News

Misterul înfrățirii Bucureștiului cu Moscova. Aurelian Bădulescu: ”Acordul e și azi în vigoare”. Nicușor Dan, ”respins” de Kiev

La zece luni și jumătate de la denunțarea în Consiliul General al acordului de ”înfrățire” a Bucureștiului cu Moscova, documentul a rămas în vigoare.
01.02.2023 | 17:44
Misterul infratirii Bucurestiului cu Moscova Aurelian Badulescu Acordul e si azi in vigoare Nicusor Dan respins de Kiev
Nicușor Dan a rămas cu acordul cu Moscova, după ce Kievul nu a răspuns propunerii sale / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT
01-02-2023
15:41

PMB confirmă că acordul nu a fost abrogat dar consideră relațiile ”suspendate”

Direcția de Relații Externe și Protocol din cadrul Primăriei Municipiului București a confirmat pentru FANATIK existența unui acord de colaborare între București și Moscova.

Reprezentanții instituției spun că, deși a rămas în vigoare, documentul nu s-a concretizat în acțiuni comune cu partea rusă iar PMB consideră relațiile de colaborare suspendate.

”Având în vedere solicitarea dumneavoastră, vă aducem la cunoștință faptul că Municipiul București a încheiat Acordul privind dezvoltarea colaborării între Moscova și București în iunie 1997, în vederea extinderii colaborării dintre locuitorii celor două orașe în domenii precum cultura, învățământul, sportul, turismul și politica privind tineretul.

Acordul este în vigoare și nu au avut loc acțiuni, schimburi de experiență sau alte interacțiuni de la data semnării până în prezent. La momentul actual, Municipiul București consideră relațiile de colaborare cu Moscova suspendate.

Referitor la abrogarea documentului, aceasta nu a fost introdusă pe ordinea de zi a ședințelor Consiliului General al Municipiului București în ultimele 12 luni”, se arată în răspunsul PMB pentru FANATIK.  

Pe 7 martie 2022, la două săptămâni după începerea războiului din Ucraina, Nicușor Dan anunța că în Consiliul General al Municipiului București a fost aprobată înfrățirea între București și Kiev.

Bucureștiul, între Moscova și Kiev

În aceeași zi, grupul PNL din Consiliul General a solicitat primarului general să demareze acțiunile necesare pentru abrogarea hotărârii prin care a fost aprobat un acord de colaborare a capitalei României cu Moscova. La aproape un an, nimeni nu mai vorbește despre acest lucru.

ADVERTISEMENT

FANATIK a descoperit că pe site-ul PMB nu există niciun acord de cooperare, colaborare sau înfrățire între București și Kiev, în schimb apare, în continuare, cel cu Moscova.

Acordul cu Moscova, prezent și azi pe site-ul PMB

Documentul, redactat în limbile română și rusă, a fost parafat în iunie 1997 și poartă semnăturile lui Viorel Lis și a fostului edil al Moscovei, Iurii Lujkov.

ADVERTISEMENT

Acordul este rezultatul ”negocierilor desfășurate cu succes la Moscova în cursul vizitei delegației Orașului București în capitala Rusiei” și are șase puncte, care se referă la: întărirea relațiilor dintre cele două administrații, realizarea unor obiective economice, sprijinirea contactelor între locuitorii celor două orașe și schimbul de experiență și informații.

acord bucuresti-moscova
Protocolul de colaborare între București și Moscova a rămas pe site-ul PMB / Sursă: captură pmb.ro

Anul trecut, liberalii din Consiliul General erau hotărâți să rupă acordul, motivând acest lucru de invazia Rusiei în Ucraina. ”Nu putem fi asociați cu o capitală a unui stat terorist, un stat agresor care nu respectă dreptul internațional”, spuneau cei din grupul PNL.

ADVERTISEMENT

Tăcerea consilierilor PNL în problema ”Moscova”

Astăzi, nimeni nu mai pomenește nimic despre acest subiect. FANATIK a cerut un punct de vedere viceprimarului general PNL Stelian Bujduveanu și consilierului general Răzvan Mitu, prim-vicepreședinte PNL București, însă apelurile noastre au rămas fără răspuns.

De asemenea, FANATIK a solicitat lămuriri și de la Direcția de Relații Externe și Protocol din cadrul Primăriei Municipiului București, urmând să publicăm răspunsul în momentul în care reprezentanții instituției ne vor răspunde la întrebări.

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan, în martie 2022: ”Aprobăm înfrățirea între București și Moscova”

Tot în martie 2022, Nicușor Dan anunța ”alianța” între București și Kiev, fără ca ulterior să mai pomenească ceva despre această inițiativă.

”Pentru a ne arăta solidaritatea cu capitala Ucrainei aflată acum sub asediu, am hotărât să aprobăm înfrățirea dintre București și Kiev. Ne apropie aceleași valori europene, ne apropie dorința de pace și colaborare”, spunea Nicușor Dan.

Pentru ca un astfel de acord să intre în vigoare, sunt necesare semnăturile primarului municipiului Bucureștiului și a edilului din Kiev, Vitali Klitscho. Doar că o astfel de întâlnire nu a avut loc până acum.

Aurelian Bădulescu: ”Credeți că pe Nicușor Dan îl bagă cineva în seamă, la Kiev?

”Dumneavoastră credeți că îl bagă cineva în seamă pe Nicușor Dan la Kiev. Adică noi ne luptăm să salvăm biserica ortodoxă de acolo, credeți că e cineva interesat de Nicușor Dan, în Ucraina? Nicușor Dan nu poate să strângă nici măcar câinii și pisicile din București, restul sunt glume.

Nu este nicio înfrățire, numai vrăjeală. Dacă e acolo, pe site (acordul cu Moscova, n.r.), a rămas în vigoare”, a declarat viceprimarul PSD Aurelian Bădulescu, un ”inamic declarat” al actualului primar, pentru FANATIK.

Potrivit datelor PMB, Bucureștiul este înfrățit cu orașe precum: Atena, Atlanta, Pretoria, Ankara, Amman, Chișinău, Beijing, Tbilisi sau Nicosia, are acorduri de cooperare cu: Paris, Izmir, Damasc, Hanoi, Belgrad, Montreal, Roma, Bruxelles, Madrid sau Lisabona și acorduri de colaborare cu: Moscova, Beijing și Chișinău.

ADVERTISEMENT