News

Misterul din jurul scufundării navei în Marea Neagră. Reacțiile și speculațiile apărute în mass-media duminică seară

Scufundarea navei Mohammad Z în apropiere de Sfântu Gheorge a fost un subiect intens dezbătut, duminică seară, în presa din România.
20.05.2024 | 13:45
Misterul din jurul scufundarii navei in Marea Neagra Reactiile si speculatiile aparute in massmedia duminica seara
Misterul din jurul scufundării navei în Marea Neagră. Sursa foto: ANR/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sâmbătă, autoritățile române au fost în alertă după ce o navă sub pavilion tanzanian, la bordul căreia se aflau 11 persoane, s-a scufundat în largul coastelor Mării Negre, în dreptul localităţii Sfântu Gheorghe.

Cum a prezentat presa din România scufundarea navei Mohammad Z

Acest incident a generat un val de reacții, dar mai ales de speculații în spațiul mediatic românesc, fiecare post de televiziune sau publicație abordând în mod diferit, posibilele cauze, dar și eforturile de salvare sau de investigare a cazului.

ADVERTISEMENT

Informațiile furnizate de presa din România, dar și dezbaterile care au avut loc pe marginea acestui subiect au contribuit la crearea unei imagini complexe asupra incidentului, notează Informat.ro.

Ipoteza unei coliziuni a vasului Mohammad Z cu o altă navă a fost prezentată, duminică, de Știrile ProTV care au vorbit despre o „alertă pe Marea Neagră”, dar și despre „misterul în jurul navei cargo care s-a scufundat”.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Ziare.com a adus în atenția publicului din România o altă ipoteză și anume cea conform căreia, nava care a salvat marinarii ar putea fi chiar cea care a provocat accidentul. Mai mult, publicația a atras atenția asupra unei posibile neglijențe sau erori de manevră.

Adevărul și Libertatea au susținut că implicarea unei nave de salvare în naufragiu a fost confirmată chiar de către căpitanul acesteia.

ADVERTISEMENT

Totodată, publicațiile, Gândul și Profit.ro au preluat declarațiile liderului SLN, Adrian Mihălcioiu, care a susținut că nava a fost cel mai probabil scufundată de o alta, consolidând astfel ipoteza coliziunii ca principală cauză a naufragiului.

Ipoteza unei posibile ciocniri cu o altă navă ca fiind cauza principală a scufundării vasului a fost reafirmată și de către Newsweek România care a oferit o sinteză a declarațiilor oficialilor și experților.

ADVERTISEMENT

Asta în timp ce TVR Info a confirmat că nava ce s-a scufundat a fost lovită chiar de vasul care a intervenit și i-a salvat pe primii marinari.

Misterul naufragiului încă nu a fost elucidat

Între timp, Antena 3 CNN a pus accentul pe ancheta preluată de procurori și a dezbătut misterul și necesitatea elucidării circumstanțelor incidentului.

Întregul film al naufragiului a fost prezentat de către Observator care a subliniat ideea de mister, dar și faptul că autoritățile păstrează tăcerea în acest caz.

La rândul său, România Liberă a vorbit pe larg despre ipoteza ciocnirii între două vase, unul dintre acestea continuându-și drumul până în Bulgaria, accidentul fiind descris de către publicație drept unul suspect.

Trei persoane au fost date dispărute după naufragiu

Presa locală a acordat mai multă atenție operațiunilor de salvare a echipajului aflat la bordul vasului. Cuget Liber sau Gazeta de Sud au relatat despre dispariția a trei persoane după naufragiu.

Totodată, Gazeta de Sud a ținut să evidențieze rapiditatea cu care nava s-a scufundat, punând accent pe dimensiunea umană a tragediei.

Asta în timp ce Ziua de Constanța a preluat declarațiile autorităților locale despre incident, iar Spotmedia.ro s-a concentrat pe posibila cauză a scufundării navei și pe evoluția anchetei.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”