News

O mișcare anti-corupție din Bulgaria, surpriza alegerilor. Aproape același număr de voturi ca și conservatorii

Rezultate preliminare surpriză la alegerile din Bulgaria. O mișcare anti-corupție, înființată de 2 oameni de afaceri formați în SUA, este aproape de partidul conservator, conform exit-poll-urilor.
14.11.2021 | 21:34
O miscare anticoruptie din Bulgaria surpriza alegerilor Aproape acelasi numar de voturi ca si conservatorii
ADVERTISEMENT

Duminică, 14 noiembrie, bulgarii au fost așteptați la urne, pentru a treia oară în decurs de un an, pentru a-și alege parlamentul și președintele.

Rezultatele exit-poll-urilor indică o surpriză uriașă. O mișcare anti-corupție, lansată de 2 oameni de afaceri formaţi peste ocean, a produs momentan surpriza alegerilor de duminică din Bulgaria.

ADVERTISEMENT

Formațiunea ”Continuăm Schimbarea” a reușit să întrunească aproape același număr de voturi ca şi conservatorii, în urma acestei a treia runde de alegeri legislative din 2021.

Surpriză la alegerile din Bulgaria. O mișcare anti-corupție, aproape de partidul conservator, conform exit-poll-urilor

Noua formațiune politică de la sud de Dunăre ar fi întrunit peste 23% dintre preferințele electoratului, indică exit-poll-urile.

ADVERTISEMENT

Formațiunea anti-corupție se situează, deocamdată, în ceafa partidului conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov, creditat cu aproape 25%.

Rezultatele de duminică spun că partidul fostului șef de Executiv nu va putea forma un guvern în lipsa unui aliat, lăsând astfel cale liberă lui Kiril Petkov şi Asen Vasiliev, care s-au lansat abia în septembrie în cursa pentru putere, având însă o experienţă de câteva luni ca miniştri în cadrul guvernului interimar tehnocrat, scrie Agerpres.

ADVERTISEMENT

Slavi Trifonov, un politician anti-sistem, care a înregistrat o victorie în timpul scrutinului precedent înainte de a eşua să formeze un guvern, a căzut, potrivit primelor estimări, de la 24% la mai puţin de 10% din voturi.

Vecinii noștri au fost chemați deja de două ori la urna anul acesta, în aprilie şi apoi în iulie, punând capăt unui deceniu în care la putere s-a aflat Borisov, slăbit de manifestaţiile în masă de anul trecut.

ADVERTISEMENT

Care este situația în lupta pentru fotoliul de președinte din Bulgaria

Bulgarii au mers la vot duminică și pentru alegerea președintelui ţării. Rumen Radev, candidat la propria succesiune, s-a clasat pe primul loc în urma primului tur, cu 49% din voturi, comparativ cu 25% câte a întrunit cel mai apropiat contracandidat al său, rectorul Universității din Sofia, Anastas Gerdjikov, susţinut de GERB.

Liderul în exercițiu de la Sofia a câștigat în popularitate după ce a susţinut protestele anti-corupţie din vara lui 2020. Sociologii sunt de părere că acesta ar urma să se impună cu lejeritate în turul doi, din 21 noiembrie.

Scrutinul din Bulgaria a avut loc în plan val 4 al pandemiei de Covid-19. În această perioadă, statul vecin, care are o rată extrem de scăzută de vaccinare, are și un sistem medical aproape paralizat.

Spitalele din Bulgaria sunt asaltate de numărul tot mai mare de bolnavi, iar numărul de decese asociate SARS-CoV este de aproape 200 în fiecare zi.

ADVERTISEMENT