Life

Misterul dispariţiei unei actriţe din România. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu partenera lui Amza Pellea și iubita lui Dichiseanu

Misterul dispariției unei îndrăgite actrițe din România, care a jucat alături de Amza Pellea. A fost iubita lui Ion Dichiseanu.
02.06.2023 | 19:00
Misterul disparitiei unei actrite din Romania Ce sa intamplat de fapt cu partenera lui Amza Pellea si iubita lui Dichiseanu
Actrița care a jucat alături de Amza Pellea și a fost împreună cu Ion Dichiseanu. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Misterul dispariției unei actrițe cunoscute în România, care a renunțat la studii pentru a juca în filme. A fost partenera renumitului actor Amza Pellea și a avut o relație cu Ion Dichiseanu. A jucat alături de nume mari din lumea cinematografiei românești.

Misterul dispariţiei unei actriţe din România. A jucat alături de Amza Pellea și a fost împreună cu Ion Dichiseanu

Născută la 26 februarie 1947, la București, Irina Gărdescu este o cunoscută actriță de film, radio și voce română. Este fiica actorului Nicolae Gărdescu și a debutat în 1964, atunci când încă era elevă de liceu, cu rolul din filmul “La patru pași de infinit”, regizat de Francisc Munteanu.

ADVERTISEMENT

Aceasta a renunțat la studii și nu și-a mai terminat liceul pentru a deveni actriță de film. A interpretat rolul contesei Rossana Viventini în filmul Mihai Viteazul (1971), în care Amza Pellea a avut rolul principal.

A mai apărut apoi în câteva filme, cum ar fi Puterea și adevărul (1972) sau Mușchetarul român (1975), iar o perioadă a format un cuplu cu renumitul actor Ion Dichiseanu. De altfel, actorul chiar a declarat, la un moment dat, că Irina Gărdescu una dintre marile sale iubiri.

ADVERTISEMENT

Povestea lor de dragoste a durat doi ani, iar fosta actriță a fost prima sa iubire, după cum a declarat Ion Dichiseanu. După mulți ani, cei doi s-au reîntâlnit, iar Irina Gărdescu a avut de spus numai cuvinte de laudă despre acesta.

“El era foarte tandru, foarte plăcut, un actor de mare talent, un actor complet”, a spus fosta actriță în 2015, pentru Adevărul. Cei doi s-au întâlnit la o ședință foto, iar de acolo “a fost ceva foarte spontan, aşa cum se întâmplă când e chimie”.

ADVERTISEMENT

După aceea, Irina Gărdescu nu a mai fost văzută pe marile ecrane. Rolurile pe care le interpretase până la acea dispariție au fost foarte apreciate de public, iar oamenii s-au întrebat ce s-a întâmplat cu actrița.

Părinții Irinei Gîrdescu erau divorțați, iar după 1975, împreună cu mama și sora sa, a părăsit România și s-a stabilit în SUA. În prezent, fosta actriță locuiește în Franța, unde are propria sa afacere de producţie şi distribuţie de articole de lux.

ADVERTISEMENT

A fost invitata specială a Festivalului de Film Transilvania, acum câțiva ani. În cadrul acestuia, Irina Gărdescu a participat la prezentarea specială a filmului său de debut, în fața publicului din Cluj.

Irina Gărdescu, detalii despre relația cu Amza Pellea

Irina Gărdescu a avut cuvinte de laudă și la adresa regretatului Amza Pellea. Cei doi se cunoșteau înainte ca fosta actriță să joace în filmul Mihai Viteazul. Tatăl său era bun prieten cu renumitul actor.

“Pe Amza îl ştiam de mai multă vreme, că era prieten cu tata, mergeam cu ei în turnee. Îmi amintesc că la un moment dat venea la noi în vizită şi ne dădea, mie şi surorii mele, ţigări pe ascuns. Amza era o persoană plăcută şi generoasă, atât ca om cât şi ca artist”, a mai povestit Irina Gărdescu.

În interviurile acordate de-a lungul timpului, fosta actriță a spus că nu are de gând să se întoarcă în lumea filmului. Cu toate acestea, ar accepta să joace într-un film dacă i s-ar oferi “un rol interesant”.

“Nu exclud, dar realitatea e că am văzut foarte puţine filme româneşti. Din păcate multe dintre ele prezentau o lume mizeră, cu înjurături, cu toată pleava societăţii.

Toată lumea îşi închipuie că suntem o ţară de femei cu broboade-n cap şi de bărbaţi care le terorizează şi umblă îmbrăcaţi cu maieuri albe pe sub cămaşă, care înjură tot timpul şi scuipă pe jos”, a declarat aceasta pentru sursa menționată mai sus.

Fosta actriță, dezvăluiri despre plecarea din România

În legătură cu plecarea din România, Irina Gărdescu și-a amintit că i-a fost foarte greu să se mute în SUA. A lăsat mulți prieteni în țara natală și avea filmări pentru două producții atunci când a aflat că va pleca. La puțin timp după plecare, tatăl ei s-a stins din viață.

“Filmam la Muschetarul român cu Vitanidis când am aflat că o să plec. Şi a venit regizoul disperat la mine, cu o falcă-n cer şi una în pământ, că a auzit el că urmează să plec a doua zi şi rămâne cu filmul neterminat.

Şi i-am explicat că sunt o persoană responsabilă şi că o să îmi duc munca până la capăt. Dar mi-a fost greu să plec din ţară. Am lăsat o mulţime de prieteni, l-am lăsat pe tata, care la scurtă vreme s-a prăpădit”, a mărturisit aceasta.

Irina Gărdescu a recunoscut că nu i-a fost ușor în SUA, mai ales la început. La un moment dat, fosta actriță s-a căsătorit cu un francez. Cei doi au fost împreună timp de 25 de ani, până la moartea acestuia.

ADVERTISEMENT
Tags: