News

Misterul colierului găsit pe Titanic, după 111 ani. De ce nu are nimeni voie să îl atingă

Un misterios colier pierdut pe Titanic a fost găsit după 111 ani. Obiectul are formă de dinte de rechin preisoric şi nimeni nu-l poate atinge.
28.05.2023 | 19:28
Misterul colierului gasit pe Titanic dupa 111 ani De ce nu are nimeni voie sa il atinga
Reconstrucţia 3D a Titanicului scufundat
ADVERTISEMENT

Epava Titanicului a fost scanată în premieră digital, la dimensiunea normală a navei, iar noile descoperiri nu încetează să-i mire pe specialişti, chiar şi acum, la 111 ani de la scufundarea navei.

Colierul găsit pe Titanic are forma unui dinte de megalodon

Richard Parkinson, directorul executiv al companiei Magellan, care a coordonat expediția, a dezvăluit că în interiorul navei a fost găsit în premieră un colier pierdut, o bijuterie rară, confecţionată după forma unui dinte de megalodon.

ADVERTISEMENT

Imaginile 3D arată un mic detaliu printre resturi – un colier de turcoaz și auriu, de forma unui dinte de megalodon, un preistoric rechin de dimensiuni uriaşe, care a trăit cu aproximativ 20 de milioane de ani în urmă.

În ciuda descoperirii, echipa nu a reușit să recupereze colierul, deoarece un acord între Marea Britanie și SUA interzice scoaterea artefactelor din epavă.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, membrii echipei de scafandri care au realizat scanarea 3D au spus că vor încerca să identifice proprietarul colierului folosind inteligența artificială pentru a găsi membrii familiei acestuia, deşi la bordul Titanicului se aflau în jur de 2.200 de pasageri la momentul scufundării.

Tehnologia va analiza imaginile cu pasagerii care se îmbarcă pe Titanic, le va scana și le va procesa cu tehnologia de recunoaștere facială, pentru a cataloga apoi hainele pe care le-au purtat în ziua în care au pornit în călătoria care i-a condamnat la moarte.

ADVERTISEMENT

Dacă cercetătorii pot determina care pasager purta colierul, pot începe să caute rudele în viață ale proprietarului acestuia. CEO-ul Richard Parkinson a numit descoperirea „uimitoare, frumoasă și uluitoare”. El a spus că aceasta este cu atât mai incredibilă, având în vedere dimensiunea locului accidentului.

Noile imagini 3D au o acurateţe atât de mare încât au fost descoperite cu ajutorul lor pe epava Titanicului perechi de pantofi și sticle de șampanie închise cu plută. Analizate în amănunt, aceste imagini pot ajuta la recontituirea cât mai reală a filmului din noaptea naufragiului.

ADVERTISEMENT