News

Misterul criteriului după care se redeschid școlile. Nu se știe cine l-a propus. Raed Arafat: “Nu pot să vă spun”

Nici Raed Arafat și nici Sorin Cîmpeanu nu știu cui aparține propunerea ca școlile să se redeschidă în funcție de gradul de vaccinare al personalului.
06.11.2021 | 16:32
Misterul criteriului dupa care se redeschid scolile Nu se stie cine la propus Raed Arafat Nu pot sa va spun
ADVERTISEMENT

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, nu a știut să răspundă în cadrul unei conferințe de presă cine a propus introducerea ratei de vaccinare a angajaților drept criteriu principal de redeschidere cu prezență fizică a școlilor.

Nici Ministrul Educației nu a oferit mai multe detalii ca răspuns la aceeași întrebare, mulțumindu-se să spună că s-a consultat cu autoritățile sanitare.

ADVERTISEMENT

Misterul criteriului după care se redeschid școlile. Nu se știe cine l-a propus. Raed Arafat: “Nu pot să vă spun”

„Aici nu știu cu cine… nu pot să vă spun, deci nu știu, dar știu că au fost discuții cu Institutul Național de Sănătate Publică pe această temă”, a declarat Raed Arafat, citat de edupedu.ro.

În vreme ce ministrul educației a precizat că: „Dacă se doresc nominalizări, o pot face cei îndreptățiți”.

ADVERTISEMENT

Aceeași întrebare i-a fost adresată, la conferința la care a participat Raed Arafat, și lui Sorin Ion, secretar de stat din Ministerul Educației.

“Pragul de 60% a fost stabilit prin analize făcute împreună cu Ministerul Sănătății și cu INSP-ul. Evident că nu am impus noi acest prag. El cumva are legătură și cu realitatea și cu ce se întâmplă în acest moment.

ADVERTISEMENT

Să știți că dacă am fi aplicat alți algoritmi ceruți – fiecare își dă cu părerea în perioada asta – un anumit prag de rată de infectare, dacă am fi pus de exemplu pragul de 6 la mie, probabil că numărul de copii care ar fi început luni școala ar fi fost cumva similar cu cel care începe acum”, a răspuns acesta.

Sorin Cîmpeanu a declarat joi că cel mai probabil școlile unde rata de vaccinare a personalului depășește 60% vor putea reveni la cursuri cu prezență fizică începând de săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT

“Consiliul de Administrație al unei școli constată că a fost depășit pragul minimum de vaccinare, de 60% și poate intra în prezență fizică, fie școală privată sau de stat. 

În data de 1 octombrie s-a decuplat, în urma consultărilor și a fost de comun acord, modul de funcționare a școlii de rata de infectare din localitate.

Un Consiliu de Administrație a școlii va aprecia dacă face sau nu solicitare către Inspectoratul școlar. Dacă într-o școală nu este rată de vaccinare de 60%, sub nicio formă, școlile nu pot relua activitatea cu prezență fizică.

54% dintre școlile și grădinițele din România au o rată de cel puțin 60%, restul aveau o rată de vaccinare sub, a declarat ministrul.

ADVERTISEMENT