News

Misiunea NASA de lovire a asteroidului Dimorphos, un succes: ”Pământenii pot dormi liniștiți”. Momentul impactului. Video

Misiunea NASA de a lovi asteroidul Dimorphos a fost una cu succes. O navă spațială s-a prăbușit intenționat pe suprafața acestui obiect. Momentul impactului, filmat.
27.09.2022 | 08:52
Misiunea NASA de lovire a asteroidului Dimorphos un succes Pamantenii pot dormi linistiti Momentul impactului Video
Misiunea DART a NASA de lovire a asteroidului Dimorphos, un succes. Momentul impactului. Sursa foto: colaj Fanatik / Twitter.com
ADVERTISEMENT

Recent, NASA a anunțat o misiune istorică, aceea de a devia cursul unui asteroid. Agenția specială americană dorea să vadă dacă pe viitor, prin astfel de intervenții, se pot evita viitoarele catastrofe de pe Pământ.

Misiunea DART a NASA de lovire a asteroidului Dimorphos, un succes. Momentul impactului

Demersul NASA s-a consumat luni și a fost unul încheiat cu succes. Un vehicul spațial NASA s-a prăbuşit în mod intenţionat pe suprafaţa unui asteroid, pentru a îi devia traiectoria.

ADVERTISEMENT

Sonda DART a agenției spațiale americane, cea care a dat și numele misiunii, s-a izbit de asteroidul Dimorphos, autodistrugându-se în acest proces, scrie BBC.

Ciocnirea a fost intenționată și concepută pentru a testa dacă rocile spațiale care ar putea amenința Pământul ar putea fi îndepărtate în siguranță din deplasarea lor.

ADVERTISEMENT

Vehiculul NASA, în valoare de 330 milioane de dolari, a intrat cu o viteză de peste 20.000 kilometri pe oră în ţinta sa. Impactul a fost atins la ora programată (23.14 GMT).


Echipele NASA, reunite la centrul de control al misiunii în Maryland, Statele Unite, au explodat de bucurie în momentul ciocnirii.

ADVERTISEMENT


Inginer al misiunii NASA: ”Cred că acum pământenii pot dormi liniștiți”

Cu doar câteva minute înainte de impact, asteroidul Dimorphos, care se afla la circa 11 milioane de kilometri de Pământ, a crescut treptat în imaginile transmise în direct de nava DART.

S-au putut observa pietricelele de pe suprafaţa sa gri. Apoi, filmarea s-a oprit în momentul exploziei.

ADVERTISEMENT

”Am intrat într-o nouă eră, în care avem potenţial capacitatea de a ne proteja de un impact periculos de asteroizi”, a declarat Lori Glaze, director de ştiinţe planetare la NASA.

Cred că acum pământenii pot dormi liniştiţi, aşa cum voi face eu”, a spus Elena Adams, inginer al misiunii, după impact.

NASA anunță că Dimorphos, care are aproximativ 160 de metri în diametru, nu reprezintă nicio ameninţare pentru planeta noastră.

Ar putea dura câteva săptămâni până când oamenii de ştiinţă să poată confirma că traiectoria asteroidului a fost într-adevăr modificată. Acest lucru va fi demonstrat cu ajutorul telescoapelor de pe Terra.

ADVERTISEMENT
Tags: