Gazda emisiunii În direct cu România, Mirela Vaida, dezvăluie într-o filmare din mediul virtual rețeta de cozonac de la mama sa. Cum pregătește prezentatoarea trustului Intact acest preparat ce nu lipsește de pe masa de Paște.
Mirela Vaida este o gospodină desăvârșită, care adoră să gătească pentru familia sa. Nu se dă în lături de la mâncărurile tradiționale, iar în perioada sărbătorilor importante de peste an pregătește întotdeauna deserturi.
Rețeta de cozonac este de la mama sa și este una pe care a împărtășit-o cu cei din spațiul virtual. Prezentatoarea TV susține că secretul acestui produs moldovenesc constă în umplutură, care este din belșug.
Pentru aceasta folosește rahat tăiat cubuleţe și dat prin zahar pudră, 1 kg de miez de nucă, zahăr, cacao,
lapte, esenţe (rom, lămâie și portocală) și stafide. Îndrăgita cântăreață cumpără pentru aluat 2 kg de făină albă tip 000, sare, zahăr și o drojdie umedă sau uscată.
De asemenea, pentru cozonac Mirela Vaida mai apelează la diferite esenţe, 7-8 ouă, lapte cald și apă minerală. Moderatoarea de la Antena 1 începe prin a amesteca făina de grâu cu sare, zahăr și drojdia dizolvată în laptele cald.
Amestecă foarte bine ingredientele, sublinind că nu se ghidează după un anumit gramaj. În general, folosește ingrediente după ochi, ceea ce înseamnă că nu cântărește ceea ce folosește. Ulterior, după ce a format amestecul de mai devreme adaugă unt și câteva linguri de smântână.
„Apoi adaug, pe rând, 6 gălbenuşuri şi amestecăm. Mai pun şi puțin lapte să se omogenizeze. Pun coaja de lămâie rasă şi amestecăm bine. Adaug un pic de esenţă de rom, portocală şi lămâie.
Începem să omogenizăm, mai punem puţin lapte şi apă minerală, pentru a afâna acest aluat. Deja încep să frământ coca. Este galben de la gălbenuşurile de ouă, aşa se face în Moldova.
Eu nu l-am făcut cu foarte multe ouă, dar tot se cunoaşte şi vede, pentru că aşa trebuie să arate un cozonac. O să las aluatul la dospit vreo oră, acoperit”, a explicat Mirela Vaida în vlogul de pe canalul său de YouTube.
În timp ce aluatul este lăsat să crească într-un loc călduros, vedeta pregătește umplutura pentru cozonac. Aceasta se face din zahăr, pudra de cacao și miezul de nucă peste care se toarnă puțin lapte, esența de rom, lămâie și portocală.
Se amestecă toate ingredientele până când se obține o pastă omogenă. Se iau tăvile de copt și se ung cu puțin unt. Se întinde aluatul, se pune peste umplutură de nucă pe fiecare bucată și apoi, cea de rahat şi stafide. Mai apoi, se rulează fiecare bucată şi se împletește cozonacul.
„Îi mai acoperim încă zece minute, timp în care încălzim cuptorul. În acest timp am pus un gălbenuş cu ulei de măsline, cu care vom unge cozonacii înainte să îi punem la cuptor.
La copt îi lăsăm aproximativ 45 de minute. După ce sunt copți și îi scoatem din cuptor îi presărăm cu zahăr pudră”, a mai spus Mirela Vaida, în filmarea pe care a realizat-o pentru fanii săi.