Trupa Phoenix și solistul ei, regretatul Nicu Covaci, au reprezentat, pentru multe generații de rockeri, un simbol al rezistenței la represiunea comunistă. Chiar dacă Phoenix nu a făcut în mod deschis politică, succesul de care trupa se bucura și modul de viață promovat de componenții formației nu era deloc pe placul activiștilor de partid. Sunt puține informații despre relația lui Nicu Covaci cu familia Ceaușescu, însă cea mai bizară apare în cartea sa autobiografică.
Capitolul XII al volumului ”Phoenix, însă eu”, scris de Nicu Covaci și publicat în 1994, se intitulează ”Fiul Elenei C.” și face referire la anul 1967, în care liderul trupei Phoenix l-a întâlnit pe toboșarul Dorel Vintilă, care a făcut parte din formație timp de aproape cinci ani.
Despre acesta, Covaci scrie că era ”fiul adoptiv al Elenei C.”, referire directă la soția fostului dictator, Nicolae Ceaușescu. Despre Vintilă, Nicu Covaci scrie că era orfan și fusese adoptat de ”tovarășa”. Cei doi au locuit o perioadă bună de timp împreună, timp în care era filat de Securitate.
”Încetul cu încetul, am realizat că acest Dorel e un tip fascinant, chiar plin de mistere. Povestise câte ceva, mai scăpase câte o vorbă în plus, așa că reușisem să-mi fac un tablou cât de cât concludent asupra lui.
Student la Politehnica din București, venise prin transfer la Timișoara. Mama lui adoptivă, nimeni alta decât Elena C., nu-l mai putea suporta prin apropiere, nefiind de acord cu notele pe care le căpăta și care nu aveau cum să constituie un motiv de mândrie pentru o familie sus-pusă.
Orfan fiind, profita de slăbiciunea ”tovarășei” pentru copiii fără părinți, așa că nu putea fi exclus din clan. Pentru moment, fusese doar îndepărtat din centrul atenției. Era urmărit pas cu pas și se raporta fiecare mișcare, atât înăuntrul, cât și în afara facultății. Atunci mai mult bănuiam decât știam aceste lucruri. Dorel nu povestea cu plăcere despre situația lui familială, în schimb era teribil de spiritual, foarte glumeț și amuzant”, a dezvăluit Nicu Covaci în cartea ”Phoenix, însă eu”.
Informația este reluată și în 2012, în cadrul unui interviu pe care Nicu Covaci l-a acordat revistei Tango. Întrebat dacă a avut de-a face în mod direct cu familia Ceaușescu, liderul trupei Phoenix a povestit din nou despre fostul baterist al trupei.
”Nu, cu familia (Ceaușescu, n.r.) nu m-am întâlnit, dar toboșarul nostru, Dorel Vintilă, era unul dintre copiii adoptați de Elena. (…) La un moment dat, mă trezesc cu vizite acasă, cu telefoane, chestii de-astea… Și îmi spune ăsta, știi, sunt un fiu al Elenei Ceaușescu. Locuia la mine, noi eram ca o familie. El era student la Mecanică, nu mai știu… Și au făcut ăia câteva inspecții. (…)
Și așa am ajuns să-l cunosc pe Valentin, când am venit la București, dar nu aveam relații. Cred că Zoe a fost o dată la Timișoara, dar nu-mi mai aduc aminte”, a mai dezvăluit Nicu Covaci.
Despre Elena Ceaușescu nu există dovezi scriptice că ar fi înfiat vreodată, vreun copil. Ion Gheorghe Maurer, fost ministru de Externe și președinte al Consiliului de Miniștri din timpul regimului comunist, a susținut o altă teză, că Nicolae Ceaușescu a fost cel care i-ar fi adoptat pe Valentin și Zoe, primii doi copii, și că aceștia ar fi provenit din alte relație.
”Elena Ceaușescu, înainte de a se mărita, a trăit cu nu știu câți. A făcut și doi copii – nu știu cu cine – o fată și un băiat. Când Ceaușescu a ieșit, în ’44, în lume, ea s-a agățat de el. Și s-a agățat așa de bine că a luat-o de nevastă. Ceaușescu i-a adoptat copiii pe care i-a făcut cu alții și i-a mai făcut și el un copil, Nicușor”, a povestit fostul ministru, în cartea Laviniei Betea, ”Maurer și lumea de ieri. Mărturii despre stalinizarea României”.
FANATIK a luat legătura cu prof. Lavinia Betea, autoare a mai multor volume despre istoria familiei Ceaușescu, iar aceasta a exclus varianta că soția dictatorului ar fi înfiat copii.
”Elena Ceaușescu nu a adoptat niciun copil. În schimb, soții Ceaușescu primeau foarte multe scrisori de la oameni care cereau să le fie nași. La noi, există această instituție a cumetriilor, care cumva este definitorie. În vatra satului se considera că o familie devine mai puternică dacă era nășită de un om important. Și așa se forma un fel de clan, unde la conducere era nașul, exact ca în mafie.
În unele cazuri, familiile primeau răspuns pe linie de partid, se trimiteau cadouri sau bunuri prin Comitetul Județean. De multe ori, acești fini erau considerați ”copiii” cuplului Ceaușescu. Nu știu dacă a fost și cazul toboșarului de la Phoenix, însă pot să vă asigur că nu există dovezi că Elena Ceaușescu ar fi adoptat pe cineva. Este exclus așa ceva.
Cât despre Zoe și Valentin, știu că aceștia erau foarte pasionați de muzică și chiar participau la spectacole. Exista, la acea vreme un program de manifestații al UTC-ului, unde toată lumea era cuprinsă, deci și trupa Phoenix, chit că știa de acest lucru sau nu”, a declarat Lavinia Betea pentru FANATIK.
Am întrebat-o pe Lavinia Betea dacă este posibil ca acest instrumentist, despre care Covaci povestea că ”i-a fost recomandat” ar fi putut avea legături cu Securitatea comunistă, astfel încât să poată afla informații despre ”fenomenul Phoenix”, chiar de la cel care l-a creat. ”Pentru oricine a trăit atunci, a călcat cu ceva pe bec, avea o pată pe dosar sau voia carieră cu orice preț… șanse mari să fi fost racolat”, a răspuns prof. Lavinia Betea.
Dorel Vintilă Zaharia, fostul baterist al trupei Phoenix (omul despre care, cel mai probabil, se face referire în cartea lui Nicu Covaci), are 81 de ani și s-a stabilit în Suedia, în 1987. Supranumit Baba sau Zaharia Vintilă, Dorel s-a născut în București, iar în 1964 s-a mutat în Timișoara, după ce a fost exmatriculat din facultate, din cauza absențelor. El nu a fost doar percuționist ci a semnat aranjamentul muzical pentru câteva dintre cele mai de succes melodii ale trupei Phoenix: ”Hei tramvai”, ”Dimineață de primăvară” sau ”Nebunul cu ochii închiși”. De asemenea, Dorel Vintilă este și cetățean de onoare al Timișoarei.
Cu toate că a activat în câteva trupe importante, precum Roșu și Negru sau Romanticii, în biografia oficială a lui Dorel Vintilă nu apare nicio referință despre o posibilă legătură cu familia Ceaușescu. FANATIK a încercat să ia legătura cu Dorel Vintilă, însă acesta nu a răspuns până la momentul publicării prezentului articol.
Cu toate că este greu de crezut, dictatorul Nicolae Ceaușescu a contribuit, în felul său, la succesul trupei Phoenix. În anul 1971, după o vizită în Coreea de Nord și China, fostul șef de stat a susținut o conferință la Mamaia prin care a trasat noi direcții privind direcția artistică. Mai exact, Ceaușescu a limitat sau chiar interzis preluarea unor teme sau ritmuri de inspirație occidentală, exploatate destul de mult, mai ales în zona rockului.
Momentul a fost unul de cumpănă pentru trupele deja consacrate, însă Nicu Covaci le-a spus colegilor despre ideea lui de a renunța la influențele britanice și de a se concentra mai mult pe folclorul românesc. Un an mai târziu, Phoenix a lansat primul album, ”Cei ce ne-au dat nume”, după care au urmat ”Muguri de fluier” și ”Cantofabule”, care au schimbat definitiv istoria rockului românesc.