News

Misterul dronei prăbușite în Botoșani și ce explicații ar fi pentru faptul că s-au scurs trei luni până am aflat

În luna februarie, la începutul acestui an, o dronă se prăbușea în județul Botoșani. Subiectul a fost intens dezbătut de presa din România, dar și de politicieni.
17.05.2024 | 12:43
Misterul dronei prabusite in Botosani si ce explicatii ar fi pentru faptul ca sau scurs trei luni pana am aflat
Misterul dronei prăbușite în Botoșani și ce explicații ar fi pentru faptul că s-au scurs trei luni până am aflat. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Interesant, incidentul a fost făcut public doar după ce presa a insistat pa acest subiect. Subiect care a fost tratat din diferite unghiuri, mai ales că autoritățile nu au dat dovadă de transparență. De altfel, politica de stat din România pare a fi cea a struțului care își ascunde capul în pământ, cel puțin când vine vorba despre astfel de incidente militare.

Misterul dronei prăbușite în Botoșani: de ce a durat trei luni până autoritățile au comunicat oficial incidentul

Printre entitățile media care au abordat subiectul se numără Știrile PRO TV, cu mențiunea că subiectul a fost abordat factual, publicul larg fiind informat că un aparat de zbor fără pilot a fost descoperit pe teritoriul țării noastre. Nu au fost oferite detalii suplimentare despre specificul acestui incident sau implicațiile acestuia, conform Informat.ro.

ADVERTISEMENT

Între timp, Euronews România, Libertatea și Hotnews.ro anunțau prăbușirea unui aparat de zbor în Botoșani, însă se punea accent pe faptul că incidentul nu a fost făcut public. Dacă Euronews anunța că ”evenimentul a fost ținut la secret”, Monitorul de Botoșani vorbea despre faptul că ”autoritățile au păstrat cazul sub tăcere”.

Mai mult, Monitorul de Botoșani a sugerat că aparatul de zbor ar avea o origine ucraineană, adăugând un ”element de dramatism prin utilizarea sintagmei strict secret”. O abordare aproape identică are și spotmedia, care susține că Ministerul Apărării ”a ținut secret timp de trei luni” această informație.

ADVERTISEMENT

Totodată, Știripesurse.ro a atras atenția asupra gravității incidentului, cu mențiunea că autoritățile nu au făcut publică informația pentru a nu ”panica publicul larg”. Subiectul a fost tratat și de către Fanatik.ro și DC News, însă aceste publicații au preferat să se concentreze pe reacțiile post-incident, cu mențiunea că MApN a avut o reacție întârziată.

Cum a tratat presa din România subiectul dronei care s-a prăbușit în Botoșani

Același subiect a fost tratat și de Ziarul Profit, Cotidianul sau Gândul, publicații care au evidnțiat faptul că MApN a confirmat oficial acest incident cu o întârziere foarte mare. Concluzia Informat.ro, ”majoritatea publicațiilor au subliniat faptul că incidentului a fost ținut secret, punând accent pe întârzierea cu care autoritățile au informat publicul”.

ADVERTISEMENT

”În concluzie, Media s-a concentrat pe originea ucraineană a aparatului și pe potențialul său impact asupra securității naționale. Deși toate sursele subliniază importanța incidentului, abordările variază de la simpla menționare a faptelor, la interpretări mai dramatice care sugerează neglijență sau incompetență din partea autorităților.

În general, prevalența temei secretomaniei indică o preocupare pentru transparența guvernamentală”, arată sursa citată. În topul ”entităților menționate” în această perioadă se află Ministerul Apărării Naționale (MApN), dronele din Ucraina, autoritățile române și județul Botoșani.

ADVERTISEMENT

Așa cum menționează sursa citată, ”sinteză realizată cu ajutorul unui flux de monitorizare asigurat de NewsVibe Romania, precum și a datelor Google News. Analiza, datele și imaginile prezentate au fost îmbunătățite cu ajutorul unor instrumente de Machine Learning și Artificial Intelligence.”.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”