News

Misiune îndeplinită! Elicopterul lansat de NASA a ajuns pe Marte. Video

19.02.2021 | 11:11
Misiune indeplinita Elicopterul lansat de NASA a ajuns pe Marte Video
ADVERTISEMENT

Misiunea Marte 2020 lansată de SUA cu mai bine de șapte luni în urmă a reușit să ajungă, noaptea trecută pe suprafața Planetei Roșii. Este un prim pas important în încercarea NASA de a demonstra, la un secol distanță de primul zbor motorizat pe Pământ, că momentul istoric poate fi reeditat pe o altă lume, cu ajutorul micului elicopter Ingenuity.

Aterizare confirmată. Perseverance a ajuns în siguranţă pe suprafaţa planetei Marte şi este gata să înceapă să caute dovezi ale vieţii din trecut ”, au transmis oficialii Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale, în uralele tuturor celor aflați în sala de control din Pasadena, California.

ADVERTISEMENT

De la intrarea în atmosferă a roverului, până la contactul cu suprafaţa marţiană, fiecare inginer NASA a fost nevoit să îndure cele mai lungi șapte minute din viața lui, timp în care, potrivit protocolului, vehiculul spaţial a trebuit să treacă de la o viteză de 20.000 km pe oră, la zero.

NASA a ajuns din nou pe Marte. Roverul Perseverance poate încerca să producă oxigen

Tocmai am primit confirmarea că Perseverance e în siguranţă pe suprafaţa planetei Marte. Felicitări oamenilor de ştiinţă care fac parte din această misiune!”, a anunțat NASA.

ADVERTISEMENT

Locul ales pentru „amartizarea” roverului Perseverance, transportat alături de Ingenuity la bordul navei spațiale, a fost craterul Jezero, pe care oamenii de știință îl consideră ideal pentru a păstra urme de viață vechi de câteva miliarde de ani.

De altfel, vehiculul cu șase roți va explora în următorii ani interiorul Planetei Roşii, în căutarea unor dovezi ale existenței vieții pe Marte și va aduna mostre de sol pentru a produce oxigen din dioxid de carbon.

ADVERTISEMENT

În tot acest timp, micuțul elicopter care îl însoțește va încerca să efectueze primul zbor controlat pe o altă planetă. Trebuie spus că Perseverance, a cărui construcție a costat trei miliarde de dolari, este al cincilea rover trimis pe Marte.

E minunat că Perseverance s-a alăturat roverului Curiosity pe planeta Marte. Felicitări echipei! Este o echipă extraordinară!

ADVERTISEMENT

Specialiştii au trecut prin multe provocări pentru a ajunge aici, inclusiv aterizarea dificilă a unui rover pe Marte, plus provocările aduse de COVID. Este o realizare nemaipomenită!”, a transmis Steve Jurczyk, administrator NASA.

ADVERTISEMENT
Tags: