News

Miron Cozma, după ce a fost audiat la Parchet: ”Care Mineriadă? Nu a existat Mineriadă”

Miron Cozma neagă existența Mineriadei din 1990. ”Care Mineriadă? Voi i-aţi omorât pe ăştia în Bucureşti. Nu a existat Mineriadă”
20.05.2024 | 11:42
Miron Cozma dupa ce a fost audiat la Parchet Care Mineriada Nu a existat Mineriada
Miron Cozma, după ce a fost audiat la Parchet: ”Care Mineriadă? Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Miron Cozma a fost audiat, luni dimineață, la Parchetul General, în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Fostul lider al minerilor din Valea Jiului este acuzat de săvârșirea de infracțiuni contra umanității.

Miron Cozma: ”Eu nu am fost în Bucureşti pe 13 iunie”

După ce a fost audiat de anchetatori, Miron Cozma le-a declarat jurnaliștilor care l-au întrebat despre implicarea sa în reprimarea demonstranţilor din Bucureşti că „nu a existat mineriadă”.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Cozma a declarat că pe data de 13 iunie 1990, atunci când s-au declanșat violențele împotriva manifestanților din Piața Universității el nu se afla în Capitală, conform Agerpres. 

„Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă. Voi i-aţi omorât pe ăştia în Bucureşti. Voi cu Iliescu. Eu nu am fost în Bucureşti pe 13 iunie.

ADVERTISEMENT

Cine i-a omorât pe ăia în Piaţa Universităţii? Eu nu am fost în Bucureşti, ce nu pricepi?”, a declarat Miron Cozma.

Pe lângă Miron Cozma, în dosarul Mineriadei mai sunt urmăriți penal și fostul președinte al României, Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, foştii generali Vasile Dobrinoiu şi Peter Petre.

ADVERTISEMENT

Ancheta în acest dosar a fost reluată de la zero, după ce instanța a anulat toate probele strânse de-a lungul timpului de către anchetatori.

În iunie 2017, fostul președinte al României, Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității.

ADVERTISEMENT

Trei ani mai târziu, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis anularea tuturor probelor strânse de procurori și restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea întregii anchete.

Potrivit reprezentanților ÎCCJ, rechizitorul prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu (decedat între timp), Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma, a fost nelegal.

ADVERTISEMENT
Tags: