News

Misiunea de salvare a balenei Beluga din Franța, un eșec. Animalul a fost eutanasiat

Vești proaste din Franța, unde balena beluga blocată într-un râu a fost eutanasiată. Salvatorii nu au putut să facă nimic pentru animal, pentru că acesta a început să respire greu.
10.08.2022 | 14:16
Misiunea de salvare a balenei Beluga din Franta un esec Animalul a fost eutanasiat
Balena beluga din Franța a murit. Foto: Euronews
ADVERTISEMENT

Cetaceul de 800 de kilograme a fost localizat blocat în ape puțin adânci la nord-vest de Paris, la aproximativ 100 km în interior. Peste 80 de salvatori au încercat să salveze animalul și să-l transfere înapoi pe coastă, însă misiunea a fost un eșec.

Balena beluga din Franța a murit

”În ciuda unei operațiuni de salvare fără precedent a #beluga, suntem triști să anunțăm moartea cetaceului”, au scris autoritățile pe Twitter, conform Euronews.ro.

ADVERTISEMENT

Cea mai apropiată colonie de balene beluga se află în Svalbard, un arhipelag situat în nordul Norvegiei, la 3.000 km de râul Sena.

Veterinarii au ridicat cu succes mamiferul, care măsura patru metri lungime, de pe căile navigabile franceze în această dimineață folosind un hamac. Acesta a fost introdus, mai apoi, camion frigorific înainte de o călătorie de 160 de kilometri către un bazin de apă sărată din Normandia, în nordul Franței.

ADVERTISEMENT

Autoritățile plănuiseră să țină balena în piscină timp de două sau trei zile de tratament înainte de a o remorca în larg. Cu toate acestea, mamiferul a început să aibă dificultăți de respirație în timpul încercării de salvare și experții au decis să-l eutanasieze, potrivit medicului veterinar Ollivet Courtois.

Grupul de conservare Sea Shepherd France anunțase anterior că balena este un mascul fără boli infecțioase.

ADVERTISEMENT

”Cu durere în suflet anunțăm că beluga nu a supraviețuit transportului, care era riscant, dar esențial pentru a oferi o șansă unui animal, altfel condamnat. În urma înrăutățirii stării sale, medicii veterinari au luat decizia de eutanasia lui.

Suntem devastați de acest rezultat tragic despre care știam că este foarte probabil, dar le mulțumim tuturor celor care au lucrat pentru această mobilizare fără precedent: pompieri, îngrijitori, voluntari, susținători”, a scris grupul pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oficiale, la nivel mondial mai există puțin peste 270 de balene beluga, lucru considerat dramatic.  În 1979, populația acestor balene era cu 80% mai mare.

ADVERTISEMENT
Tags: