News

Misiune istorică îndeplinită cu succes de NASA. Au reușit să ia probe de pe asteroidul Bennu

21.10.2020 | 16:39
Misiune istorica indeplinita cu succes de NASA Au reusit sa ia probe de pe asteroidul Bennu
ADVERTISEMENT

NASA marchează o nouă victorie cu nava spațială OSIRIS-REx. Misiunea condusă de americani a fost cea de a lua roci de pe asteroidul Bennu care, spun cercetătorii, ar conține indici importante și fascinante despre chimia care a dus la apariţia Soarelui și a planetelor în urmă cu mai bine de 4,5 miliarde de ani.

Manevra îndrăzneață a fost propusă de zeci de ani, dar abia acum a fost posibilă deplasarea pe celebrul Bennu.

ADVERTISEMENT

Nava spațială OSIRIS-REx care aparține lui NASA este cea care a observat în decembrie 2018 câteva roci ciudate și de culoare deschisă pe suprafața asteroidului Bennu, aflat în apropiere de Pământ și având un diametru de aproape 500 de metri.

Victoria și euforia mementului istoric fac deja înconjurul Pământului

“Echipa este exuberantă, emoțiile sunt mari și toată lumea este cu adevărat mândră”, a declarat cercetătorul principal Dante Lauretta de la Universitatea din Arizona, Tucson.

ADVERTISEMENT

Vestea a venit de la semnalele radio de la 330 de milioane de km depărtare care au confirmat că sonda a intrat în contact cu obiectul, cunoscut sub numele de Bennu, scopul fiind cel de a lua 60g, poate chiar un kilogram sau mai mult de pe asteroid prin sistemul Touch-and-Go.

Modalitatea Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanics sau Tag-Sam este un dispozitiv sau un braț lung cu o cameră de colectare în formă de inel la capăt.

ADVERTISEMENT

Ideea a fost să împingă inelul în suprafață și, în același moment, să trimită un flux de azot gazos pentru a lovi mici fragmente de rocă.

Asteroidul Bennu este un obiect spațial foarte primitiv

Potrivit bbc.com, senzorii OSIRIS-REx au raportat înapoi controlorilor misiunii că toate acțiunile din secvența de eșantionare au fost finalizate cu succes și că nava spațială s-a întors de la Bennu după cum s-a planificat după câteva secunde de contact.

ADVERTISEMENT

În perioada următoare, echipa de știință și inginerie va avea nevoie de timp pentru a evalua exact ce este prins în camera de colectare.

ADVERTISEMENT
Tags: