News

Misterioasa boală care afectează grav copiii infectați cu Covid-19. Avertismentul specialiștilor britanici

14.05.2020 | 19:47
Misterioasa boala care afecteaza grav copiii infectati cu Covid19 Avertismentul specialistilor britanici
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință vorbesc tot mai des despre o boală care seamănă izbitor de mult cu boala Kawasaki, o problemă pentru copii și medici în același timp. Oamenii de știință cred că această boală poate fi depistată doar prin teste de anticorpi.

Un sindrom care seamănă cu boala Kawasaki face ravagii printre copii

Boala Kawasaki a fost prima boală la care s-au gândit medicii atunci când au observat cum copiii manifestă simptome la săptămâni după ce au fost bolnavi cu noul coronavirus. Extrem de interesant, micuții nu ies pozitivi la testele clasice PCR, însă dezvoltă anticorpi împotriva Covid-19, semn că au fost bolnavi.

ADVERTISEMENT

Boala Kawasaki, sau sindromul limfo-cutaneo-mucos, este o boală autoimună, caracterizata prin vasculita febrilă a vaselor medii și mici din organism. Afectează în special copii mici. Este adesea declanșată de o infecție virală. Este caracterizată de febră, adenopatie și conjunctivită. Este o boala răspândită în special în Asia (în Japonia atinge o incidență de 200 de cazuri la 100.000 copii sub 5 ani).

Oamenii de știință din Marea Britanie au studiat opt copii care au manifestat simptome asemnănătoare bolii Kawasaki și au realizat că micuții au avut Covid-19 cu multe săptămâni în urmă. În condițiile în care cei mici au dezvoltat anticorpi, dar au ieșit negativi la testele clasice, oamenii de știință sunt siguri că doar prin testele de anticorpi poate fi detectat coronavirusul în corpul copiilor, conform The Guardian.

ADVERTISEMENT

Asta, în condițiile în care multă lume știa că cei mici nu se pot îmbolnăvi de această boală. În realitate, organismul lor a descoperit un mod să „prostească” testarea clasică.

Sindromul, care nu este boala Kawasaki, doar seamnănă izbitor de mult, a fost botezat PIMP-TS și se pare că ar fi declanșat de sistemul imunitar al celor mici.

ADVERTISEMENT

Cei care manifestă simptome specifice bolii au erupții pe piele, febră și riscă să facă infarct. De asemenea, ochii se umflă și limba se înroșește puternic. Cei mici au dureri de cap și grețuri dar și diaree.

Copiii nu sunt pozitivi la clasicele teste PCR, doar la testele de anticorpi

O echipă de specialiști alcătuită din doctorul Alex Richter și profesorul Adam Cunningham, ambii angajați ai Universității din Birmingham au studiat opt pacienți în perioada 28 aprilie – 8 mai.

ADVERTISEMENT

Testele clasice de tip PCR s-au dovedit inutile în toate cele 8 cazuri. Între timp, s-au efectuat teste de anticorpi, care se fac de obicei la 14 zile după vindecare, pentru a vedea dacă există anticorpi în organism, deci persoana respectivă a învins boala și are șanse mari să fie imună, cel puțin pentru câteva luni. Vârsta medie a celor mici era 9 ani, iar 5 din 8 pacienți erau băieți.

7 din 8 copii au manifestat simptome asemănătoare bolii Kawasaki, în timp ce unul dintre pacienți a intrat în șoc toxic. 6 dintre cei 8 copii au fost internați la secția de terapie intensivă a spitalului, pentru că au avut probleme cardiace.

Testele de anticorpi au dovedit fără echivoc că toți cei 8 copii au avut SARS-CoV-2. Testele PCR au fost ineficiente pentru că toți cei 8 copii ar fi avut boala cu multe săptămâni în urmă. Un lucru bizar, medicii nu au descoperit în sângele celor mici o proteină care e mereu prezentă în sângele adulților care au învins boala.

Specialiștii au reușit să „cloneze” molecula de SARS-CoV-2, astfel pot observa cum reacționează sângele unui om când este amestecat cu „boala”. De obicei, când există anticorpi, aceștia vor ataca virusul și-l vor incapacita. În aceste condiții, medicii britanici sfătuiesc pe toată lumea să implementeze aceste teste de anticorpi la cei mici, pentru a afla dacă au avut boala și pentru a-i proteja de alte simptome care pot să apară după multe săptămâni. Ulterior, medicii vor putea prescrie mai ușor anumite tratamente eficiente pentru a combate această boală, în momentul când știu cu ce se confruntă.

ADVERTISEMENT
Tags: