News

Misterul din jurul submersibilului Titan. Oamenii de știință vorbesc despre ”bătăi la interval de 30 de minute”

Un documentar care analizează atent tragedia de la bordul submersibilului Titan, dispărut în iunie 2023 în Oceanul Atlantic, ar dori să facă lumină asupra acestui caz.
02.03.2024 | 17:17
Misterul din jurul submersibilului Titan Oamenii de stiinta vorbesc despre batai la interval de 30 de minute
Misterul din jurul submersibilului Titan. Oamenii de știință vorbesc despre ”bătăi la interval de 30 de minute”
ADVERTISEMENT

Doar că, semnele de întrebare par să fie și mai multe, conform specialiștilor. Submersibilul Titan dispărea de pe radar în iunie 2023, după ce s-a scufundat pentru ca mai mulți turiști aflați la bord să admire epava celebrului vapor Titanic, scufundat în 1912 după ce a lovit un aisberg sau un ghețar plutitor.

Oamenii de știință vorbesc despre ”bătăi la interval de 30 de minute” în Ocean

Misiunea de salvare a durat atunci mai multe zile și existau motive de ”optimism” pentru că salvatorii înregistrau sunete, considerate bătăi, la un interval de 30 de minute. Toată lumea a sperat atunci că este modul de a comunica al celor aflați sub apă, însă în cele din urmă nu a existat o concluzie finală referitor al sursa sunetelor.

ADVERTISEMENT

Cert e că acel submersibil ar fi făcut implozie, iar moartea tuturor de la bord a fost rapidă. Acum, un documentar care analizează tragedia submersibilului Titan încearcă să determine ce a provocat acele sunete bizare. Conform BBC News, operațiunile de salvare de atunci au fost conduse de cei de la Royal Canadian Air Force.

În documentarul ”The Titan Sub Disaster: Minute by Minute” (dezastrul submersibilului Titan: minut cu minut), care va fi difuzat pe Channel 5 între 6 și 7 martie, realizatorii descriu acele sunete drept ”bătăi auzite la intervale de aproximativ 30 de minute”. Era o speranță că cei de la bord vor fi găsiți în viață.

ADVERTISEMENT

Marina Americană rămâne de părere că cel mai probabil acele sunete au fost cauzate de Ocean, sau un zgomot produs de alte nave de căutare, însă un răspuns clar nu există. Submersibilului a fost distrus ”aproape instantaneu” de implozie, iar pasagerii ”nu au avut nicio oportunitate să ceară ajutor”.

Submersibilul Titan a făcut implozie cu 5 oameni la bord

Submersibilul Titan încerca să se scufunde la o adâncime de 4.000 de metri, însă se pare că acesta nu era pregătit pentru o astfel de scufundare, din punct de vedere tehnic. Așadar, cei cinci pasageri aflați la bord nu au fost găsiți niciodată, ia resturile Titan au fost descoperite la 488 de metri de epava Titanicului, la 4 kilometri sub nivelul mării.

ADVERTISEMENT

Căpitanul Jason Neubauer, cel care conducea ancheta Pazei de Coastă din acel moment, anunța că Titan a pierdut contactul cu restul lumii la două ore după scufundare. Specialiștii știau că cei aflați la bord ar avea rezerve de aer pentru patru zile, însă submersibilul cel mai probabil a fost distrus în momentul în care s-a pierdut contactul cu restul lumii.

”A fost o operaţiune extrem de riscantă, atât pentru ROV, cât şi pentru echipă, care a lucrat non-stop, practic fără să doarmă pe toată durata operaţiunii”, a declarat căpitanul căpitanul Jason Neubauer, dezamăgit de faptul că oamenii de pe Titan nu au putut fi salvați.

ADVERTISEMENT

Drama celor aflați la bord a fost motiv de amuzament pentru cinici, care împânzeau în acel moment internetul cu glume proaste referitor la soarta celor aflați în Titan. Motivul? Aceștia erau miliardari, astfel că nu ar fi meritat empatia oamenilor de rând.

ADVERTISEMENT
Tags: