News

Mister descifrat în cazul celei mai vechi crime nerezolvate din Australia. Cine este ”Bărbatul din Somerton”

O crimă nerezolvată din 1948 a nedumerit detectivi amatori și profesioniști deopotrivă. Acum se pare că victima a fost în sfârșit identificată deși poliția nu a confirmat oficial descoperirea.
30.07.2022 | 16:30
Mister descifrat in cazul celei mai vechi crime nerezolvate din Australia Cine este Barbatul din Somerton
Rămășițele ”Bărbatului din Somerton” au fost exhumate de poliția din Australia de Sud anul trecut Foto: Mark Brake/EPA
ADVERTISEMENT

Doi cercetători care folosesc genealogia criminalistică i-au dat săptămâna aceasta un nume ”Bărbatului din Somerton”, spunând că au rezolvat în sfârșit misterul central al unei crime nerezolvate din Australia care i-a blocat pe anchetatori timp de 73 de ani și a inspirat teorii despre spioni, contrabandă, balet și dinți.

Mister descifrat în cazul celei mai vechi crime nerezolvate din Australia

Poliția din Australia de Sud, care a exhumat cadavrul bărbatului anul trecut, nu a verificat identitatea și a spus că nu are nicio actualizare de oferit cu privire la propria lor investigație. Un purtător de cuvânt a spus că vor comenta după ce vor fi primite rezultatele testelor criminalistice.

ADVERTISEMENT

Dar cercetătorii – un profesor australian de inginerie biomedicală care a studiat cazul timp de peste un deceniu și un genealog genetician american a cărui companie lucrează la cazuri nerezolvate din multe țări – spun că au făcut progrese.

Numele cu care au venit elimină cel puțin o teorie principală, care îl lega pe bărbatul ucis de o femeie intervievată de poliție în anii 1940, dacă nu și ideile mai năstrușnice despre spionaj și coduri.

ADVERTISEMENT

„Asta ne spune ADN-ul”, a spus profesorul, Derek Abbott, care lucrează la Universitatea din Adelaide, într-un interviu citat de The New York Times. „Determinarea legală a identității acestei persoane depinde de poliție.”

El și genealogul, Colleen Fitzpatrick, președintele Identifinders International, au spus că au început să potrivească piesele de puzzle în februarie, datorită progreselor recente în extragerea ADN-ului din firele de păr fără rădăcină.

ADVERTISEMENT

Părul fusese prins într-un mulaj din gips al feței bărbatului care a fost făcut cu mai bine de jumătate de secol în urmă de anchetatorii care sperau că cineva îl va recunoaște.

Cadavrul a fost descoperit în decembrie 1948

Bărbatul a fost găsit mort în decembrie 1948, sprijinit de un perete pe plaja Somerton, lângă Adelaide, în Australia de Sud. Purta o jachetă și o cravată cărora li s-au tăiat etichetele, pe guler avea o țigară parțial fumată, iar în buzunarele lui se aflau bilete de tren și autobuz nefolosite, gumă de mestecat, țigări, o cutie de chibrituri, doi piepteni și o bucată de hârtie.

ADVERTISEMENT

Pe hârtie erau tipărite cuvintele „tamám shud”, care înseamnă „terminat” în persană.

La o gară nu departe de cadavru, polițiștii au găsit o valiză pe care i-au putut-o atribui bărbatului. În valiză, o parte din haine și o pungă de rufe aveau „T. KEANE” sau „KEANE” scris pe ele, dar poliția nu a găsit nicio persoană dispărută cu acest nume.

După ce cazul a câștigat publicitate, un bărbat a predat o carte clasică de poezie persană, „Rubáiyát of Omar Khayyam”, pe care a spus că a găsit-o în mașina lui, cu ultima pagină ruptă și litere mâzgălite pe coperta din spate.

Necropsia nu a putut determina cauza morții, deși a găsit o splina mărită și un ficat în stare proastă, ceea ce a dus la speculații despre otravă, deși nu a fost găsită nicio urmă.

De-a lungul deceniilor, atracția misterului ”Bărbatului din Somerton” a crescut în toată Australia și apoi printre detectivii internetului din întreaga lume.

Unii au speculat că a fost implicat în piața neagră (din cauza etichetelor tăiate și a unui boom al contrabandei postbelice), că era spion (din cauza tensiunilor din Războiul Rece și a literelor asemănătoare codurilor) sau că a fost un fost dansator de balet (pentru că avea mușchii gambei neobișnuit de puternici).

Unii s-au întrebat dacă rudele lui ar putea fi găsite din cauza urechilor și dinților săi distinctivi.

Descoperirea, facilitată de progresul tehnicilor de extragere a ADN-ului

Până în 2011, Dr. Abbott a petrecut ani de zile cercetând cazul și a spus că poliția l-a lăsat să ia aproximativ 50 de fire de păr de pe masca mortuară pentru analiză. În 2012 și 2018, a precizat el, Universitatea din Adelaide a extras ceva ADN din păr.

În februarie, Dr. Abbott și Dr. Fitzpatrick au reușit în sfârșit să extragă suficient cu ajutorul unei companii din California, Astrea Forensics, pentru a începe o căutare adevărată.

Folosind GEDmatch, un site de cercetare genealogică care a fost folosit și în cazul Golden State Killer, au găsit un văr îndepărtat pe partea paternă a ”Bărbatului din Somerton”. Apoi au construit un arbore genealogic de peste 4.000 de persoane.

„Afli cine sunt unii dintre ei, te joci cu detaliile lor – este ca un Sudoku”, a spus Dr. Fitzpatrick într-un interviu. „Încerci să găsești cea mai bună potrivire.”

Încă din martie, ei au observat un bărbat pe nume Carl Webb, care se recomanda Charles, fără nicio dată sau documente de deces. Au căutat documente istorice, cum ar fi liste electorale, și au început să încerce să verifice unele dintre detaliile conținute în ele.

Ei au descoperit că domnul Webb s-a născut în 1905 în Victoria – statul din care poliția, în anii ’40, credea că era originar ”Bărbatul din Somerton” – și a lucrat ca inginer electrician și producător de instrumente.

De asemenea, au aflat că sora lui, care locuia lângă casa lui din Melbourne, era căsătorită cu un bărbat pe nume Thomas Keane.

Indiciul final, oferit de ADN-ul unui văr îndepărtat al victimei

Dar aveau nevoie de mai mult și au continuat să lucreze cu ADN-ul. Au urmărit linia mamei sale pentru a găsi o rudă vie și a triangula o potrivire.

„În toată această supă și ocean de veri ADN, am putut să-i conectăm pe unul dintre ei cu tatăl lui Carl și unul dintre ei cu mama lui Carl”, a spus dr. Fitzpatrick. „Într-adevăr o restrângi atât de mult încât ar putea fi oricare dintre frații lui Carl, dar Carl este cel care nu are o moarte documentată.”

Dr. Abbott a spus că un văr îndepărtat din Australia este cel al cărui ADN potrivit a oferit un indiciu final. Între ADN și documentele istorice, „am știut că l-am găsit”, a mai spus el.

Prin intermediul documentelor, Dr. Abbott și Dr. Fitzpatrick au aflat că Webb aprecia și scria poezie și îi plăcea să parieze pe cursele de cai – sugerând că literele din cartea de poezii erau aluzii la numele cailor.

De asemenea, au aflat că și-a părăsit soția, Dorothy Robertson, în 1947 și că la un moment dat ea a cerut divorțul și, până în 1951, s-a mutat în orașul Bute, Australia de Sud.

Ambii cercetători au spus că multe întrebări majore trebuie rezolvate, cum ar fi cauza morții, ce l-a adus pe bărbat pe Somerton Beach și cum a fost viața lui. Ei speră că rudele supraviețuitoare ar putea oferi mai multe documente sau relatări pentru a completa acele lacune.

ADVERTISEMENT
Tags: