News

Misterul medicului care ar fi murit “la vârsta de 148 de ani”. Se spune că a descoperit un “elixir pentru viaţă”

Unul dintre cele mai mari mistere privind longevitatea umană este vechi de peste 350 şi se referă la un doctor despre care se spune că ar fi inventat o poţiune magică.
28.05.2023 | 16:06
Misterul medicului care ar fi murit la varsta de 148 de ani Se spune ca a descoperit un elixir pentru viata
Misterul medicului care a trăit aproape 150 de ani rămâne încă în picioare
ADVERTISEMENT

Mormântul doctorului William Meade este situat la aproximativ 24 de kilometri de Londra, în orașul Hertfordshire. Piatra de mormânt în sine nu este interesantă, dacă nu ar fi inscripția care ridică îndoieli și semne de întrebare.

Curiosul caz de longevitate a fost amintit şi după 130 de ani

Pe piatra funerară se menționează, nici mai mult nici mai puţin, că medicul britanic, care a murit în octombrie 1652, mai avea doar două luni până să împlinească vârsta de… 149 de ani.

ADVERTISEMENT

„William Meade, care a murit la 28 octombrie 1652, a murit la vârsta de 148 de ani, 9 luni, 3 săptămâni și 4 zile”, se arată în epitaful care suscită numeroase polemici şi acum, după mai bine de 370 de ani.

Deși viața până la 148 de ani sună a poveste științifico-fantastică în vremurile de astăzi, în acele timpuri ideea ca o persoană să trăiască până la această vârstă depăşea chiar şi închipurile basmelor.

ADVERTISEMENT

Speranţa medie de viață a oamenilor născuți în Europa în secolele XVI-XVII abia dacă trecea de 40 de ani, asta dacă supravieţuiau copilăriei, variolei și altor boli, astfel că povestea logevităţii ui Mead este incredibilă.

Cu toate acestea, conform legendelor locale, Meade a inventat un elixir longevității, precum și diverse alte așa-numite poţiuni magice. Se crede că soția sa a fost persoana care i-a dictat pietrarului inscripția de pe mormânt, tocmai pentru a încuraja vânzarea acestui elixir.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, documentele guvernamentale de arhivă locală din 1781 scriu despre un „caz extraordinar de longevitate” și afirmă că paznicii cimitirului au fost instruiți să reînnoiască inscripția de pe piatra funerară după ce acesta a devenit ilizibilă odată cu trecerea timpului.

Arhivele istorice din Hertfordshire susțin că la un moment dat piatra funerară a căzut totuşi în uitare şi fost acoperită cu vegetație, iar când s-a încercat mutarea sa ea a fost spartă.

ADVERTISEMENT

Între timp, piatra a fost reasamblată, inscripţia a fost refăcută, dar dacă durata vieţii doctorului Mead, aşa cum este ea trecută acolo, este exactă, acesta rămâne un mare mister.

ADVERTISEMENT