Life

Misterul statuilor roșii cu Vladimir Putin puse în marile orașe ale lumii: ”Își propune să denunțe absurditatea războiului”

Statui cu Vladimir Putin, acoperite de vopsea roșie, au apărut misterios, în marile orașe ale lumii, după ce a început războiul din Ucraina, în semn de protest.
06.08.2022 | 22:33
Misterul statuilor rosii cu Vladimir Putin puse in marile orase ale lumii Isi propune sa denunte absurditatea razboiului
Sculptorul francez James Colomina a pus statui cu Vladimir Putin în mari orașe ale lumii pentru a protesta împotriva războiului început de liderul rus împotriva Ucrainei / Foto: Instagram James Colomina
ADVERTISEMENT

De curând, în cel mai mare parc din New York, Central Park, a apărut o statuie cu Vladimir Putin. Nu este prima, statui similare apărând, misterios, și în alte mari orașe precum Paris și Barcelona. Toate sculpturile vor însă să spună același lucru: absurditatea războiului declanșat de autocratul rus în Ucraina.

Misterul statuilor cu Vladimir Putin: ”Evidențiază curajul copiilor”

În ultimele săptămâni, nenumărate statul cu Vladimir Putin au fost amplasate, fără acordul autorităților, în diverse orașe mari ale lumii. Ultima dintre acestea a ”poposit” în New York, în Central Park, unul dintre cele mai vizitate locuri ale metropolei americane.

ADVERTISEMENT

Dar nu este singura scultptură care îl înfățișează pe Vladimir Putin, vopist cu roșu, călare pe un tanc. Statui similare pot fi găsite la Paris – La Jardin du Luxembourg- sau în Barcelona – în Parcul Joan Miró-, în timp ce alte orașe importante ale lumii au statui vopsite în roșu care evocă cruzimea războiului și elogiază eroismul poporului ucrainean.

Sculptorul francez James Colomina este cel care a pus la punct acest protest inedit, cultural, împotriva autocratului rus, Vladimir Putin, și a războiului pe care acesta l-a declanșat, pe 24 februarie 2022, în Ucraina.

ADVERTISEMENT

”Această sculptură își propune să denunțe absurditatea războiului și să evidențieze curajul copiilor atunci când se confruntă cu situații violente, catastrofale declanșate de alții”, a notat sculptorul James Colomina pe conturile sale de socializare.

De altfel, imaginile postate de sculptor arată copii jucându-se în preajma statuilor lui Vladimir Putin vopsite în roșu, călărindu-le sau distrându-se în timp ce îl stropesc cu pistoale cu apă.

ADVERTISEMENT

Cum a pornit protestul artistului francez

Sculptorul francez James Colomina și-a creat un adevărat stil în ultimii doi ani. Cunoscut artist stradal, el a creat și vopsit în roșu nenumărate statui pe care, ulterior, le-a plasat în cele mai neașteptate locuri din Franța și Statele Unite, fie că vorbim de zona Muzeului Luvru din Paris, fie că vorbim de centrul unor orașe precum Touluse, Paris, Berlin sau San Francisco.

De fiecare dată, statuile lui, vopsite în roșu, evocă viața copiilor, acesta fiind mesajul central al creației sculptorului francez. Doar că, de cele mai multe ori, referirile la copilărie sunt făcute prin prisma unor chestiuni sociale de maximă urgență, fie că este vorba de obezitate, de poluare, fie că e vorba de rasism sau de izolare.

ADVERTISEMENT

Primele statui vopsite în roșu care au mesaj direct legat de oprirea războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina au apărut în Toulose, în Franța, în 10 aprilie 2022, și reprezintă un copil care ține în mână un pistol mitralieră din țeava căruia iese un trandafir. Normal, statuia este una roșie.

”Copilul cu trandafirul, un soldat al păcii”, este mesajul statuii dedicate încetării războiului din Ucraina făcută de sculptorul francez James Colomina. Efectul a fost, în Franța, unul viral, motiv pentru care artistul a început să amplaseze lucrări de-ale sale și în alte orașe, cea mai recentă fiind la New York.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori