News

Misterul din spatele schimbării sensului de rotație a miezului Pământului. Ce au descoperit cercetătorii

Misterul din spatele schimbării sensului de rotație a miezului Pământului. Ce impact are acest fenomen asupra oamenilor.
06.07.2024 | 18:50
Misterul din spatele schimbarii sensului de rotatie a miezului Pamantului Ce au descoperit cercetatorii
Misterul din spatele schimbării sensului de rotație a miezului Pământului. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

În ultimii ani, nucleul Pământului a încetinit atât de mult încât și-a schimbat sensul de rotație, susțin unii cercetători. Cu toate acestea, părerile oamenilor de știință cu privire la ce se întâmplă în centrul Pământului și care este semnificația acestui fenomen sunt împărțite.

Misterul din spatele schimbării sensului de rotație a miezului Pământului

Zeci de ani viteza și direcția rotației miezului Pământului au fost în centrul dezbaterilor oamenilor de știință care au cercetat acest fenomen.

ADVERTISEMENT

“Rotația diferențială a nucleului interior a fost propusă ca fenomen în anii ’70 și ’80, dar abia în anii ’90 au fost publicate dovezi seismologice”, susține dr. Lauren Waszek, lector la Universitatea James Cook din Australia.

Deși au trecut zeci de ani de atunci, cercetătorii sunt încă în dezacord în ceea ce privește modul de interpretare a fenomenului. Asta pentru că foarte mulți dintre ei spun că datele sunt extrem de limitate deoarece, nimeni nu a reușit să facă observații detaliate asupra miezului interior.

ADVERTISEMENT

“Studiile care au urmat pe parcursul deceniilor nu se pun de acord cu privire la frecvența rotației și la direcția rotației în raport cu mantaua”, a mai spus dr. Lauren Waszek.

”Am pus capăt dezbaterii dacă nucleul interior se mișcă”

În timp ce unele studii susțin că nucleul Pământului nu se rotește deloc, în 2023, a apărut o lucrare științifică care confirmă teoria potrivit căreia, nucleul interior se rotea la începuturile sale mai repede decât Pământul însuși, dar acum se rotește mult mai încet.

ADVERTISEMENT

Potrivit analizei, pentru o perioadă de timp, rotația miezului a coincis cu cea a planetei, însă apoi a încetinit și mai mult, până când miezul a început să se miște în sens contrar straturilor fluide din jurul său.

Această teorie este susținută și de o echipă de cercetători au publicat, în luna iunie 2024, în revista Nature, un studiu care confirmă nu doar încetinirea nucleului, ci și faptul că acest fenomen face parte dintr-un tipar întins pe decenii întregi.

ADVERTISEMENT

“Noile constatări spun că modificările vitezei de rotație urmează un ciclu de 70 de ani.(…)Discutăm despre acest lucru de 20 de ani și cred că am pus capăt dezbaterii dacă nucleul interior se mișcă și care a fost tiparul urmat său în ultimele două decenii”, a declarat co-autorul studiului, dr. John Vidale, profesor de științe ale Pământului în cadrul Universității California de Sud.

Totodată, lucrarea științifică arată că în anii ’70, nucleul interior se învârtea puțin mai repede decât Terra, dar din jurul anului 2008 până în 2023, a încetinit și a început să se miște invers în raport cu mantaua.

Unii oameni de știință susțin că noile cercetări nu au rezolvat adevărata problemă și anume nu a fost descoperit încă cum afectează planeta o încetinire a nucleului interior.

Ce impact are asupra oamenilor

Doctorul John Vidale afirmă că schimbările în rotația nucleului sunt aproape imperceptibile pentru oamenii care se află suprafața Pământului.

Acesta este de părere că atunci când miezul se rotește mai încet, mantaua accelerează și face ca Pământul să se rotească mai repede, scurtând astfel durata unei zile.

Potrivit cercetătorului, astfel de schimbări de rotație se traduc în miimi de secundă scăzute din lungimea zilei.“În ceea ce privește acest efect în timpul vieții unei persoane, nu-mi pot imagina că ar însemna prea mult”, a mai spus acesta.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
Scandal înainte de Jocurile Olimpice de la Paris. Umbrele lui Putin, puteri depline...
Scandal înainte de Jocurile Olimpice de la Paris. Umbrele lui Putin, puteri depline în conducerea CIO
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Domeniul în care românii câştigă peste 11.000 de lei lunar
Domeniul în care românii câştigă peste 11.000 de lei lunar
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Lista completă a ștrandurilor din București. Unde te poți răcori în Capitală în...
Lista completă a ștrandurilor din București. Unde te poți răcori în Capitală în 2024, cel mai ieftin
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Cele mai stupide morți. Tragedii ce nu pot fi explicate
Cele mai stupide morți. Tragedii ce nu pot fi explicate
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist...
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist celebru. S-a mutat deja cu acesta, iar fiul ei a rămas cu Cătălin Vișănescu
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Plaja unică și spectaculoasă din Grecia de care puțini români știu. Un film...
Plaja unică și spectaculoasă din Grecia de care puțini români știu. Un film de top și doi actori legendari au pus acest loc pe harta atracțiilor de neratat