News

„Mister” Cornel Dinu, un adevărat „Sir” al mingii şi şpriţului. Amintiri de gazon și pahar

„Mister” Cornel Dinu a fost un fotbalist remarcabil și un băutor asemenea. Un adevărat... „Sir” al mingii şi al şpriţului. Amintirile sale de gazon și pahar sunt savuroase...
02.08.2021 | 21:30
„Mister” Cornel Dinu între Dudu Georgescu și Mircea Lucescu, bucurându-se de titlul câștigat în 1977

„Mister” Cornel Dinu n-a fost doar un mare fotbalist, ci şi un parfait homme du monde, desăvârşit om de lume. Stâlpul apărării, dar şi stâlpul chefurilor. Mare băutor, grand buveur (…pour les connaisseurs), dar jamais un alcoolique! Niciodată „furat” de alcool!

„Mister” Cornel Dinu a fost un fotbalist remarcabil și un băutor asemenea. A ţinut întotdeauna la şpriţ ca nimeni altul. A doua zi după un chef până-n mijirea zorilor era primul la antrenament, primul la corvoada turelor de teren. Se poate spune fără nicio tăgadă că „Mister” Cornel Dinu este un adevărat… „Sir” al mingii şi al şpriţului.

Fotbalist de rasă, intelectual de rasă, Cornel Dinu a iubit deopotrivă mingea cu pătrăţele, Dinamo, neamul românesc şi istoria sa, câinii (cu şi fără ghilimele, de orice culoare, dar mai ales pe cei… roșii!), dar şi licoarea de strugure pârguit.

„Mister” Cornel Dinu, un adevărat „Sir” al mingii şi şpriţului. Amintiri de gazon și pahar

Chefurile antologice din „vremea sa” – pe 2 august 2021 Cornel Dinu a împlinit 73 de ani! – şi-au găsit un binemeritat loc în romanul său autobiografic „Zâmbind din iarbă”, fiind adevărate file de istorie, de viaţă a boemei din societatea românească a anilor ’70 din secolul trecut. …Din secolul trecut… cum mai zboară imperturbabil şi ticălos timpul…

Avea 20 de ani la începutul toamnei lui 1968. Termina primul an la Drept, urmând tradiţia familiei – tatăl său a fost magistrat cu Doctorat în Drept la Liege, trimis de puterea întregului popor, mai puţin intelectualii, muncitor zilier la schela petrolieră Viforâta chiar în anul naşterii fiului Cornel, 1948, și reabilitat, reprimit în Justiție, 10 ani mai târziu, în 1958…

„Mister” Cornel Dinu a fost și el tânăr... Pe atunci era numărul 1 și pe teren, și la șpriț. Sursa foto: libertatea.ro
„Mister” Cornel Dinu a fost și el tânăr… Sursa foto: libertatea.ro

„Mister” Cornel Dinu, faţă în faţă cu campionii mondiali „Made in England”. De la banchet, direct la examen!

Să lăsăm istoria să judece regimul „celei mai drepte orânduiri” şi să ne întoarcem în toamna anului 1968. Între examenul scris la Română şi cel oral de la Filozofie, tânărul stoper al lui Dinamo jucase al patrulea meci în echipa naţională, un amical cu Anglia, campioana mondială en titre, 0-0 pe „23 August”.

Alături de Gheorghe Gornea (UTA, 2 meciuri la naţională / 0 goluri), Lajos Sătmăreanu (Steaua, 9/0), Ion Barbu (FC Argeş 7/0), Mihai Mocanu (Petrolul, 19/0), Vasile Gergely (Dinamo, 29/2), Mircea Petescu (UTA, 5/0), înlocuit în minutul 35 cu Radu Nunweiller (Dinamo, 3/0), Ion Pîrcalab (Dinamo, 38/5), Nicolae Dobrin (FC Argeş, 18/2), înlocuit în minutul 77 cu Flavius Domide (UTA 1/0), Florea Dumitrache (Dinamo, 2/0), Mircea Lucescu (Dinamo, 14/0).

Cu puştii aceştia antrenorul Angelo Niculescu, la meciul 9 pe banca tehnică a României, ţinea piept „mondialilor” Banks, Bobby Moore, Bobby Charlton, Ball, Hurst, Hunt, conduşi de pe margine de Sir Alfred Ramsey…

„Era 6 noiembrie, ziua de naştere a lui Pârcălab. Şi, după un meci echilibrat, am terminat la egalitate, 0-0, am jucat mijlocaş, iar pe Hynt şi Hurst, vârfurile lor celebre, i-am simţit, ca să zic aşa, şi pe jos, dar mai ales în jocul aerian cel mai bine, am mers la banchetul din Sala Japoneză a restaurantului de la Athenee Palace”

„S-a băut Murfatlar corăbioară, adică acela cu bricul Mircea pe etichetă. Rece, mult, sec, alb şi gratis, calităţi obligatorii în rafinamentul bahic al unicului Fănuş Neagu. Şi ce-au mai băut englezii… Ne-am împrietenit, am ajuns la «chantalul» Continental şi de-acolo ei la aeroport şi eu direct la examenul oral de Filozofie”

„Am avut şansă la scoaterea biletului, «Conceptul filozofic», îl ştiam din clasa a X-a, şi ceva «bani-marfă-bani» din Capitalul lui Marx. Examinatori erau doi, mă cunoşteau, mă văzuseră şi cu o zi în urmă pe teren, dar n-au adus vorba de aşa ceva. M-au felicitat pentru felul în care am tratat subiectele şi mi-au dat 9”

„Mister” Cornel Dinu, fotbalistul anului în 1972. Avea 24 de ani. Sursa foto: realitatea.net

„Mister” Cornel Dinu, fotbalistul anului în 1972. Sursa foto: realitatea.net

„Mister” Cornel Dinu, „atacat” de Fănuş Neagu la „Athenee Palace”

În aceeaşi toamnă, în echipă cu „Moxu” Dumitrache şi „Paţanu” Gătejan, în braseria hotelului „Athenee Palace”, „Mister” Cornel Dinu a fost „atacat” de Fănuş Neagu, aflat la o masă cu „Guţă” Băieşu şi ceva actori: „Vă admirăm foarte mult şi eu, şi domnul Băieşu, ca jucători tineri, talentaţi. Văd că o aveţi şi cu şpriţul, aşa că aveţi grijă. Contaminează. De aceea vrem să vă alintăm cu ceva dulciuri de la galantarul cu prăjituri. Alegeţi-vă ce vreţi…”.

„Ne-am ridicat şi le-am strâns mâna cu sfială. Îi citeam şi mie îmi plăceau foarte mult. Aveau frumuseţea scandalului pe buze şi în pixuri. Nu le scăpa nimeni neatins, pe bună dreptate, când călca în străchini”

„M-am privit scurt cu Moxu, ne plăceau dulciurile, dar nu la şpriţ. Nu mergeau, însă, ca băieţi delicaţi şi sensibili ce eram, am acceptat trataţia. Ne-am apropiat de vitrina cu delicatesuri pe bază de zahăr şi am primit două cartoane cu savarine, amandine şi jofre, prăjiturile noastre preferate”

„În final Fănuş ne-a catadixit şi cu nişte fondante cu ceva caramele în interior. Ca să fim drăguţi până la capăt, am mestecat fondantele şi bine-nţeles că ne-au sărit ceva plombe. Dar de atunci am rămas prieteni şi comeseni ori de câte ori se ivea prilejul”

„Aşa am intrat în trupa de şuetă subţire, cu şpriţ şi bucate alese, cu «jucători» unul şi-unul, aleşi dintre «frumoşii nebuni ai marilor oraşe»: Dan Spătaru, Dumitru Furdui, Teodor Mazilu, Gheorghe Dinică, Ştefan Bănică, Vasile Vasilache, Cornel Patrichi, Conţi Bărbulescu…”

„Mister” Cornel Dinu, Fănuș Neagu, George Nertea și… frapiera cu bere de la „Café de la Paix”

Legătura dintre cronicar și fotbalist s-a strâns încet, încet, și „s-a s-a înfiripat în mod deosebit în 1969”, după cum a povestit, ÎN EXCLUSIVITATE pentru FANATIK.RO, „Mister” Cornel Dinu: „Din momentul acela (n.a. – amintit mai sus, la „Athenee Palace”) a rămas o legătură între noi, a continuat mai de la distanţă, ne vedeam mai rar, dar s-a înfiripat în mod deosebit în 1969, în iunie, când am jucat la Lausanne meciul care ne-a deschis drumul spre Mondialul din Mexic 1970”. 

Și-a mai amintit „Procuroru’” și alte întâmplări cu cel care avea să-i devină „nănaș” din 1977, când s-a căsătorit cu marea iubirea a vieții sle, Silvia, plecată prematur dintre noi, în decembrie 2011… Era iunie 1969, la Laussane, înaintea meciului care ne-a deschis drumul spre Mondialul din Mexic 1970, 1-0 cu Eleveția, când…

„L-am găsit pe «Marele Blond» venit din Câmpia Brăilei în holul hotelului „Café de la Paix”, cu o frapieră cu bere, aşteptând lângă o cabină telefonică să fie sunat de la «Scânteia tineretului», unde îşi scria cronicile”

„La meciul acela veniseră destul de mulţi ziarişti români, printre care şi celebrul Georgică Nertea, un tip simpatic, care fusese şi fotbalist la viaţa lui, un cozeur cu imaginaţie şi mereu cu vorbele la el…”

„Fănuş scria, ne-am apropiat, ne-am aşezat, am înfiripat o discuţie, iubea jucătorii tineri, pe masă erau mai multe foi pe care scria, scria rapid, când, brusc, a aruncat hârtia pe care scria la coş. Georgică Nertea, siderat: «Ce faci, dom’ne, arunci hârtia la coş?», «Da, bă Georgică, nu-mi place ce-am scris şi scriu altceva, aia nu e bună», «Stai, bre, aia nu e bună la mata, da’ la mine e aur, dă-mi-o mie!», «Ia-o, mă, din coş de-acolo, foloseşte-o tu la ziarul tău, da’ semnează-mă pe mine!». Eee, era o figură de stil mai mult pentru că şi Georgică era un tip care avea taina şi cursivitatea scrisului… Ei bine, după aceea am fost foarte apropiaţi, începând cu 1970…”

„Mister” Cornel Dinu și „Stăpânul metaforelor” Fănuș Neagu, fin și nănaș, prieteni o viață, prea surtă pentru anvergura amândurora
„Mister” Cornel Dinu și „Stăpânul metaforelor” Fănuș Neagu, fin și nănaș, prieteni o viață. Sursa foto: evz.ro
  • „În 2011, când Dinamo dădea primele semne de îmbolnăvire, eu m-am operat pe inimă. În 2020, când Dinamo deja era bolnav profund, am făcut COVID, apoi a trebuit să mă operez de hernia asta inghinală…. Sufăr împreună cu Dinamo, ăsta mi-e destinul” – Cornel Dinu
  • 454 de meciuri a jucat Cornel Dinu în cariera sa de 17 ani (1966-1981), toate la Dinamo, pentru care a înscris 53 de goluri
  • 75 de partide în tricoul echipei naţionale are în palmares Cornel Dinu, în care a marcat 7 goluri