News

Misterul primilor ani din viaţa lui Isus, dezvăluit în evangheliile apocrife. Sunt texte interzise de Biserică

23.12.2020 | 14:00
Misterul primilor ani din viata lui Isus dezvaluit in evangheliile apocrife Sunt texte interzise de Biserica
„Închinarea păstorilor”, pictură de Matthias Stomer (1632)/ Sursă: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Ştiaţi că există texte interzise de Biserică despre viaţa lui Iisus? Misterul primilor ani din viaţa lui Isus, dezvăluit în evangheliile apocrife!

În Noul Testament au fost  incluse patru evanghelii ce-i au ca autori pe Marcu, Luca, Matei și  Ioan, însă numărul acestora este mult mai mare. Ele nu au fost incluse în Biblie pentru că biserica a considerat că au învățături eretice.

ADVERTISEMENT

Mai mult, timp de secole accesul credincioșilor la evangheliile apocrife a fost interzis, iar puținele exemplare care au rămas până în zilele noastre sunt, deseori, sub formă de fragmente.

Copilul crud din „Evanghelia lui Pseudo-Toma”

Multe dintre relatările din apocrife i-ar nedumeri pe credincioșii de astăzi, deoarece oferă o imagine despre viața și învățăturile lui Isus cu multe diferită de cele din evangheliile așa-zis „canonice”.

ADVERTISEMENT

Două dintre evangheliile apocrife se referă pe larg la copilăria lui  Isus, una fiindu-i atribuită apostolului Toma, deși autorul ar fi trăit la sfârșitul secolului II. „Evanghelia lui Pseudo-Toma” ni-l arată pe Isus drept un copil drept răzbunător și crud, în primă instanță, care recurge la blesteme împotriva celor ce-l supără, blesteme ce se împlinesc imediat.

Împreună cu Isus era și fiul învățătorului Ana. Acesta începu să împrăștie cu o nuielușă din salcie apa adunată de Isus. Atunci se mânie și-i zise: „Copil nelegiuit, necredincios și fără minte, cu ce ți-au greșit zăgazurile mele și apa aceasta? Usca-te-ai ca un  copac și să nu ai nici frunze, nici  frunct, nici rădăcină!” Și chiar în clipa următoare copilul acela s-a uscat din cap până în picioare”, se spune în evanghelie, potrivit traducerii în română realizate de Cristian Bădiliță.

ADVERTISEMENT

După mai multe episoade similare, Isus a fost luat de un învățat Zaheu, ca să-l învețe carte, însă la scurtă vreme rolurile s-au inversat, cu copilul care-l învinuia pe bătrânul cărturar de neștiință. La scurtă vreme, Zaheu l-a chemat pe Iosif să-și ia copilul acasă.

M-am păcălit singur, nefericitul de mine, de trei ori nefericit! Credeam că voi avea un învățăcel și m-am trezit cu un învățător (…) De aceea te rog, frate Iosif, ia-l înapoi în casa ta. Ceva măreț trebuie să fie, ori un zeu, ori un înger, ori ceva ce eu nu știu spune”, a spus Zaheu.

ADVERTISEMENT

Pe când se lamenta Zaheu, Isus a început să râdă și apoi a ridicat blestemele împotriva celor care supăraseră anterior.

Copilul a zis: „Să rodească acum toate cele ale sale și să capete vederea inimile care-au fost orbite. Eu am venit din ceruri pe pământ ca să-i blestem și să-i chem apoi la cele de sus, precum mi-a poruncit Cel care pentru voi m-a trimis”. Îndată ce copilul și-a încheiat vorba toți cei care căzuseră blestemul lui  s-au vindecat. De atunci nimeni n-a mai îndrăznit să-l mânie”, se mai spune în Evanghelia lui Pseudo-Toma.

În acest text se mai spune că Isus ar fi început încă de la șase ani să readucă morții la viață și că ar fi salvat viața unui alt fiu al lui Iosif, Iacob, ce fusese mușcat de o viperă.

Iosif, un tâmplar nepriceput

Evanghelia arabă a copilăriei Mântuitorului” își trage numele de la faptul că, până la sfârșitul secolului XIX, se cunoștea doar versiunea în limba arabă, ulterior descoperindu-se și una în siriacă.  Potrivit acestei evanghelii apocrife, Isus ar fi început să vorbească imediat după naștere.

Eu sunt Isus, Fiul lui  Dumnezeu, Cuvântul pe care l-ai născut, după cum ți-a vestit îngerul Gabriel. Tatăl meu m-a trimis ca să izbăvesc lumea”, i-a spus el Mariei. Tot din leagăn ar fi făcut  și prima vindecare, o femeie pe care Iosif o chemase să o ajute pe Maria la naștere.

În capitolul 36 este relatat un episod care apare și în „Evanghelia lui Pseudo-Toma”, când copilul Isus a modelat figurine din lut și le-a adus la viață unor vrăbii.

Tot în „Evanghelia arabă” se mai spune că Isus îl ajuta de mic pe tatăl său la munca de tâmplărie. „Domnul  Isus numai își întindea mâinile către lucrarea cu pricina și ea se făcea cum ar fi dorit Iosif. Acesta nici nu punea mâna și, la drept vorbind, Iosif era un tâmplar destul de nepriceput”, se spune în capitolul 38.

Un alt episod foarte interesant este acela referitor la faptul că Isus și Iuda Iscarioteanul se cunoșteau încă de copii. Iuda ar fi fost posedat și l-ar fi lovit o dată pe Isus în coasta în care, ani mai târziu, urma să fie împuns de către un centurion roman, Longinus, la crucificarea sa.

ADVERTISEMENT
Tags: