţi la plata obligaţiilor fiscale. În ceea ce priveşte procedurile de eşalonare la plată, ANAF are în vedere simplificarea procedurilor, precum şi reglementarea restructurării obligaţiilor bugetare restante. Vom implementa un sistem de supraveghere a debitorilor de către organele fiscale, cu privire la respectarea planului de restructurare fiscală” , a transmis Mirela Călugăreanu.

Tags: