Fotbal intern

Interviu EXPLOZIV cu italianul din atacul Stelei

Atacantul italian Federico Piovaccari este una dintre surprizele Stelei în acest sezon, chiar dacă începutul în tricoul "roş-albaştrilor" n-a fost foarte convingător şi i-a atras destule...
01.11.2013 | 11:44
Interviu EXPLOZIV cu italianul din atacul Stelei
ADVERTISEMENT

Atacantul italian Federico Piovaccari este una dintre surprizele Stelei în acest sezon, chiar dacă începutul în tricoul “roş-albaştrilor” n-a fost foarte convingător şi i-a atras destule critici. Între timp, masivul vîrf împrumutat de la Sampdoria şi-a văzut de treabă şi a început să puncteze regulat, iar cîntatul la fluier al celui poreclit “Il Pifferaio” a devenit o imagine tot mai des întîlnită la jocurile campioanei. După ce a marcat cinci goluri în Liga 1 şi trei în preliminariile Ligii Campionilor, Piovaccari a spart gheaţa şi în Cupa României în partida cu ACS Poli Timişoara (2-0), disputată miercuri seară, în Ghencea. După antrenamentul de joi dimineaţă, Federico Piovaccari a oferit un interviu în exclusivitate pentru FANATIK, în care a vorbit deschis despre toate aspectele aventurii sale în România.

“I-am spus să încheie afacerea cît mai repede”

Cînd ai auzit de interesul Stelei ce ai spus?

Eram fericit… Îmi amintesc că eram în vacanţă, m-a sunat agentul meu şi mi-a spus de Steaua, iar eu i-am spus să facă tot posibilul să încheie afacerea cît mai repede!

ADVERTISEMENT

Ce ştiai despre campionatul din România înainte să semnezi cu Steaua?

În Italia se vorbeşte foarte mult despre fotbalul din alte ţări şi, de regulă, se văd şi meciurile principale din România, derby-urile Steaua-Dinamo, precum şi meciurile celor de la CFR Cluj. De asemenea, îmi amintesc partidele Stelei cu Ajax şi cu Chelsea din Europa League. Normal, după ce am aflat de interesul Stelei, m-am uitat pe internet să aflu cît mai multe lucruri despre această echipă.

„Voiam să joc în Liga Campionilor”

Care a fost principalul motiv pentru care ai semnat cu Steaua? Ce te-a determinat?

Eram mulţumit de interes şi ştiam că există posibilitatea să evoluez în Champions League! Era un pas mare în comparaţie cu Serie B şi am acceptat imediat transferul.

ADVERTISEMENT

Ai 29 de ani, visai să ajungi să evoluezi în Champions League?

Ca fotbalist, e un vis pe care îl ai de cînd eşti copil! Doar puţini jucători au şansa asta, eu am avut noroc să ajung aici chiar şi la 29 de ani şi sper să o fac în continuare.

„Primele trei echipe din România pot juca în Serie A”

În condiţiile acestea, cum vezi acum faptul că ai fost împrumutat la Steaua?

Despre asta va trebui să vorbim ceva mai tîrziu, acum mă gîndesc să joc bine. În viitor va trebui să vorbesc cu proprietarul drepturilor mele, Sampdoria.

ADVERTISEMENT

Cum ţi se pare campionatul românesc?

Am mai spus că primele două, trei echipe din România ar putea să joace în Serie A. Am văzut şi meciul celor de la Pandurii de la Firenze. Chiar dacă rezultatul dă impresia că a fost o partidă fără istoric, în primele 30 minute am văzut un meci deschis, dar am observat că Serie A este un campionat cu jucători mai tehnici şi mai tacticizat decît cel românesc.

„Mister mi-a zis că o să dau 10 goluri. Eu vreau mai mult de 23”

Pînă acum ai marcat nouă goluri. Este vreo limită la care ai vrea să te opreşti? Ai vreun obiectiv?

ADVERTISEMENT

Mister mi-a zis că o să dau zece goluri pînă în decembrie, am reuşit deja nouă şi sînt foarte mulţumit. Sper să reuşesc şi alte goluri mai importante. Record pentru un jucător înseamnă să-şi îmbunătăţească performanţele. În cel mai bun an al meu am dat 23 de goluri la Cittadella în Serie B. Sper să ajung la acest număr şi chiar să-l depăşesc.

Steaua pare să nu aibă rival în campionat. Ce ar însemna pentru tine un nou trofeu? Ai cîştigat deja Supercupa.

Sînt trofee care îmbogăţesc CV-ul unui jucător şi este un sentiment pe care l-am trăit de puţine ori pînă acum. Ştiu că este fundamental pentru noi să cîştigăm titlul şi pentru suporteri şi pentru club. Putem face o comparaţie cu ceea ce fac Bayern Munchen şi Barcelona în campionatele lor, sînt echipe care fac diferenţa, la fel ca noi în România. Noi sîntem cu o treaptă mai sus faţă de competitoare şi de aici vine diferenţa.

„Putem lupta pentru Europa League”

De ce nu reuşeşte Steaua în Liga Campionilor ce face şi în campionat?

Deoarece nivelul din Ligă este net superior. Ajunge să te gîndeşti doar la faptul că Chelsea are o echipă în care doar Torres cîştigă cît toţi jucătorii din România la un loc. Liga este o competiţie aparte, noi încercăm să jucăm cît mai bine, ne-a fost greu în primele două etape şi fiindcă este o competiţie nouă pentru toţi, poate că ne-au şi tremurat puţin picioarele, ceea ce este oarecum logic. Cu Basel însă am demonstrat că putem lupta pentru Liga Europa. Mulţi spun că nu sîntem competitivi, dar dacă te uiţi şi la alte meciuri, vezi că Juventus are două puncte, iar noi unul. În fotbal poţi să speri şi să visezi întotdeauna.

Mai sînt echipe ca Anderlecht cu nici un punct şi cu zero goluri…

E nevoie să munceşti pentru a-ţi îmbunătăţi jocul. La Basel este şansa noastră a tuturor. Dacă vom cîştiga acolo, automat se va declanşa acel mecanism de luptă pe viaţă şi pe moarte cu Schalke, chiar pentru calificarea din grupe.

„Ies la masă cu Georgievski şi cu Szukala”

Ce crezi despre antrenor, metodele sale de pregătire şi diferenţele dintre acestea şi cele din Italia?

Mister a vorbit cu mine imediat după ce am semnat şi mi-a explicat metodele care sînt total diferite decît cele din Italia. Aici e un campionat puternic fizic, se lucrează mult la acest aspect. Eu am ajuns cu întîrziere la echipă şi am încercat să mă pun imediat la punct cu pregătirea şi să ajung la acelaşi nivel cu ceilalţi, care erau deja de o lună în cantonament. A fost cam obositor la început, dar uşor, uşor am ajuns la un nivel bun şi s-au văzut rezultatele. Mister mi-a cerut să dau goluri şi pînă acum m-am descurcat. Pentru un atacant, golul este totul. În fotbal, dacă acţiunile echipei nu sînt concretizate de un atacant, atunci nu ai rezultate. Sînt mulţumit de cum evoluăm, însă trebuie să îmbunătăţim încontinuu jocul.

Cum descrii atmosfera din vestiar şi care este cel mai bun prieten al tău?

Grupul este foarte unit, se glumeşte mult în vestiar, aceşti băieţi joacă împreună de mai mulţi ani şi se cunosc perfect. Eu am încercat să mă integrez repede, chiar dacă îmi este greu să comunic sută la sută, însă mă înţeleg colegii. Ies la masă cu Georgevski şi cu Szukala care sînt printre cei mai deschişi, simpatici şi veseli colegi.

„Campionatul din România este net superior celui din Serie B”

Care este jucătorul din România care ţi-a atras atenţia cel mai mult?

De la noi sau din campionat? Pe lîngă colegii mei cum ar fi Tănase, Bourceanu sau Chiricheş, care a plecat, sînt jucătorii de la echipa naţională care îmi plac mult. Nu sînt eu în măsură să spun cine este cel mai bun pentru că toţi sînt fotbalişti valoroşi, mie mi-a plăcut echipa celor de la Botoşani, foarte compactă şi care ne-a pus în dificultate. E normal, pentru că şi ei la un meci cu Steaua dau de zece ori mai mult decît la o partidă normală.

Dacă te sună un jucător din Italia şi îţi spune că are o ofertă din România, ce îl sfătuieşti?

Campionatul românesc este net superior faţă de Serie B, eu din păcate nu am avut loc în Serie A şi nu pot compara. Dacă mă sună vreun fost coleg, o să îi dau cîteva sugestii de bine despre România, plus că aici au fost şi mulţi antrenori italieni. Eu mă simt foarte bine , să joci aici este foarte bine şi la nivel mediatic, şi la nivel european.

„E o concurenţă sănătoasă cu Kapetanos”

Cum e pentru tine să concurezi pentru acelaşi post cu Pantelis Kapetanos?

E o competiţie normală şi sănătoasă. Jucăm în campionat, în cupă şi Liga Campionilor şi avem meciuri la fiecare trei zile. Mister gestionează situaţia destul de bine, dar dacă vorbesc în nume propriu, e normal ca un jucător să îşi dorească să joace mereu şi să dea goluri. Antrenorul decide cine joacă, dar bine, pot exista şi momente cînd evoluăm amîndoi şi nu este nici unul supărat.

Care a fost cel mai frumos moment pe care l-ai trăit la Steaua?

Meciul retur cu Legia, pe lîngă gol şi prestaţia care ne-a permis să ne calificăm în Liga Campionilor, a fost pentru mine săptămîna cea mai frumoasă din carieră. Mergeam pe stradă şi mă oprea lumea pentru autografe, am devenit în acel moment un idol. E un lucru foarte frumos care nu mi se mai întîmplase. Săptămîna aceea şi în special ziua aceea mi-au întărit mulţumirea pentru alegerea făcută.

„Nu am mai jucat niciodată cu 50.000 de oameni în tribune”

Dar cel mai prost moment?

Nu trebuie să existe la un jucător, eu le numesc momente de pauză. Cred că vor veni momente în care eu ca atacant nu voi da gol. Acela poate fi un moment prost pentru un atacant. Sînt momente care pot veni şi trece, dar eu pînă acum nu am trecut prin astfel de situaţii critice.

Ce părere ai despre suporterii Stelei?

Nu mi s-a mai întîmplat să joc în faţa a 40.000 sau 50.000 de oameni. Uauu! A fost o emoţie de nedescris după golul de acasă cu Legia, cînd aproape 50.000 de oameni îmi strigau numele. Brrr! E lucrul pe care îl visezi de mic şi era aproape imposibil pentru mine de realizat, dar totuşi a venit. Din momentul în care au început tratativele cu Steaua, am primit multe mesaje de la suporteri, care se aşteptau şi se aşteaptă la multe de la mine. Sînt conştient şi fericit de acest lucru şi încerc să îi răsplătesc, alături de colegi mei, pentru cîştigarea unui nou titlu.

ADVERTISEMENT